Normal

– Kan få til et valgteknisk samarbeid

Tidligere rådgiver for Sametingsrådet, Bjarne Store-Jakobsen, tror Norske Samers Riksforbund (NSR) kommer til å inngå valgteknisk samarbeid med flere lister.

Bjarne Store-Jakobsen
Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

Bjarne Store-Jakobsen mener at alt ligger til rette for at NSR skal få til et samarbeid, men ønsker ikke å kommentere om han har noen kjennskap til at det foregår sonderinger om samarbeid på Sametinget.

– Man trenger ikke å være ekspert for å forstå kommentarene som skrives på sosiale medier, og der ser man hvilke muligheter det legges opp til, sier Store-Jakobsen.

Det nye Sametinget

Keskitalo og Jåma

Den tidligere rådgiveren for Sametingsrådet, tror at det blir NSR og Åarjel-saemiej Gïelh som sitter i Sametingsrådet, men at de får med seg Nordkalottfolket, Flyttsamelista og Høyre til valgteknisk samarbeid.

– Det vil si at de har 21 av 39 representanter på Sametinget, men at Aili Keskitalo tar med seg Ellinor Marita Jåma fra lista Åarjel-saemiej Gïelh i Sametingsrådet, og det blir de listene i Sametingsrådet, tror Bjarne Store-Jakobsen.

I en sms til NRK Sápmi skriver presidentkandidat Aili Keskitalo at hun ikke har noen kommentar til spekulasjonene om samarbeid og vil heller ikke kommentere om de jobber med å stable et flertall på Sametinget.

Fikk sparken som rådgiver

Venter på NSR

Arbeiderpartiet vil vente på at NSR som største parti i det nye Sametingets, først prøver å danne et flertall på Sametinget.

– Om ikke NSR klarer å få til et samarbeid, så skal vi være klare til å styre Sametinget, sier presidentkandidat Vibeke Larsen (Ap).

Ingen samtaler

Både listene Samer Sørpå, Åarjel-saemiej Gïelh, Árja og Nordkalottfolket avviser at de har noen samtaler på gang med andre, men alle sier at om de skal gå i samarbeid med andre så er det viktig at deres politiske saker blir ivaretatt i samarbeidet.

– Det er ikke så viktig for oss å være i posisjon, men om vi blir spurt om å være med og at våre saker blir satset på, skal vi være klare til å støtte flertallet, sier Toril Bakken Kåven i Nordkalottfolket, lista som har tre representanter på Sametinget.

15. oktober er det åpning av nytt Sameting, og i løpet av den uken skal også sametingsrådet være på plass.