– Trist sak for Kautokeino kommune

Fylkesmann i Finnmark Gunnar Kjønnøy sier at Náranaš-veien og -broen er en trist sak for Kautokeino kommune,

Naranaš-veien og broen

Náranaš-veien og broen

Foto: Roger Manndal / NRK

Det kan bli en vanskelig prosess å refinansiere Naranas prosjektet i Kautokeino kommune. Kommunen har nå finansieringskostnader på nesten 17 millioner kroner og fylkesmannen i Finnmark Gunnar Kjønnøy, sier at de ikke har ekstra midler til en refinansiering av prosjektet.

– Underlig

Gunnar Kjønnøy

Fylkesmannen i Finnmark Gunnar Kjønnøy

Foto: Hege Wallenius

– Det er underlig at en kommune inngår rettsforlik med en privat bedrift om at det er en privat bedrift som skal skaffe offentlig finansiering til kommunen.

I 2009 bygde Kautokeino kommune en bro og en vei til et steinbrudd, Náranaš, og hele byggingen kostet ca 30 millioner kroner. Det ble lite drift; det internasjonale markedet kjøpte ikke den grønne steinen fra Finnmarksvidda og inntektene og aktiviteten uteble. Det ble aldri noe av 30 nye arbeidsplasser i Kautokeino.
Forrige uke ble det inngått rettsforlik mellom Kautokeino kommune og Fuxite AS som viser at kommunen har finansieringskostnader på nesten 17 millioner kroner. Nå er det Fuxite AS som skal ordne refinansering til hele prosjektet.

– Burde tatt andre valg

Mikkel Ailo Gaup

Rådmannen i Kautokeino Mikkel Ailo Gaup

Foto: Lasse Østmo / NRK

Rådmannen i Kautokeino Mikkel Ailo Gaup sier at i etterpåklokskapens tid, så ser man at det ikke var riktig å bygge broen og veien, man skulle ha beholdt den gamle traseen og kostnadene hadde da vært lave.

– Det var nok ikke så smart å bli med på et slikt prosjekt, men dette må vi lære av til ettertid. Men vi må huske på at målet var flere arbeidsplasser og at veien måtte bli bedre så den ikke er helseskadelig for de ansatte.

Fylkesmann Kjønnøy sier at dette er en trist sak for kommunen. Det viktigste nå er finne løsninger, synes han.

– Det er lett å være etterpåklok. Det viktigste for rådmannen er vel å gi gode råd til sine politikere hva kommunen nå bør gjøre og jeg er ikke sikker på om rettsforliket som er blitt inngått var den beste måten å løse dette problemet på.