NRK Meny
Normal

– Invasjonsstatene kapret FNs verdenskonferanse for urfolk

Professor i politisk vitenskap går hardt ut mot høstens verdenskonferanse for urfolk, som ble holdt i FN regi.

FNs Verdenskonferanse for urfolk

FNs verdenskonferanse for urfolk ble en gedigen fiasko, mener professor Glenn Harris.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

– Hvis noen tvinger deg til å stille feil spørsmål, så vil du også få feil svar, forklarer Glenn Harris til den amerikanske nettsiden Indian Country Today.

Harris tilhører Shawnee-stammen og han er også talsperson for lederskapet i American Indian Movement of Colorado.

Han mener at møtet i New York 22. og 23. september i år ble avviklet på en merkelig måte.

– FN-møtet var full av representanter for statene, og de hadde overbevist et betydelig antall av representantene for urfolk om å stille utallige meningsløse spørsmål. I tillegg var det dessverre slik at uansett hvilke spørsmål urfolk måtte spørre, så var det alltid klart at det er de samme kreftene som invaderte våre hjemland som styrer FN med sterk hånd, påpeker Harris.

– Møtte opp med frykt i øynene

Den frittalende amerikanske professoren mener at det verste var at flere representanter for urfolkene møtte opp til møtet med en god porsjon frykt i øynene.

– Det er lite igjen av den moderne bevegelsen som kjempet for urfolks rettigheter for førti år siden. Urfolksdelegatene så ut til å delta på møtet med stor usikkerhet og i frykt for å bli utelatt fra noe stort. De visste ikke hva dette kunne være, men de ville ikke gå glipp av det, forklarer Harris.

Han mener at urfolkene lot være å snakke om sine fundamentale rettigheter i frykt for å irritere FNs medlemsstater. Han minner om at det er de samme statene som invaderte urfolkenes territorier, slaktet menneskene der og prøvde å utrydde kulturen deres.

Glenn Harris mener at møtet ble en forutsigbar suksess for invasjonsstatene i FN.

– Dette markerte også at førti års internasjonal kamp for et økt selvstyre blant urfolk nå er gitt opp. Denne kampen startet med en 71-dagers kamp for å frigjøre Wounded Knee i 1973, forklarer Harris.

Urfolkstalsmannen sier at sluttdokumentet for konferansen ble svak, på grunn av at innholdet allerede var ferdigforhandlet før konferansen i det hele tatt begynte.

Fire viktige saker var utelatt fra sluttdokumentet:

  • Økt selvstyre
  • En internasjonal avtale mellom urfolk og invasjonsstater
  • Urfolkenes rett til å kontrollere sine områder
  • Avvikling av læren om at de kristne oppdaget urfolkene