Hopp til innhold

Stater og urfolk applauderte for kompromiss

FNs verdenskonferanse om urfolk i New York ble avsluttet med enstemmighet om og stående applaus for en slutterklæring, hvor urfolk har måttet fire på sine krav og stater har måttet gi mer enn de i utgangspunktet ville.

FNs Verdenskonferanse for urfolk

FNs Verdenskonferanse om urfolk ble arrangert i New York 22. og 23. september.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

Dette er en kommentar av Magne Ove Varsi

Urfolksrepresentanter jublet over at statene endelig erkjenner sine forpliktelser til gjennom konkrete handlingsplaner og tiltak å virkeliggjøre urfolks menneskerettigheter og demokratiske friheter nasjonalt som internasjonalt.

Statlige delegater klappet for urfolks konstruktive bidrag til og deltakelse i konsultasjons- og forhandlingsprosessen fram til det endelige vedtak på konferansen.

Langvarige konsultasjoner og harde forhandlinger

Forhandlinger handler om å gi og ta. I FN er det medlemsstatenes regjeringer som har rett til å forhandle. Urfolk har i forkant av statenes forhandlinger om sluttdokumentet over flere måneder blitt konsultert av generalforsamlingens president. På grunnlag av konsultasjonene har presidenten etter hvert lagt fram forslag til tekst i sluttdokumentet.

Helt til siste slutt var urfolk og såkalte urfolksvennlige stater, deriblant de nordiske, spent på om det lot seg gjøre å komme fram til enighet om urfolks rettigheter og staters forpliktelser.

Mandag kveld ble altså spenningen utløst med et resultat som urfolk vurderer som et skritt i riktig retning.

Slutterklæringer forplikter til handling

Slutterklæringen forplikter både FN-systemet og medlemsstatene til å iverksette og gjennomføre bestemmelsene som generalforsamlingen har vedtatt i FNs erklæring om urfolks rettigheter i 2007.

Urfolkserklæringen slår blant annet fast at urfolk - i likhet med andre folk - har rett til å bestemme over egne anliggender og til å eie, bruke og råde over sine landområder, territorier og naturressurser.

De har også rett til å være likeverdige deltakere i prosesser hvor de har anledning til både å gi og avslå å gi sitt frie og informerte forhåndssamtykke til blant annet statlige lov- og forvaltningstiltak og industrielle inngrep som har direkte betydning for dem selv.

Fritt og informet forhåndssamtykke omdiskutert

Prinsippet om fritt og informert samtykke i saker som har særlig stor betydning for urfolk er et av de mest sentrale paragrafene i slutterklæringen fra verdenskonferansen. Det har også vært det mest omdiskuterte under konsultasjonene og forhandlingene.

Det skal derfor bli spennende å følge med på hvordan for eksempel norske og nordiske statlige myndigheter velger å gripe gjennomføringen av prinsippet an på hjemmebane.

Prosessen om slutterklæringen mellom FNs generalforsamling, regjeringsdelegasjoner og urfolksorganisasjoner kan sier å være et eksempel til etterfølgelse for statene.

Selv om urfolk ikke fikk være med på sluttforhandlingene og selve avstemningen på verdenskonferansen, har de vært inkludert i prosessen fra starten av. De har også gjennom Alta-erklæringen utarbeidet selve grunnlaget for slutterklæringen.

Sametingene får egen status i FN

FN skal rydde plass for urfolks representative institusjoner slik at de kan delta i verdensorganisasjonens arbeid på egne vegne.

For de nordiske sametingene betyr det at de om et par år vil representere det samiske folk uavhengig av sine respektive regjeringers delegasjoner under for eksempel de årlige sesjonene for Permanent forum for urfolkssaker og Ekspertmekanismen for urfolks rettigheter.

FNs ekspertmekanismen skal få utvidet sitt mandat til også å overvåke etterlevelsen av urfolkserklæringens bestemmelser og til å gi råd til og bygge opp kapasitet hos stater til å virkeliggjøre urfolks rettigheter.

Ekspertmekanismen blir dermed utviklet til et organ som overvåker etterlevelsen og gjennomføringen av det som mange regjeringer, deriblant den norske, hittil har definert som et ikke juridisk bindende instrument. Ordningen skal basere seg på frivillighet fra statenes side. Det vil likevel overraske mange på den internasjonale arene dersom Norge og de andre urfolksvennlige land velger å ikke innordne seg en slik overvåkingsmekanisme.

Det blir spennende å følge med på hva den norske og de andre urfolksvennlige statene gjør for å vise vei for FNs øvrige medlemsstater i den praktiske gjennomføringen av forpliktelsene som slutterklæringen fra FNs verdenskonferanse om urfolk 2014 legger opp til.

Korte nyheter

  • Stor utstilling med urfolkskunstnere: «Urfolkshistorier» i Bergen

    På fredag åpner vi den gigantiske utstillingen «Urfolkshistorier» på Kode i Bergen.

    Det er trolig første gang i Europa at et museum presenterer en så stor kunstutstilling med og av urfolk.

    Kuratorene representerer urfolk i Mexico, Brazil, New Zealand, Sápmi/Norden, Australia, Peru og Canada.

    Utstillingen teller til sammen 300 verk, 170 kunstnere og dekker sju regioner i verden.

    Utstillingen åpner fredag 26. april.

    Utstillingen er svært politisk, og har en egen avdeling om urfolksaktivisme.

    – Disse kunstnernes arbeid reflekterer deres liv - og selv om det er fra ulike kanter av verden går noen tema som en rød tråd: miljøødeleggelse, overgrep, frihetskamp og kulturundertrykkelse – men også en enorm overflod og livsglede.

    – Flere av kunstverkene representerer en viktig motstemme mot et økende overforbruk og naturødeleggelse, sier kurator Irene Snarby.

    De samiske kunstnerne er blant annet Britta Marakatt-Labba, Joar Nango, Ingunn Utsi og Máret Ánne Sara.

    Alexander Luna, Maxima Acuña in Tragadero Grande in front of the Laguna Azul, 2012 (detalj).
    Foto: Pressebilde
  • Møtes til protest mot president Lula

    Tusenvis av urfolk samlet seg mandag i Brasils hovedstad Brasilia til starten av den 20. «Free Land Camp».

    Den ukelange årlige leiren for urfolk i Brasil vil i år fokusere på å protestere mot president Luiz Inácio Lula da Silvas uoppfylte løfter om å opprette reservater og utvise ulovlige gruvearbeidere og landtyver fra deres territorier.

    I forrige uke opprettet Lula to nye reservater i stedet for de seks hans regjering hadde lovet i år.

    Under kunngjøringen erkjente han at «noen av vennene våre» ville bli frustrerte.

    Urfolksprotest i Brasilia
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK