– Rene hersketeknikken

– Det er rene hersketeknikken, sier en kommunepolitiker i Tysfjord, og viser til uttalelser fra ordførerne i Tysfjord, Narvik og Ballangen etter at grensefastsettingen mellom de nye kommunene ble offentliggjort fredag.

Annerledes-kommunen Tysfjord.

Tysfjord-delingen fører til mere energibruk på diskusjon om etniske konflikter enn på selve delingen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Ordførerne har uttalt til media at grensefastsettingen mellom de to nye kommunene Narvik og Hamarøy kan ende med det de kaller for en etnisk konflikt.

Det reagerer kommunestyremedlem Filip Mikkelsen i Tysfjord på. Mikkelsen mener ordførerne bruker dette som verktøy for å fremme egen sak.

– Synd at ordførerne har lagt det etniske argumentet i bunn for den nye kommunegrensen, og argumenterer for at dette er grunnen til grensefastsettelsen.

Hersketeknikk

Mikkelsen beklager at ordførerne, som skal være ordførere for alle innbyggere i alle disse tre kommunene, går til det skrittet å bruke det etniske våpenet som argument i grensedragningen.

– Det synes jeg er å gå langt ut over det som jeg forventer av ordførere. Når ordførere går i bresjen for den typen argumentering, og bruker samer som folkegruppe som hovedargument for grensefastsettingen i Tysfjord, er det å gå langt over streken.

Filip Mikkelsen er redd for at regjeringen vil ta den endelige avgjørelsen for Tysfjord.

Filip Mikkelsen mener ordførerne bruker det etniske elementet som våpen under grensefastsettingen hvor Tysfjord skal deles.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Mikkelsen mener dette beror på en form for hersketeknikk, og tror det skader saken mer enn det gagner når man bruker det etniske elementet for å fremme egen sak.

– Å bruke slike argumenter som våpen i denne saken er rene hersketeknikken. De tror at de berger saken dersom de tar i bruk etniske argumentet, sier Mikkelsen som nå venter en beklagelse på dette fra ordførerne.

Ikke beklage

Ballangen-ordfører Per Kristian Arntzen vokter seg vel for ikke å såre noen, og mener det skulle være unødvendig å beklage dette all den tid han ikke har noen vonde hensikter med det.

Tor Asgeir Johansen, Rune Edvardsen og Per Kristian Arntzen

Ballangen-ordfører Per Kristian Arntzen (midt i bildet) vil ikke beklage at han advarer mot det han kaller for en etnisk konflikt.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Vi vet alle at det ligger å ulmer blant folk at samene blir hensyntatt for eksempel i arealspørsmål og sånt. For jeg er redd for at det kan føre til noe mer enn en diskusjon mellom grupperingene. Derfor advarer jeg bare om at vi må passe oss for at det ikke blir en etnisk konflikt av dette. Jeg skulle mer enn gjerne beklaget, men skjønner ikke at jeg skal beklage det siden jeg har gode hensikter, avslutter Arntzen.