Hopp til innhold

Statoil skrinlegger Alberta oljesandprosjekt

Økte kostnader og problemer med å få olje til markedet gjør prosjekter mindre levedyktig.

Statoils hovedkontor på Forus utenfor Stavanger

Statoil stopper oljesandprosjektet i Alberta i Canada. 70 ansatte mister jobben som følge av dette. På bildet Statoils hovedkontor.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

På grunn av økte kostnader har Statoil annonsert at de vil utsette oljesandprosjektet verdt flerfoldige milliarder i nærheten av Fort McMurray, Alta, i Alberta regionen i Canada.

Statoil har besluttet å utsette den tidligere planlagte utbyggingen av Corner-feltet i oljesandprosjektet Kai Kos Dehseh (KKD), skriver Statoil i en pressemelding.

− Kostnader til arbeidskraft og materialer har fortsatt å øke de siste årene, og motarbeider lønnsomheten i nye prosjekter. Problemer med markedstilgang spiller også en rolle, blant annet begrenset tilgang på rørledninger, som påvirker prisene på Alberta-olje negativt, gir press på marginene og gjør det vanskelig å oppnå en bærekraftig økonomisk avkastning. Beslutningen er i samsvar med Statoils strategi om å prioritere kapital til de mest konkurransedyktige prosjektene i sin omfattende globale portefølje, og er også i tråd med vår trinnvise tilnærming til oljesand, sier Tungesvik.

70 ansatte mister jobben

Corner-prosjektet blir utsatt i minst tre år. Som en følge av denne beslutningen ventes det en nedbemanning på om lag 70 ansatte.

Statoil gikk inn i Kai Kos Dehseh gjennom oppkjøpet av North American Oil Sands Corporation i 2007, og i 2011 kjøpte det thailandske selskapet PTTEP en andel på 40 % i KKD for et kontant vederlag på 2,28 milliarder USD. Tidligere i år gjorde Statoil en bytteavtale med PTTEP, der Statoil fikk 100 % andel i Leismer og Corner, mens PTTEP fikk 100 % eierandel i områdene Thornbury, Hangingstone og South Leismer.

Beslutningen har ingen konsekvenser for Leismer-prosjektet, som er i produksjon og har en driftskapasitet på 20.000 fat per dag. Leismer-prosjektet er basert på SAGD-teknologi (dampinjisering) i utviklingen av KKD-feltet. I august ble brønnområde nr. 5 satt i drift, og det pågår arbeid for boring av ytterligere tilleggsbrønner.

Korte nyheter

  • Beitekrise i Karasjok - skuterløyper stengt

    Kriseberedskapsutvalget har erklært beitekrise i store deler av Karasjok. På grunn av dette er flere skuterløyper stengt, skriver Karasjok kommune på sin nettside.

    Løype 5 mellom Láŧevuovdi og Guovžilbohki og løype 17 Badjenjárga til Dákteroavvi stenges midlertidig.

    Løypa stenges fram til 8. april av hensyn til reindriften.

    Karasjok kommune kan stenge skuterløyper etter kommunal forskrift om snøskuterløyper § 7.

    Beitekrisen har rammet flere distrikt i Nordland, Troms og Finnmark, og har så langt berørt i overkant av 60.000 rein.
    Foto: Landbruks- og matdepartementet
  • Dieđihit eambbogo 30 goddon Israelea falleheamis Syriijas

    Siviila olbmot ja soalddáhat galget leat goddon israelalaš áibmofalleheamis Syriijas, syriijalaš eiseválddiid dieđuid mielde.

    Eanetgo 30 olbmo galget dieđuid mielde goddon.

    Dieđuid mielde galgá Israel fallehan Aleppo gávpoga mannan ija diibmu 01.45 báikkálaš áigge.

  • – Alimus Hálddahusriekti bággeha ii-sápmelaččaid Sámediggái 

    Sámiráđi ságadoalli Áslat Holmberg oaivvilda, ahte Suoma Alimus Hálddahusriekti (AHR) badjelgeahččá sámi álbmoga.

    – AHR lea ođasmahttán mearrádusaid, mat leat gávnnahuvvon rihkkut sápmelaččaid vuoigatvuođa friddja politihkalaš ortniiduvvamii, oaivvilda Holmberg.

    AHR lea mearridan, ahte mannan čavčča sámediggeválggaid galgá lágidit ođđasit.

    Riekti lea gieđahallan badjel čuođi sámediggeválggaid válgalogahallama ja válgabohtosa guoski váidaga.

    – AHR fas bágge Sámedikki dohkkehit 72 ii-sápmelačča ižas jienastuslohkui. Ná áitá Sámedikki legitimitehta sápmelaččaid ovddastanorgánan, cuiggoda Holmberg.

    Aslak Holmberg
    Foto: Piera Heaika Muotka / Sámiráđđi