Hopp til innhold

– Handler ikke om noen gravstøtter eller vannets høyde

Motstandsbevegelsen, som er mot at et norsk kraftverk bygges i mapuchenes territorium i Chile, sier at motstanden går mye dypere enn hvor høy eller lav vannstanden blir.

Cecilie Perez

Cecilie Perez fra RAMPO sier at motstanden mot kraftverket som Statkraft planlegger i Chile handler om mye mer enn hvorvidt en hule og noen gravstøtter kommer til å havne under vann.

Foto: Juliane Kravik / NRK

– Motstanden har vart i flere år, lenge før Statkraft overtok prosjektet, forteller Cecilie Perez i RAMPO, en Oslo-basert organisasjon som støtter urfolket mapuche i Chile.

Et vannkraftverk som eies av Statkraft planlegges i et område i Sør-Chile, som anses som hellig for mapuchene, det mest folketallige urfolket i Chile.

Motstanden mot Empresa Eléctrica Pilmaiquén S.A., som norske Statkraft nå eier majoriteten i, startet for flere år siden.

(Artikkelen fortsetter under.)

Den grønne elvebredden ved elven Pilmaiquen

Elva Pilmaiquen sør i Chile.

Foto: Privat

Mener det er Statkraft som har misforstått

Statkraft sa tidligere til NRK at det har vært misforståelser knyttet til hva effekten av kraftverket deres kommer til å være.

Olav Hypher

Avdelingsdirektør for internasjonal vannkraft i Statkraft, Olav Hypher, sier til NRK at de ikke vil sette i gang byggingen av kraftverket før de er ferdige med dialogprosessen.

Foto: Juliane Kravik / NRK

– Vi har sett at det har vært misforståelser knyttet til hva den faktiske effekten fra vårt kraftverk kommer til å være, og vi vil kunne vise til at disse helligdommene vil ikke bli berørt, sier avdelingsdirektør for internasjonal vannkraft i Statkraft, sa Olav Hypher til NRK i starten av mars.

Cecilie Perez mener snarere at det virker som at Statkraft har misforstått.

– Motstanden mot Osorno handler ikke om noen gravstøtter eller vannets høyde i forhold til en huleinngang, slik Statkraft antyder. Mapuchene motsetter seg den faktiske intervensjonen i området som følge av vannkraftverket og byggeprosjektet, sier hun.

– Vannkraftverket kan ikke bygges

Osorno-anlegget planlegges i elva Pilmaiquen. Et par kilometer ovenfor selve demningen ligger mapuchenes helligdommer, en urgammel gravplass, og et område for innsanking av tradisjonelle urter og medisiner.

Statkraft påpekte overfor NRK at hverken gravplassen eller området som regnes for hellig vil være i nærheten av å oversvømmes.

Perez sier at etthvert inngrep vil ødelegge stedets religiøse betydning:

– Stedet der Osorno er planlagt å ligge er en del av et stort område, et religiøst og seremonielt kompleks, Ngen Mapu Kintuante. Her bor en ånd som er en fundamental del av den religiøse kosmovisjonen til mapuche Williche folk i hele distriktet.

Det er ifølge motstandsbevegelsen 36 mapuchesamfunn som anvender området til hellige ritualer, som derfor blir direkte berørt av byggingen av anlegget, og ikke bare de nærmeste samfunnene som Statkraft har dialog med.

Rasmus Hansson (MDG)

Rasmus Hansson (MDG) har stilt regjeringen spørsmål om Chile-demningen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Ut fra det vi vet i dag kan ikke vannkraftverket Osorno bygges, mener Cecilie Perez.

Stilt spørsmål til statsråden

Også Miljøpartiet de Grønne har uttrykt bekymring i saken. I februar stilte stortingsrepresentant Rasmus Hansson spørsmål til olje- og energiminister Monica Mæland: Hvordan har statsråden forsikret seg om at Statkraft i denne saken følger ILO-konvensjonen nr. 169 om urfolk og stammefolk?

Som bakgrunn for spørsmålet sitt skriver Hansson blant annet at mapucher mener at særlig Osorne-anlegget til Statkraft vil føre til ødeleggelser i området, og det er uenighet om kompensasjonen for urbefolkningen. Og det er derfor det bør stilles spørsmål ved om ILO-konvensjon nummer 169 er fulgt i saken.

Monica Mæland

Olje- og energiminister Monica Mæland sier at prosjektet er i henhold til internasjonale standarder.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

Som svar til spørsmålet skriver statsråd Mæland:

– Jeg har fått opplyst fra Statkraft at når det gjelder utbyggingen i Chile som det vises til, så har Statkraft fått alle godkjennelser fra chilenske myndigheter, og at Statkraft ut over dette også har gjort ytterligere vurderinger for å bidra til at prosjektet er i henhold til internasjonale standarder for denne typen utbygginger.

Statkraft har også tidligere sagt til NRK at de ikke vil igangsette utbyggingen før de er ferdig med dialogprosessen.

Korte nyheter

  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK
  • Odne ávvuduvvo kveanaid giellabeaivi

    Odne ávvuduvvo kveainaid giellabeaivi, kväänin kielipäivä, miehtá riikka.

    Beaivi dollo muitun dasa go kveanagiella almmolaččat dohkkehuvvui giellan cuoŋománu 26. beivve jagis 2005.

    Les på norsk

    Det kvenske flagget, kvenflagget
    Foto: Anders Fehn / NRK
  • Unnit ohcit oahpaheaddjiohppui - eambbosat háliidit buohccedivššárin

    9077 ohcci leat bidjan Romssa universitehta oahpuid bajimussii čavčča ohčamušain.

    Dan čájehit «Samordna opptak» logut.

    Áibmojohtalus, psykologiija, paramedisiidna, riektediehta ja medisiidna leat ain dat bivnnumus oahput.

    Ohcit buohccedivššárohppui leat lassánan 13,1 proseanttain.

    Ohciidlohku oahpaheaddjiohppui njiedjá. Romssa universitehtas lea njiedjan 14 proseanttain diimmá ektui.