NRK Meny
Normal

– Luovta-Ánndi sin duodje finnes også i Afrika

I dag åpnet en spesiell utstilling. Luovta-Ánndi var en av de første lulesamer i Norge som laget duodje for salg.

Lis-Mari Hjortfors overrekker blomster til Anders Paulsen

Ansvarlig for utstillingen, Lis-Mari Hjortfors, Arne Qvam som fortalte historier om Anders og åpnet utstillingen, duodjeutøver Anders Paulsen, Oda-Elén Nilsen som har hjulpet til med utstillingen og fungerende ordfører Guttorm Aasebøstøl som holdte åpningstale.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Arne Qvam og Anders Paulsen

Arne Qvam fortalte historier om Ánndis duodje.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Leder for museet på Árran, etnolog Lis-Mari Hjortfors sier at det var på tide at Árran viser frem Ánndis duodje. Når hun så hans duodjeverk for første gang, ble hun helt betatt.

– Jeg må si at det er svært god kvalitet, han er veldig, veldig flink. Det er helt fantastisk å se på alt hva han har laget, og det skal vi nå skal stille ut, sier Hjortfors.

Árran lulesamisk senter ønsker å hedre en av de dyktigste lulesamiske hardduodjeutøverne, Anders Paulsen fra Nordbukt i Tysfjord, med en spesiell utstilling denne sommeren på Drag i Tysfjord.

Luovta-Ánndi

Lis-Mari Hjortfors

Lis-Mari Hjortfors er leder for museet på Árran lulesamisk senter, og ledet utstillingsåpningen.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Anders Paulsen, eller Nordbukt-Ánndi (oversatt til norsk: Nordbukt-Anders), som lokalbefolkningen kaller ham for, er blant de første lulesamer i Norge som levde av duodje. Han lager både kniver, øser, pynter og komser.

Året 1989 mottok han kunstnerstipend fra staten Norge. Paulsen har jobbet som duodjelærer og lærte seg hardduodje ved en samisk høgskole i Jokkmokk i Sverige.

Anders Paulsen ønsker ikke å prate så mye om sine egne duodjeprodukter, men noen få ord fikk vi da vi pratet med ham.

– Jeg har drevet med hardduodje i over 40 år. Jeg ble så interessert i kniver, og fant ut at jeg skulle dra til Jokkmokk for å gå skole. Der ble jeg et år, sier Paulsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Komse laget av Anders Paulsen

Denne komsa er laget av Anders Paulsen, og utstilt på Árran i sommer.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Sementfabrikk og vei til Tysfjord

Den tidligere direktøren ved sementfabrikken Norcem og første direktør ved Norsk Luftfartsmuseum, Arne Qvam har et spesielt nært forhold til Anders Paulsen og har blitt godt kjent med hans duodjeprodukter.

– Dette samarbeidet var spesielt viktig de årene når vi fikk sementfabrikk og vei til Tysfjord, som skulle binde Kjøpsvik sammen med omverdenen uten å måtte bruke ferge, forteller Qvam.

En ivrig Qvam forteller villig om Luovta-Ánndi sin duodje, og nevner for eksempel da Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland var på besøk i Tysfjord.

– I den forbindelse gav vi henne en kniv som Anders har laget. Hun ble så opprømt da hun snudde kniven og så at det sto Ap på slira. Hun trodde det sto for Arbeiderpartiet, men da måtte jeg forklare henne at det sto for duodjeutøver Anders Paulsen.

– Det hadde vi mye artig med, og Gro tok helt av og syntes det var helt fenomenalt. Anders gjorde en god innsats der.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kniver laget av Anders Paulsen

Dette er noen av knivene som Anders Paulsen har laget.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Mange kjente personer

Men det var ikke bare Gro Harlem Brundtland som fikk Anders sine produkter. Arne Qvam har mange fortellinger om dette, og hvem duodjeproduktene ble gitt til eller solgt til, både innenriks og utenlands.

– Også Gerhard Heiberg som i den tiden var øverste sjef i Norcem-konsernet, som vi i dag kjenner som medlem av Det internasjonale olympiske komité kjøpte også en kniv fra Ánndi, forteller Qvam.

Anders Paulsen viser frem runebomme

Denne runebommen laget av Anders Paulsen ble tidligere Kjell Borgen kjent med.

Foto: Árran

Daværende samferdselsminister, avdøde Kjell Borgen, ble også kjent med Paulsens duodje.

– Ánndi hadde laget en runebomme. Da sa jeg til Kjell Borgen at han skulle ta den med på regjeringskonferansene når det skal anlegges vei i Tysfjord, banke på den og da ser han hvor pilen peker. Om hvordan det skulle gå med avgjørelsene, sier Qvam.

Det hører med til historien at veien til Kjøpsvik i Tysfjord ble anlagt kort tid etter.

Høvding i Afrika

Anders sine produkter finner også i andre verdensdeler.

– Vi hadde en høvding som var på besøk i Kjøpsvik siden vi hadde samarbeid med den Ghanesiske sementindustrien. Så det produktet som er lengst borte, må være den i Ghana i Afrika, avslutter Qvam.

Mye folk under åpningen til Anders Paulsens utstilling

Ca 60–70 personer deltok i åpningen av utstillingen.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK