NRK Meny
Normal

Árja tilbakeviser påstander om presidentkrav

Ap hevder at Árja har tatt kontakt med partiet og fremmet ønske om å få sametingspresidentvervet ved et eventuelt samarbeid om sametingsmakt.

Vibeke Larsen (t.v.) og Laila Susanne Vars
Foto: Máret Eli Buljo / NRK

– Vi i Árja har overhodet ikke hatt noen kontakt med Arbeiderpartiet og har ikke fremmet noe krav om om å få presidenten ved et eventuelt samarbeid, sier Laila Susanne Vars , som er presidentkandidat for partiet Árja.

Ingen av partiene og listene som er valgt til Sametinget har fått rent flertall, og det er dermed fortsatt uvisst hvem som blir sametingspresident og hvilke partier som kommer til å danne et sametingsråd.

– Gir ikke fra oss presidentstolen

Det er Arbeiderpartiets presidentkandidat, Vibeke Larsen, som hevder at Ap har fått en uformell henvendelse fra Árja om at de ønsker å få presidentvervet, dersom det skulle være grunnlag for et samarbeid mellom de to partiene.

Slik forklarer Larsen hva denne henvendelsen gikk ut på:

– Det går på det at Arbeiderpartiet samtykker i at Árja får presidenten og at vi sammen lager et flertall, sier Larsen.

Partiet har allerede tatt standpunkt i denne saken, og det blir ikke aktuelt å gi fra seg presidentvervet for å oppnå maktposisjon, forklarerer Larsen.

– På fellesmøtet mellom samepolitisk råd og den nye sametingsgruppen har partiet kommet med et entydig nei, det er uaktuelt å gi fra seg presidentstolen bare for å komme i flertall, det vil ikke Arbeiderpartiet være med på, sier Larsen.

– Har ikke kontaktet Ap

Árjas Presidentkandidat Laila Susanne Vars er forundret over påstandene fra Larsen om at Árja har fremmet et slikt presidentkrav som Larsen viser til. Hun aner ikke hvor Larsen kan ha fått slik henvendelse fra.

– Det er ikke tilfelle at Árja har hatt uformelle samtaler med Ap om eventuell presidentmakt, dette vet jeg fordi vi har et forhandlingsutvalg på tre personer, der jeg er en av de tre, og vi har ikke hatt slik kontakt med Ap som det her vises til, sier Vars.

Vars vil ikke spekulere i hvordan slike påstander kan ha oppstått og hvem som eventuelt kan ha fremmet slike til Larsen og Arbeideiderpartiet.

Venter på NSR

Norske Samers Riksforbund (NSR) fikk inn 11 representanter og med hårfin margin er NSR det største partiet på Sametinget. I tillegg har felleslista NSR/Samefolkets parti to representanter.

Ap har tidligere uttalt at de vil vente på at NSR som det største partiet i det nye Sametinget først prøver å danne et flertall på Sametinget.

NSRs, presidentkandidat Aili Keskitalo ønsker ikke å kommentere hvor vidt hun og NSR nå arbeider med å danne et flertall for å styre Sametinget de neste fire årene.