En uke med Leo som type

Leo Ajkic har testa hvordan det er å være kjæresten til åtte nye, norske kjendiser. Ett av dem er den samiske stylisten Erlend Elias Bragstad.

Erlend Elias Bragstad
Foto: Berit Nystad / Nrk Sápmi

Sesong to av «Typen til» har premiere på NRK3 tirsdag 25. februar. Leo Ajkic leder det populære programmet for andre gang, etter at Live Nelvik, som kom på konseptet, laga «Dama til» i 2011.

I sesong to finner vi blant annet den samiske stylisten og bloggeren Erlend Elias Bragstad. Det er første gang Ajkic prøver seg som typen til en type. Bragstad synes at det var hyggelig å bli spurt om å være med på programmet.

– Når de ringte og spurte om å være med, trodde jeg det var tull. Det var litt spesielt, men samtidig litt kult, sier Bragstad.

Representerer to minoriteter

I ti innspillingsdager var Erlend Elias Bragstad og Leo Ajkic kjærester, og på den ene uken var det veldig viktig for Bragstad å få fram at han er samisk og homofil - to minoritetsgrupper i Norge.

– Det er veldig nært og sårbart for meg å fronte dette. Det å være samisk og homofil er veldig vanskelig. Jeg får veldig mange e-post fra samiske homofile, hvor de spør om råd og hvordan det er å stå frem som homofil, forteller Bragstad åpenhjertig.

Han syntes at det er viktig å få belyst dette temaet, og at han har klart seg bra etter å ha stått frem som homofil.

– Jeg har vært veldig heldig, fordi jeg ikke har hatt en negativ opplevelse av å stå frem. Men jeg vet om veldig mange rundt meg som har hatt det, forteller han.

Det Bragstad syntes var veldig kult med Leo Ajkic var at han er bosnisk og veldig konservativ med tanke på homofili, men likevel fikk de snakket bort fordommer.

– Jeg sitter igjen med en veldig positiv opplevelse etter innspilling, sier Bragstad.

Leo Ajkic

Leo Ajkic prøver seg som typen til Erlend Elias Bragstad i en uke.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Viste fram den samiske kulturen

I løpet av uken som kjæresten til Ajkic, rakk de et besøk i hjemkommunen til Bragstad, Tysfjord. Her fikk Ajkic hilst på svigermor.

– Det var litt pinlig, for han begynte å snakke med mamma om hvordan det var da jeg «kom ut av skapet», og det har jeg aldri fått pratet noe om. Så det var pinlig, men morsomt, forteller Bragstad.

Men det som fenget den nye, midlertidige typen til Bragstad var bakgrunnen hans som same.

– Han syntes at det var helt fantastisk. Han var veldig interessert i det samiske, og vi var blant annet innom en lavvu, forteller Bragstad.

Kofta vekket også interessen hos Ajkic, og han ønsket å skaffe seg en. Her måtte de skuffe han med å si at det ikke passer seg, i og med at han ikke har noe samisk i seg.

– Ikke helt min type

Selv om de fikk tilbringe en uke sammen som kjærester, har ikke Bragstad falt for sjarmen til Ajkic.

– Han er jo ikke helt min type, men når jeg fortalte om deltakelsen min til mine nærmeste, sa de bare «wow!». For de synes jo at han er rådeilig, forteller stylisten.

Selv måtte han se seg to ganger.

Sandra Borch

Sandra Borch er også en av dem som fikk en uke med Ajkic.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– Jeg har aldri sett han på den måten, han har jo en litt slapp klesstil og litt sånn «ghetto», forteller Bragstad, som selv foretrekker en person som bryr seg litt mer om utseendet.

Til tross for dette har han lært at Ajkic bryr seg om utseendet også.

– Han er veldig opptatt av merker, og vi ble kjent under innspillingen. Han er en flott fyr, sier Bragstad.

Leo Ajkic har også prøvd seg som typen til samiske Sandra Borch, tidligere leder for Senterungdommen. Også Ailo Gaup måtte låne kjæresten sin, Anne Rimmen, i en uke. Andre som også er i kjærestekatalogen til Ajkic er Henriette Steenstrup, Ezinne Okparaebo, Triana Iglesias, Charter-Hilde og Linn Skaaber.

- Vi har fått kremen av norske damer til å være med, og det er en veldig fet miks i år, sier Leo Ajkic i et intervju med P3.

Korte nyheter

 • Regjeringen åpner for flere på arrangementer

  – Nå åpnes det for 1500 personer innendørs og 3000 utendørs, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i en pressemelding.

  Endringen trer i kraft fra i morgen klokka 12 og er i tråd med FHI og Helsedirektoratets anbefalinger. De ble publisert tidligere i kveld.

  Endringen gjelder arrangementer med faste tilsviste plasser.

  I starten av februar vil regjeringa komme tilbake med en ny vurdering av smitteverntiltakene.

  – Da håper jeg at vi kan åpne mer, både for arrangementer med og uten faste tilviste plasser, fortsetter statsråden.

 • Maja Kristine Jåma fikk natur- og miljøpris

  Maja Kristine Jåma ble tildelt Trøndersk natur- og miljøpris. – Dette er stort! Det gir meg mer motivasjon i det jeg brenner for, men det er også en slags bekreftelse på at det man prøve å formidle, når frem. sier Jåma. Maja har stått i stormen i flere vindkrafts saker, og da spesielt Fosen-saken, som er hennes reinbeitedistrikt. Hun har samtidig vernet om den samiske kulturen og retten til å drive den. I debatter har hun løftet frem hvordan vindkraftverk ødelegger naturen og dermed reindriftens eksistensgrunnlag, skrives juryin i sin begrunnelse.

  Maja Kristine Jåma
  Foto: Ronny M. Danielsen
 • Koronaleavvan ii váikkut dearvvašvuođabálvalusaide

  Vaikko omikron-njoammun leavvá Norggas, de ii čuoza suohkaniid dearvvašvuođa- ja fuolahusbálvalusaide. Dat boahtá ovdan Dearvvašvuođadirektoráhta 3-vahkkosaš rapoarttas.

  174 Norgga suohkana eai logage dálá dilis alddiineaset váilut bargiid ja gelbbolašvuođa, man muđui lea váttis fidnet. 159 suohkana ges dadjet alddiineaset hástalussan gávdnat bargiid.

  Koronavirus
  Foto: CDC