Hopp til innhold

– Nå kan jeg senke skuldrene

Forsker Erika Katjaana Sarivaara mottok Israel Ruong stipendet i dag. Tildelingen er omstridt og dette har vært en belastning, medgir forskeren.

Erika Katjaana Sarivaara.

Forsker Erika Katjaana Sarivaara fikk tildelt Israel Ruong stipendet i dag.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

– De månedene som har gått siden jeg i mai fikk vite at stipendet var tildelt meg, har vært svært vanskelige, sier Sarivaara.

Erika Sarivaara

Forsker Erika Sarivaara ønsker å legge den vonde tiden bak seg.

Foto: Yle

Sarivaara, som er fra Finland, får stipendet for forskning om revitalisering av samisk språk og samisk identitet.

Tildelingen skapte sterke reaksjoner, spesielt blant finske samer, som mener at Sarivaara ikke er kvalifisert til å få stipendet fordi hun ikke er same.

Flere framtredende forskere og professorer ved Samisk høgskole er også kritiske til tildelingen. På tross av kritikken fikk altså Sarivaara stipendet i dag.

– Vet hvem jeg er

Siden det i mai ble kjent at Sarivaara skulle tildeles årets Israel Ruong stipend, har Sarivaara måttet tåle krass kritikk fra samer som mener Sarivaara representerer en gruppe som prøver å tilsnike seg en samisk identitet som de ikke har.

– Det føles nesten som jeg har blitt utsatt for offentlig steining i flere måneder, sier Sarivaara.

Vurderte du på noe tidspunkt å trekke ditt kandidatur til dette stipendet ?

Nei, gjorde ikke det, jeg vet hvem jeg er, hvor jeg kommer fra og er trygg på min identitet, uansett hva andre måtte mene, sier hun.

HØR om stipendtildelingen i «Sáhkaváibmosis» - programmet er på samisk.

– Ferdig med det vonde

Selv om det er et skår i gleden for Sarivaara at så mange mener at hun ikke burde få stipendet, så var hun stolt og glad da Rektor og Styreleder for Samisk høgskole, Jelena Porsanger, overrakte henne stipendet.

– Jeg føler at jeg har blitt sterkere etter den prosessen som har vært og har bestemt meg for at jeg nå er ferdig med den vonde tiden, sier hun.

Sarivaara hadde med seg store deler av sin nærmeste familie til høytideligheten på Samisk høgskole i dag.

– Uheldig maktbruk

Flere fagpersoner ved Samisk høgskole er blant de som har reagert på årets tildeling av Israel Ruong stipendet. Et brev som er signert av nærmere 20 ansatte ved høgskolen ble sendt høgskolens styre i juni. Dette brevet har styret så langt ikke svart på. I dag ble brevet offentliggjort.

Ole Henrik Magga

Professor og tidligere Samitingspresident Ole Henrik Magga deltok ikke på overrekkelsen av Israel Ruong stipendet på Samisk høgskole.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

En av de som har skrevet under på brevet er professor og tidligere Sametingspresident, Ole Henrik Magga.

– Vi reagerer først og fremst på de formelle sidene ved denne tildelingen fordi det var kun to i tildelingsstyret som deltok på møtet, hvor den ene, høgskolens rektor i kraft av å være styreleder for høgskolen, hadde dobbel-stemme, og dermed i realiteten kunne være alene om å vedta tildelingen, sier Magga.

I ettertid er det flere som har stilt spørsmål ved gyldigheten av vedtaket, og med rette, mener Magga.

– Ved slike tildelinger er det svært viktig at allmennheten har tillit til de som forvalter stipender og priser, og i dette tilfellet mener vi at det har vært uheldig bruk av makt, sier Magga.

Tar avstand fra vedtaket

Magga og hans kollegaer mener at deres grunn til skepsis i forhold til årets stipendtildeling forsterkes ved at Styret totalt har ignorert brevet fra høgskolens ansatte.

Det er også bekymringsfullt at Styret og stipendtildelingsutvalget ikke ser ut til å ta på alvor de skarpe reaksjonene som har kommet fra finsk side av Sápmi i denne saken, mener Magga.

– Samisk høgskole skal jo jobbe for det samiske folket, ikke mot folket, og når da så store deler av det samiske samfunnet reagerer på årets tildeling, spesielt på finsk side av Sápmi, så ønsker vi som har skrevet under på brevet å gi signal om at det er ikke alle ved Samisk høgskole som står bak styrets vedtak, sier Magga.

Jelena Porsanger (tv) og Erika Sarivaara.

Jelena Porsanger (tv) og Erika Sarivaara under overrekkelsen av Israel Ruong stipendet 2012.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

– Uenighet er normalt

Rektor og styreleder ved Samisk høgskole, Jelena Porsanger, tar kritikken fra kollegaer og resten av Sápmi med stor ro. Hun synes at det er både sunt og naturlig med uenighet.

Jelena Porsanger

Jelena Porsanger er både rektor ved Samisk høgskole skolens styreleder og medlem i Stiftelsesstyret som tildere Israel Ruong stipendet.

Foto: Sámi allaskuvla

– Debatter, diskusjoner og forskjellig syn på saker kjennetegner jo det akademiske miljøet, og selvfølgelig også når forskjellige typer forskning debatteres, sier Porsanger.

Styret har fått juridisk bistand til å vurdere lovligheten av tildelingen av stipendet. Det er ikke grunn til å betvile de formelle sidene ved tildelingen, påpeker hun.

– Det er avklart at det såkalte stipendtildelingsutvalget er å regne som et organ for en stiftelse, og i så måte er det formelle ved tildelingen i orden, sier Porsanger.

Hun mener at den som har måttet lide mest på grunn av bråket rundt denne tildelingen er Erika Sarivaara.

– Denne kritikken har rammet henne både som forsker og fagperson, men selvfølgelig mest av alt som menneske og privatperson, sier Porsanger.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK