– Gollerumbu med useriøs kåring

Den samiske musikeren Heaika Hætta i Kautokeino mener man ikke kan ta Gollerumbus kåring av tidenes samiske låt på alvor.

Heaika Hætta
Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

– Når man først skal ha en slik kåring, bør noen med større tyngde, som NRK Sámi Radio, stå for hele opplegget for at det skal bli tatt seriøst, mener Heaika Hætta. 

Heaika Hætta Gollerumbbu jienasteame birra

– Ideen er bra

Heaika Hætta er selv med i den samiske gruppa Sanctuari og medlem Kautokeino Musikerforening. Han er glad for at man endelig skal ha en slik kåring, men ser at det er en liten forening som står bak tiltaket.

– Jeg synes også at hele arrangementet blir veldig lokalt, mener Heaika Hætta.

Hætta hadde ønsket at en større institusjon som NRK Sámi Radio hadde stått for arrangementet og brukt lengre tid på dette.

Ikke tidenes låt 

Heaika Hætta vil ikke kalle Ann-Mari Andersens låt "Ándagassi" og gruppa Duolva Duottar sin låt "Niehku" for tidenes samiske låt, selv om de er to av de nominerte.

– Der er låter blant de nominerte som ikke er utgitt på CD eller låter folk ikke har hørt noen gang. Derfor blir det rart om man kårer noen av disse melodiene til tidenes samiske låt, mener Hætta.

Gollerumbus nominasjoner til tidenes samiske låt

Vil ikke stemme selv

Heaika Hætta fra Sanctuari forstår ikke at man skal ha en hemmelig jury som har plukket ut låtene til finalen.

– Jeg kommer ikke selv til å bruke min stemme i denne konkurranesen, selv om det er mange gode slagere i finalefeltet, forklarer Hætta.

Heaika Hætta mener at de som gode til å organisere, vil klare å få mange stemmer og muligens bli kåret til tidenes samiske låt.

Noe for alle

Gollerumbu har ventet reaksjoner på måten tidenes samiske låt velges, men juryen som har jobbet med utvelgelsen har hatt klare retningslinjer å jobbe etter.

– Jeg føler ikke at vi er noen lokal organisasjon, men vi er helt klart i startfasen i vårt arbeid og starter med denne kåringen, forklarer styremedlem Anne Toril Balto i Gollerumbu.

Balto legger til at samisk musikk dreier seg om flere generasjoner, ikke bare eldre samiske slagere, derfor er det narturlig at nyere samisk musikk også kan bli tidenes låt.

– Mange unge kjenner bare nyere samisk musikk, forklarer Anne Toril Balto.

Mange tilbakemeldinger 

Gollerumbu i Karasjok har fått mange tilbakemeldinger til kåringen av tidenes samiske melodi, både positive og negative.

– Vi hadde forventet slike tilbakemeldinger, men det er noe vi tar med i det videre arbeidet vårt, avslutter Anne Toril Balto.