Hopp til innhold

– Gleder meg til å begynne

Gunvor Guttorm er valgt som ny rektor i Samisk høgskole, og Line Kalak er valgt som ny prorektor.

Duodjeprofessor Gunvor Guttorm

Gunvor Guttorm

Foto: Samisk høgskole

Valget var i går, 18. mai, og Gunvor Guttorm ble valgt til ny rektor. Den andre i teamet hennes Line Kalak ble samtidig valgt som ny prorektor. Det bekrefter valgstyreleder Maren Palismaa til NRK Sápmi.

Guttorm er opprinnelig fra Karasjok, men bor i Jokkmokk i Sverige. Hun jobber som professor I duodji ved Samisk høgskole, og er historiens første professor. duodji .

Gleder seg

– Akkurat nå tenker jeg at jeg må ferdigstille arbeidet mitt som duodjeprofessor før jeg begynner i den nye jobben. Det er mye som skal gjøres der, ler den nye rektoren, før hun fortsetter:

– Jeg gleder meg til å begynne i den nye jobben og spesielt til å jobbe sammen med Line Kalak, som er ung og skarp. Nå skal vi snakke mye sammen, jeg og Line Kalak, blant annet om hva som venter, hvordan vi skal fordele jobbene og hvordan vi skal forme den nye situasjonen.

Line Kalak

Line Kalak er valgt som ny prorektor

Foto: Marie Elise Nystad/NRK

Også den nye prorektoren Line Kalak gleder seg til den nye jobben.

– Det er virkelig en ære å bli valgt til en så viktig rolle. Jeg gleder meg til å jobbe sammen med Gunvor Guttorm, som har lang fartstid ved Sámi allaskuvla. Jeg tror vi sammen kan utfylle våre roller på en god måte. Vi har så mange flinke mennesker med ulik kompetanse her samlet på ett sted, og jeg ser frem til å ta fatt på de nŧe utfordringene sammen med alle her, sier Kalak.

Ser mange utfordringer

Gunvor Guttorm ser mange utfordringer i jobben som rektor.

– Vi har hatt mange utfordringer vi har gått gjennom de siste årene, nå må vi få arbeidsro, og institusjonen må være det den skulle være da den ble opprettet. Samisk høgskole er den ideelle institusjon, den lærer opp samisk ungdom til å jobbe for det samiske samfunnet. Vi har en stor utfordring med å få tillit fra det samiske samfunn til at vi tar ansvaret på alvor, og det skal vi jobbe med. Det er en stor jobb, å få tillit både fra det samiske samfunn og fra myndighetene i de landene hvor det bor samer.

Hun vil også jobbe men kommunikasjonen, både innad og utad.

– Jeg håper at vi får god kommunikasjon innad, sånn at vi kan fremme våre oppgaver med utdanning og forskning. Vi må kommunisere med det samiske samfunnet om hvilke behov det har, vi må jobbe med hvordan vi skal få samisk ungdom til å ville gå på Samisk høgskole. Vi må også sørge for at vi er kjent i det internasjonale urfolkssamfunnet, og selvfølgelig skal vi også ha forskningsoppgaver som er effektive.

Stor støtte fra de fagansatte

Valgresultatet er at rektorteamet Gunvor Guttorm/Line Kalak fikk 68,79% av stemmene. 31,03% stemte blankt. Valgdeltakelsen var på 50,21% og det var to stemmer som ikke ble godkjent.

78,39% av de fagansatte stemte på rektorteamet Guttorm/Kalak. Guttorm er veldig fornøyd med det.

– Det er bra at vi har fått så stor støtte. Det er også spesielt at så mange av de fagansatte stemte på oss.

Guttorm ble oppfordret til å stille til rektorvalget.

– Jeg har lenge jobbet i Samisk høgskole og det var mange som ville at jeg skulle begynne som rektor. Det tok en tid å venne seg til tanken om at jeg kunne få ting gjort i den rollen. Jeg utfordret meg selv og stilte til valg. Jeg tror på Samisk høgskole, at vi har en viktig rolle som utdannings- og forskningsinstitusjon i det samiske området, både for samene og urfolk, og jeg ser at vi har mye som skal gjøres fortsatt og det er spennende. Når man jobber så lenge på en plass, så vil man gjerne prøve å gjøre arbeidsplassen bedre.

Begynner 1. august

Teamet Guttorm/Kalak var de eneste kandidatene ved valget, etter at teamet Inger Marie Gaup Eira/Lisa Baal trakk sitt kandidatur .

Dagens rektor, Jelena Porsanger, slutter når ny rektor begynner i jobben den 1. august.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK