NRK Meny
Normal

– Målet er idéen bak det planlagte helsesenteret

– Vi har ikke landet helt på hvor vi vil og hva vi skal. Det vil vi diskutere på de videre møtene som vil bli holdt.

Hugo Kalstad

– Vi håper å komme dit at vi klarer å realisere et eller annet som gjør at samene i området får likeverdige helsetilbud, forteller den samiske representanten Hugo Kalstad.

Foto: Sander Andersen / NRK

STH-utvalget og samiske representanter

STH-utvalget, som består av ordførere og rådmenn fra Steigen, Tysfjord og Hamarøy var i går sammen med samiske representanter samlet for å diskutere likeverdige helsetjenester for samene og den øvrige befolkningen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Det sier Hugo Kalstad som er én av de tre lokale samiske representantene som er valgt av Sametinget med mandat å videreføre planene om et tverrpolitisk distriktsmedisinsk senter (TDMS) i regionen. I går trådte de sammen til det første møtet sammen med representanter for de tre kommunene i Nord-Salten.

– Målet er idéen bak TDMS

Et av alternativene for å løse utfordringen med likeverdige helsetjenester i Nord-Salten er etablering av et tverrkulturelt distriktsmedisinsk helsesenter (TDMS), som har vært en mye omtalt og diskutert sak i lokalsamfunnet den siste tiden. Kalstad viser til at de samiske representantene har et mandat fra Sametinget om å jobbe videre med TDMS.

– Målet vårt er idéen bak TDMS. Om ikke vi går videre med det prosjektet som har vært, men at idéen blir tatt med videre, at man får noe som ligner i alle fall, sier Kalstad.

– Har dere kommet frem til noe som ligner på TDMS da?

– Vi har ikke kommet så langt i prosessen, vi ble enige om å fortsette prosessen for å prøve å komme dit. Men vi håper å komme dit at vi klarer å realisere et eller annet som gjør at samene i området får likeverdig helsetilbud.

Konstruktivt møte

STH-utvalget, som består av ordførere og rådmenn fra Steigen, Tysfjord og Hamarøy var i går samlet på Innhavet i Hamarøy for å diskutere likeverdige helsetjenester for samene og den øvrige befolkningen. Tre representanter for den samiske befolkningen var også invitert til dette møtet.

– Det var et veldig konstruktivt møte. Vi har diskutert vidt og bredt og det var en god diskusjon, men vi har ikke landet helt på hvor vi vil og hva vi skal. Det vil vi diskutere på de videre møtene som vil bli holdt, forteller den samiske representanten Hugo Kalstad.

Det ble forøvrig besluttet å lukke gårdagens møte for allmennheten og media, og det er andre gang på kort tid at samisk helse i Nord-Salten diskuteres bak lukkede dører.

– Likeverdige helsetjenester var tema

Tor Asgeir Johansen

– Vi hadde et konstruktivt møte og fått diskutert bredt gjennom om hvordan vi ønsker en plattform videre, forteller leder for STH-utvalget Tor Asgeir Johansen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Leder for STH-utvalget og Tysfjordordfører Tor Asgeir Johansen forteller at likeverdige helsetjenester var tema i gårdagens møte, og bakgrunnen var TDMS som ble stoppet i Tysfjord kommune i november.

– Og vi hadde et bålmøte med Sametinget der vi kom frem til at vi ønsker å diskutere videre med Sametinget om hvordan vi i fellesskap kan oppnå mest mulig likeverdige helsetjenester.

Han opplyser at STH-utvalget og de samiske representantene skal møtes igjen om cirka en måned, i månedsskiftet mai-juni.

– Vi hadde et konstruktivt møte og fått diskutert bredt gjennom om hvordan vi ønsker en plattform videre.

– Er det slik at TDMS videreføres?

– Idéen bak TDMS er likeverdige helsetjenester. Tysfjord kommune har stoppet selve prosjektet bak TDMS, men fokuset vårt er likeverdige helsetjenester.