Hopp til innhold

– Fjordfiskere lider et nytt tap

– Nå må det bli slutt med den stadige uthulingen av regelen som forbyr store båter å fiske inne i fjordene, mener fjordfisker Tor Mikkola fra Kvalfjord.

Tor Mikkola

Fjordfisker Tor Mikkola fra Kvalfjord liker dårlig at regjeringen stadig gir nye dispensasjoner fra forbudet for båter over 15 meter å fiske innenfor fjordlinja.

Foto: Privat

Han reagerer kraftig på at Fiskeri- og kystdepartementet igjen har endret fjordlinjebestemmelsen, og åpnet for sildefiske med not sør og vest for Sørøya i Finnmark. Dette er samme område som fra tidligere er åpnet for fartøy opp til 21 meter.

– Dette er en ytterlig ny seier for den havgående flåten, og nytt nederlag for fjordfiskere, mener Mikkola.

Han tror neppe at det var dette som var meningen da Stortinget i fjor vedtok et forbud mot fiske innenfor fjordlinjene for fartøy over 15 meter .

Åpningen for sildefiske med not skjer midt i det området hvor han vanligvis fisker. Mikkola frykter utviklingen, og mener at småbåtfiskere igjen er under sterkt press.

– Jeg forstår ikke hvorfor man aldri kan lære av tidligere tiders feilgrep. Da den havgående flåten kunne herje fritt i fjordene, sopte de med seg alt av fisk. Nå frykter jeg en gjentakelse, sier Mikkola.

Og legger til:

– Slik ble vi småbåtfiskere presset ut på åpent hav for å kunne livberge oss. Ikke alle småbåter er egnet til fiske i slike områder, spesielt ikke når det er dårlig vær.

– Ingen overraskelse

Bernt Magne Wilhelmsen

– Vi må ikke få en gjentakelse av tidligere tiders feilgrep. Ikke en meter av fjordlinja må åpnes for større båter, mener lederen i Bivdi, Bernt Magne Wilhelmsen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Men vedtaket om å åpne for sildefiske med not i Mikkolas fiskeområde, kommer ikke overraskende på ham. Heller ikke på lederen i Bivdi, sjøsamisk fangst- og fiskeriorganisasjon, Bernt Magne Wilhelmsen.

Dette er helt i tråd med de signalene som Høyres stortingsrepresentant, Frank Bakke Jensen, har kommet med .

Også tidligere i år er det blitt gitt flere unntak fra stortingsvedtaket om å forby fiskebåter under 15 meter å fiske innenfor fjordlinjen.

– Nå må bremsene settes ned. Dersom småbåtfiskere skal ha fremtid, kan ikke en eneste meter av fjordlinja åpnes mer, mener Wilhelsmen.

Han setter sin lit til det nye sametingsrådet.

– Mitt råd til Sametinget er at de ikke må godta noen oppmyking av Stortingsvedtaket om å forby båter over 15 meter å fiske innenfor fjordlinja i sjøsamiske områder, sier Wilhelmsen.

Ønsker en permanent løsning

Men i motsetning til fjordfiskerne, så er Norges Fiskarlag svært fornøyd med den nye fiskeriministerens innstilling til å se de ulike utfordringene til saken om fjordlinjer.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker mener det er viktig å få plass et godt regelverk i samarbeid med næringen.

– Norges Fiskarlag skal gjøre sitt for å få til en permanent løsning i dialog med alle parter, slik at vi får på plass en løsning som kan stå over tid, svarer leder Kjell Ingebrigtsen til Fiskeribladet.

Han mener at det må være plass til alle å få utnytte de mulighetene som ligger innenfor det som til nå har vært fjordlinjeregimet.

Etterlyser dialog

Silje Karine Muotka

Sametingsråd Silje Karine Muotka er forundret over at fiskeriministeren har unnlatt å rådføre seg med Sametinget om den siste regelendringen.

Foto: Lisa Marie Anti / NRK

Sametingsråd Silje Karine Muotka er urolig over utviklingen, og har full forståelse når fjordfiskere reagerer.

Det siste vedtaket fra fiskeriministeren er gjort uten dialog med Sametinget.

– Vi er lite fornøyd med den prosessen som fiskeriministeren har gjennomført i denne saka, svarer Muotka.

Hun kjenner ikke til hva som er bakgrunnen for de siste endringer av fjordlinjen. Dette er noe sametingsrådet vil ta opp i et møte med fiskeriministeren om noen uker.

– Vi bør ha klare linjer for hvordan dialogen skal være mellom fiskeriministeren og Sametinget i fremtiden.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK