Klar for å endre 15-meters regelen

Finnmark Høyres stortingsrepresentant, Frank Bakke Jensen, håper ny regjering og ny fiskeripolitikk fører til at båter som er større enn 15 meter igjen slipper inn i fjordene.

Fisketråler

Den største fiskeflåten har etter dagens regelverk ikke lenger rett til å fiske i fjordene i

Foto: ARKIV / Scanpix

– Hvis båter lengre enn 15 meter ikke får fiske i norske fjorder, vil det skade fiskeindustrien i landet på grunn av mangel på ressurser, sier Frank Bakke Jensen.

I fjor forbød Stortingets flertall båter over 15 m å fiske innenfor fjordlinja langs kysten av Nord-Norge. Høyre, med Bakke Jensen i spissen, var da en av de som fra opposisjonspartiene sterkest kritiserte vedtaket.

Enkelte fjordfiskere har da også etter årets stortingsvalg allerede uttrykt bekymring for at en ny regjering vil endre politikken på dette området.

– Store båter redder industrien

Frank Bakke Jensen

Frank Bakke Jensen (H) ønsker ny fiskeripolitikk velkommen med en ny borgerlig regjering.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Fra sitt kontor på Stortinget følger Høyres nylig gjenvalgte representant fra Finnmark spent med de pågående regjeringsforhandlingene.

Han er selvfølgelig nøye med å ikke komme med bombastiske planer om hvordan fiskeripolitikken blir etter regjeringsskiftet, men han legger ikke skjul på at han fortsatt misliker fjorårets vedtak om å forby fartøy over 15 meter å fiske innenfor en fastsatt fjordlinje i Finnmark.

Allerede sist vinter viste det seg at dette vedtaket kan hemme fiskerinæringen, mener han.

– Eksempelet Sørøya er veldig godt. Der er det sånn at av og til kan været være så dårlig at vi er nødt til å ha en større båt for å gå på innsida av Sørøya å fiske. Der er de større båtene som holder fiskeindustrien i gang , sier Bakke Jensen.

– Ødelegger for hele næringen

Selv om argumentet fra Arbeiderpartiet og daværende stortingsflertall er å sikre fjordfiskernes rettigheter, så mener Bakke Jensen at ordningen får motsatt virkning.

– Den minste flåten er ikke tjent med at landindustrien får enda dårligere lønnsomhet enn det den har i dag, for da er det ingen som vil kjøpe fisken til den minste flåten, og det vil være skadelig for hele fiskeflåten og hele landindustrien, sier han.

Bakke Jensen er også misfornøyd med at den avtroppende regjeringen ennå ikke har avklart spørsmål knyttet til hvor fjordlinjen skal gå, altså hvor i fjordene starter den sonen der kun den minste flåten har rett til å fiske.

Advarer mot endringer

Helga Pedersen

Helga Pdersen (Ap) er bekymret for fjordfiskernes situasjon og for torskestammen i fjordene dersom de borgerlige partiene slipper store fartøyer inn i fjordene.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Tidligere fiskeriminister og nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, advarer Bakke Jensen og den påtroppende regjeringen mot å slippe store båter inn i fjordene igjen.

– Jeg frykter at en slik endring vil true eksistensgrunnlaget til den minste flåten og skape uheldige fordelingsvirkninger, og jeg frykter også at det å slippe de største fartøyene inn i fjordene vil true torskebestanden, for den vet vi har vært nedfisket og borte i mange år, sier Pedersen.

Nå er torsken på veg tilbake i fjordene og Pedersen advarer de borgerlige partiene mot å sette fjordtorskestammen atter en gang på spill.

– Ingen kommentar

Erna Solberg

Erna Solberg (H) er foreløpig taus om hvordan den nye regjeringen vil forvalte fisket i fjordene i nord.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Erna Solberg var tirsdag midt i innspurten av innledende sonderinger med de andre borgerlige partiene. Hun ville ikke svare på om hun mener det er nødvendig å la også båter som er større enn 15 meter få fiske i fjordene, slik partikollega Bakke Jensen ønsker.

– Ingen kommentar, svarte en smilende Solberg, da hun hastet forbi NRK Sápmis reporter på veg inn i nye regjeringssamtaler i Nydalen.

En ellers så snakkesalig Per Sandberg (FrP) forble også taus, da han ble konfrontert med Bakke Jensens syn på dagens ordning der retten til fisket i fjordene forbeholdes den minste flåten.

Korte nyheter

 • Šaddá Sami Music Week

  Lágideaddjit leat plánemin dán jagi Sami Music Week doaluid Áltái, mat bistet golbma beaivve. Guovvamánu 10. beaivve álget doalut ja sii eai leat sáhttán luoitit prográmma go leat čuvvon mo koronaeastadandoaimmaid hárrái šaddá. Nu lohká lágideddjiid beales Klemet Anders Buljo dáid doaluid birra. -Mis boahtá fargga olles prográmma dieid beivviide, lohká Buljo.

  Disse artistene er alle nominert til pris under Sami Music Awards
  Foto: Helene Mørken, akam1k3, Karoline Bjørhei, Knut Åserud
 • Niehkostipeandda evttohas

  Nuorra sámi artista okta 400 nuoras Norggas gii dán jagi niehkostipeandda, Drømmestipendet 2022 sáhttá vuoitit. Guovdageaidnulaš Elina Ijäs lea nuorra sámi artista ja lávllačálli, gii lea evttohas gilvvus mas kulturdoaimmaheaddjit miehtá Norgga leat mielde. 50 evttohasa fidnejit niehkostipeandda mas galget fuomášuvvon lágašguovllus ja olles rikkas, dasa lassin fidne juohke stipeanddavuoiti 30.000 kruvnna. Lea Norsk kulturskoleråd ja Norsk Tipping mat juhket stipeandda mas boahttemánus árvvoštallagohtet evttohasaid. De miessemánus ja geassemánus álmmuhit dan 50 vuoiti.

  Drømmestipendet
  Foto: Skjermdump
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK