NRK Meny
Normal

– En ære å vise fram kofta

Kjendisstylist Erlend Elias Bragstad og andre samer over hele Norden feirer nasjonal koftedag.

Nasjonal koftedag ble feiret for første gang.

– Jeg føler meg så fin i kofte og det er en ære å få være med å vise fram kofta, sier Erlend Elias Bragstad.

Det er den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh som har tatt initiativ til å få etablert en egen nasjonal dag for det tradisjonelle samiske antrekket, kofta.

Erlend Elias er blant de som mer enn gjerne vil være med på denne markeringen.

– Kult med kofte

Erlend Elias Bragstad

Erlend Elias Bragstad mener at langt flere samer burde kle på seg kofte.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Med et stort smil om munnen, i ivrig passiar med forbipasserende som vil vite mer om antrekket, møter vi ham ved Nasjonalteateret i sentrum av Oslo.

– Jeg synes det er viktig å ha en egen dag for bruk av kofta slik at vi vet å verdsette kofta, og det er altfor mange samer som ikke bruker kofte, legger han til.

Bragstad fra Tysfjord i Nordland, som de siste ukene også har blitt mye omtalt på grunn av sin deltakelse i programmet «Typen til » , er opptatt av å ta vare på tradisjoner.

– Kanskje en slik nasjonal koftedag kan få flere til å se at det er faktisk kult å bruke kofte, sier Erlend Elias, mens han retter litt på koftekragen og sjekker at kofta sitter slik den skal.

Feirer med champagne

Nasjonal koftedag er blitt markert i alle de nordiske landene, og det er spesielt mange unge samer som har vist fram sin tradisjonelle samiske klesdrakt.

Den urbane lulesamen fra Storjord i Tysfjord i Nordland, som selv fikk sin første kofte i voksen alder, hadde selvfølgelig også lagt en plan for hvordan en nasjonal koftedag skulle feires.

– Jeg skal faktisk feire hele dagen, først blir det en deilig lunsj med en venninne på Theatercafeen, og senere skal det drikkes litt champagne med noen samiske venner, forteller Erlend Elias.

Erlend Elias Bragstad.

Kjendisstylist, blogger og realitystjerne Erlend Elias Bragstad fra Tysfjord i Nordland viser stolt fram sin kofte.

Foto: Mette Ballovara / NRK
Noereh landsmøte

Samiske ungdommer har gått i bresjen for at det tradisjonelle samiske klesplagget skal feires med en egen dag. Bildet er tatt under landsmøtet til den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh.

Foto: Marita Kristin Eilertsen