Hopp til innhold

– Pinlig for Norge

Sametingspresident Aili Keskitalo har full forståelse når maori-befolkningen demonstrerer mot Statoils planer om å lete etter olje i New Zealand.

Demonstrasjoner i Auckland mot Statoil oljeleting
Foto: Greenpeace/

Aili Keskitalo

– Norge ønsker å fremstå som et urfolkvennlig land. Dette forplikter også statlige selskaper, mener sametingspresident Aili Keskitalo.

Foto: Marte Lindi

– Det er pinlig for Norge når Statoil så aktivt går inn for å lete etter olje i et område som anses for å være hellig for landets urfolk, mener Keskitalo.

Det var natt til tirsdag at newzealandere danset krigsdans mot Statoil . Over 600 mennesker hadde samlet seg i Auckland på New Zealand i protest mot selskapets planer om å bore etter olje i havet nord for landet.

Også Greenpeace Norge vil være med på denne dansen, og utfordrer til samarbeid med Sametinget.

– Jo flere vi er sammen, jo sterkere blir vi. Da har vi også større sjanse for å vinne denne motstandskampen, sier leder Truls Gulowsen.

Men sametingspresidenten vil på nåværende tidspunkt ennå ikke komme med noe klart svar til utfordringen fra Greenpeace-lederen.

– Tidligere har vi imidlertid hatt stor nytte av å utveksle informasjon i lignende saker hvor andre aktører og interessenter har vært involvert.

– Hvordan vil Sametinget jobbe videre med denne konkrete saken?

– Fos oss vil det være naturlig å henvende oss til Statoil og norske myndigheter for å utveksle nærmere informasjon om saken.

Håper på stort engasjement

Truls Gulowsen

Sametinget har vært et viktig samarbeidspartner i liknende saker tidligere, mener leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.

Foto: Elisabeth Sperre Alnes

Leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, mener at Sametinget har vært til stor hjelp i kampen mot Statoils tjæresandvirksomhet i Canada.

– Her har Sametinget vært en viktig alliert for å støtte urfolks rettigheter.

Nå håper han på like stort engasjement for maorienes rettigheter i New Zealand.

– Oljeletinga foregår i ekstremt dypt vann i et ekstremt sårbart område som i tillegg er et hellig området for landets urfolk, forklarer Gulowsen.

– Må forbys

Det var i november i fjor at Statoil fikk tildelt en 100 prosents eierandel i en letelisens med varighet på 15 år i Reinga-bassenget utenfor vestkysten av Northland.

Lisensen dekker rundt 10.000 kvadratkilometer og ligger 100 kilometer fra land vest for Nordøya på New Zealand. Vanndypet i området er 1.000 til 2.000 meter.

Maoriene anser området Statoil skal lete etter olje i, Aotearoa, som det helligste punktet i landet og føler seg overkjørt av myndighetene som har delt ut lisensen.

– Våre hav, vi ønsker ikke å se på at noen kommer og tar dem fra oss. Vi ønsker å være den første nasjonen der oljeboring på dypt vann blir forbudt, sa Greenpeace-talsmann Steve Abel under demonstrasjonen, ifølge New Zealand Herald .

– Hvorfor lærer de aldri?

Gulowsen synes det er uforståelig at Statoil ikke har lært av oljesandprosjektet i Canada. Også her var selskapet i sterk konflikt med landets urfolk. Torsdag kom meldingen om at Statoil har besluttet å usette dette prosjektet med minst tre år .

– Da er det ingen grunn til å gå til New Zealand for å oppsøke samme type konflikt. Dette er svært pinlig for Norge som forsøker å fremstå som forkjemper for miljø, klima og urfolksrettigheter.

– Må følge FN-vedtak

Også sametingspresident synes det vil være naturlig for Statoil som et heleid norsk selskap, å følge de prinsipper som Norge står for. Hun har nettopp kommet tilbake til Norge fra FNs verdenskonferanse om urfolk i New York hvor det ble vedtatt et sluttdokument .

I henhold til dette, er FNs medlemstater forpliktet til å konsultere og samarbeide med urfolk i saker som anses viktig for dem. Sametingspresident forventer at dette blir fulgt opp av myndigheten på New Zealand.

– Men også selskap med virksomhet innenfor FNs medlemsland, bør følge prinsippene i FNs urfolkserklæring, mener sametingspresident Aili Keskitalo.

Korte nyheter

  • «Biru Unjárga» er ferdig klippet

    Regissør Egil Pedersen har stor grunn til å smile. I går ble nemlig hans spillefilmdebut «Biru Unjárga» ferdig klippet.

    – 7. mai 2024 kl. 13:05 låste vi siste justeringer på lyd og musikk på spillefilmen, skriver Pedersen på sin Facebook side.

    Pedersen opplyser at 4. juni 2015 begynte han på et dokument med ideen til spillefilmen. Filmen hadde da arbeidstittelen «En mann i et fuktig telt ved huset».

    – En 9 år lang reise er over. Og nå begynner snart reisen med å få filmen ut i verden.

    Regissøren forklarer at på ni år har sjanger, hovedperson, tittel og mye annet endret seg, men gleden over å jobbe med filmen er her fortsatt.

    Resultatet kommer på kino høsten 2024.

    – Vi gleder oss til å vise frem alle de fantastiske talentene som er foran kamera og det unike uttrykket fra vakre Varangerfjorden som en fantastisk stab har vært med å skape, skriver Pedersen.

    «Biru Unjárga» er en av 20 kommende samiske filmer og TV-serier.

    Egil Pedersen
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Fire millioner til ungdom under Bodø 2024

    Fire millioner kroner har blitt bevilget til ungdomsprosjekter i Nordland gjennom UNG-prosjektet (Bodø 2024). Pengene har blitt fordelt på 77 ulike kulturelle ungdomsprosjekter i fylket.

    Tre av prosjektene som har mottatt støtte er fra Hamarøy – UNG AGE Hamarøy 2024, Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival og «Vi e her - Mij lip dáppe 2024» låtskriver-workshop.

    Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer ungdommens behov, ønsker og visjoner. Prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

    Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT