Hopp til innhold

«Ærede rett – gudnejahttojuvvon diggi»

Det er stort behov for å utdanne hele det norske samfunnet mer om samisk historie og samiske samfunnsforhold, var det flere av de som deltok i årets samerettssymposium som trakk frem.

Det er tredje gang at Samerettssymposiet ble arrangert i Oslo. Dette er et samarbeid mellom Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo og Forskergruppen for Same- og Urfolksrett, ved Universitetet i Tromsø.

I år var temaet oppfølging av rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen, med fokus på det rettspolitiske om hva som skal forsones og hva som må gjøres nå.

En av de som trakk frem dette med at det samiske må bli en mer naturlig del av hverdagen i Norge, var Constance Jessen Holm, som er medlem av Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg.

– Et lite men viktig grep som viser aksept for at vi er en nasjon som bygger på to folk, ville vært at man når retten settes, sier ærede rett på samisk i tillegg til norsk, sier hun.

Jessen Holm påpeker at hun her trekker frem et eksempel, som jurist Merete Smith lanserte i et foredrag i 2020, etter besøk i New Zealand.

Der blir alle offentlige møter startet med at man ønsker velkommen på engelsk og på maori, urfolksspråket.

Jessen Holm mener at dette med å starte offentlige settinger med å ønske velkommen på begge språk, enkelt også kan overføres til Stortingets høytidelige åpning og kongens nyttårstale.

Førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Norges arktiske universitet (UiT), Ánde Somby, synes at dette er et godt forslag.

– Det må jobbes på flere plan for å rette opp i mangel på kunnskap om det samiske i Norge. Både små, praktiske løsninger og større prinsipielle endringer i samfunnet må til for å komme i mål med den forsoningen, som rapporten også handler om, sier Somby.

Store prinsipielle endringer vil for eksempel være at skolebarn må lære langt mer om samer og samisk samfunnsliv enn det som er tilfelle i dag.

– Samtidig vil slike små, praktiske steg med at retten settes med å si «Ærede rett – gudnejahttojuvvon diggi», også være med å fremme den forsoningen som skal skje mellom samer og storsamfunnet, sier han.

Somby forslår også at et annet tiltak som kan startes på relativt kort sikt, ville vært om universitetene i Oslo og Tromsø gikk sammen om å tilby alle nyansatte i departementene et to ukers kurs om samisk historie og samfunnsforhold.

– Det som er tilfelle for folk flest i Norge er jo at det som har med samisk kultur og samfunn å gjøre har vært usynliggjort og skjult. Dette må på plass i barnas grunnutdanning, samtidig som det tas grep for å rette opp kunnskapsmangelen på kort sikt, sier han.

Kommisjonsmedlem og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Anne Julie Semb mener at kommisjonen i sine forslag har fanget opp det som mange la vekt på under årets samerettssymposium (uio.no).

– Kommisjonen foreslo jo etablering av et kompetansesenter. Hvis man skal vurdere eller bedømme etter dagen i dag, så er det et viktig tiltak for å heve kompetansen og kunnskapsnivå, både i befolkningen og også i forvaltningen og andre steder, sier Semb. Loga sámegillii.

Samerettssymposiet 2023 i Oslo.
Foto: Mette Ballovara / NRK

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen