Hopp til innhold

I kalde Porsanger lager Alf-Emil øl fra bunnen av

I Norge finner du mange småskalabryggerier, men få våger å lage malt selv. Alf-Emil Paulsen tar sjansen, og nå er den første byggølen kokt.

Mann står ved mikrobryggeri

SELVPRODUSERT: Alf-Emil satser på å produsere alt selv.

Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK

De fleste bryggerier importerer malt fra utlandet. Alf-Emil Paulsen derimot, satser på å dyrke byggkorn og lage maltet til sitt småskalabryggeri selv. Og det gjør han i det kalde nord, i Porsanger i Finnmark.

– Vi kommer til å bruke de neste årene til å gjøre et forsøk på dette, forteller han.

Et småskalabryggeri er et lite bryggeri hvor det produseres øl i liten skala. I Norge er det totalt rundt 130 småskalabryggerier.

Satser på lokalprodusert

– Det er viktig å produsere lokalt, synes Paulsen.

Men det er både energikrevende og tungvint å lage malt. Derfor er det få som gjør det, ifølge Bryggeri- og drikkeforeningen. Likevel er det stadig flere som begynner med det.

– Det er fullt mulig å lage malt i Norge, men i ganske små volumer. Det er en del mikrobryggerier som har begynt å lage malt, og også noen mikromalterier som har begynt å selge malt til mikrobryggerier, forteller Petter Nome ved Bryggeri- og drikkeforeningen.

Mann viser frem bygg

BYGG: – Her ser dere bygget som etter hvert skal bli til malt, viser Paulsen.

Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK

Malt er en av hovedingrediensene i øl, og Alf-Emil er en av få i Norge som lager det selv.

– Hvis det blir store utfordringer med å få kornet modent og det blir for dyrt, så må man vurdere hvordan man skal gjøre det, sier han.

Men sommeren har hjulpet Paulsen med å få det til, i alle fall hittil.

– Veksten ser veldig lovende ut. Vi har prøvd før, men i år ser det meget bra ut, forteller han med et smil.

Utfordrende å starte nytt

Mann i dress smiler

POSITIV: Bedriftsforbundet oppfordrer gründere til å gjøre gode markedsundersøkelser og til å ta sjansen. – Norge trenger det, mener Dagenborg.

Foto: Privat

Det er en utfordring for mange nyoppstartede bedrifter å bli lønnsomme, ifølge kommunikasjonssjef i bedriftsforbundet, Joachim Dagenborg.

– For nyoppstartede bedrifter viser statistikken at etter 3 år er det veldig mange som har gått konkurs eller avviklet selskapet, sier Dagenborg.

Men Paulsen er optimistisk og har framtidsplaner.

«Antikstore» startet som en hobby, som ble til et levebrød. Bryggeriet blir en del av et konsept med antikk-butikken og et serveringssted.

Alf Emil Paulsen

HOBBY BLE TIL LEVERBRØD: Det hele startet som en hobby som nå er Paulsens levebrød.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

Målet er å selge ølen på puben deres og etterhvert lage en brygge-butikk hvor Ola Nordmann kan kjøpe øl på dagtid, slik som på butikken.

– Jeg ønsker å skape to til tre arbeidsplasser, og også en arbeidsplass til meg selv, sier Alf-Emil.

Ølen er ferdig utviklet, merkevaren er straks ferdig. Første byggølen er kokt.

– Nå er det klart, forteller han.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK