Seiersfeiring i rosenes leir

Arbeiderparti-samene feirer seieren i sametingsvalget til tross for at valgresultatet fortsatt er heller usikkert.

Lederen i Karasjok Ap Nils Johan J. Gaup og sametingspresident Egil Olli.

Lederen i Karasjok Ap Nils Johan J. Gaup og sametingspresident Egil Olli.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg vet at alle stemmene i sametingsvalget ennå ikke er telt, men det kan se ut til at vi blir det største partiet i Sametinget. Dersom det skjer så er jeg storfornøyd med valgresultatet, sier Arbeiderpartiets presidentkandidat Egil Olli.

Noen minutter over midnatt fikk han overrekt røde roser og gratulasjoner for valgresultatet av lederen i Karasjok Arbeiderparti, Nils Johan J. Gaup. Da viste prognosene at Ap kunne få inn 15 mandater, mens største konkurrent Norske Samers Riksforbund (NSR) bare fikk inn 12.

LES: Her er valgresultatene

– Naturlig å samarbeide med Árja

I følge prognosene så langt denne valgnatta ser det ut til at ingen partier eller lister klarer å få et klart flertall på Sametinget. Olli er i allefall klar i sin tale om hvem han først og fremst vil søke et samarbeid med, dersom Ap blir størst på Sametinget.

– Árja er et av de partiene vi ser som en naturlig samarbeidspartner for oss. De har en politikk som passer for oss, sier Egil Olli.

Ellers vil han ikke ut med hvilke andre samarbeidspartnere han kunne tenke seg i tillegg til nykommerne Árja.

– Vi får vente å se hvem andre som kommer inn, men det er i allefall helt sikkert at vi ikke kan godta et samarbeid med Fremskrittspartiet, understreker Olli.

Etter at lederen i Karasjok Arbeiderparti delte ut seiersrosene til den sittende sametingspresidenten har prognosene endret seg betraktelig og det er fortsatt ulidelig spennende med tanke på om det er Ap eller NSR som blir størst på Sametinget.