Vil kle opp Mette-Marit i samisk design

Kjendisstylisten Erlend Elias Bragstad håper å se kronprinsessen i samiske designklær etter Sami Fashion Week.

Sami Fashion Week

Toppmodell Inga Maurstad fra Karasjok viser her et antrekk designet av Gudrun Sjödèn under Sami Fashion Week i Alta.

Foto: Susanne Hætta / Pretekst og Foto

– Stemningen var elektrisk, og folk måpte da modellene etter hvert kom inn. Jeg tror folk var overrasket over hvor mye fint som lages av lokale samiske designere, sier motegeneral Inger Elin Utsi etter at den aller første samiske moteuka er over.

Det er hun som har tatt initiativ til å få i gang en egen samisk moteuke, og hun har fått knagget den under Alta Sami Festival, som har pågått den siste uka.

– Det gikk over all forventning, og var en unik opplevelse. Jeg er storfornøyd, sier kjendisstylist Erlend Elias Bragstad.

Erlend Elias Bragstad

Kjendisstylist Erlend Elias Bragstad intervjues av NRK Sápmi mens han styler en av modellene til catwalk-shhowet under Sami Fashion Week i Alta.

Foto: Susanne Hætta / Pretekst og Foto

Han er selv same, opprinnelig fra Tysfjord, men bor i Oslo. Der har han jobbet under Oslo Fashion Week de 10 siste årene, og har i tillegg kledd opp mange norske kjendiser.

Han er kjent gjennom eget program på Dagbladet. I tillegg er han med som en av kjærestene til Leo Ajkic i sesong to av NRK-programmet «Typen til», som har premiere på NRK3 tirsdag 25. februar.

Samisk design på kronprinsessen

Etter å ha blitt hentet inn som stylist under Sami Fashion Week i Alta denne helga, vil han ta med seg noe av det som ble vist fram av samisk design til Oslo.

– Det er jo helt fantastisk å sette for eksempel smykkene til Siv Utsi i A Tuoch of Sami Silver på profilerte personer i forskjellige sammenhenger, når man lager stylinger, sier stylisten.

Inga Maurstad

Top Model-deltaker Inga Maurstad fra Karasjok i klær designet av Abanti.

Foto: Susanne Hætta / Pretekst og Foto

Han trekker fram at Utsi jo har stylet fyrstinnen av Monaco med sine smykker.

– Så da er det ikke noe problem at vi skal kunne sette litt på Mette-Marti tenker jeg, sier han og ler.

Selv om han ikke selv er en del av kronprinsessens faste stylingteam, kjenner han dem veldig godt og sier det ikke vil være noe problem å sende det videre dit.

– Hun er jo veldig glad i samisk kultur så vi håper hun tar imot og har lyst å bruke det, sier han.

Trendy samisk design

Sami Fashion Week eller den samiske moteuken på norsk, ble arrangert for første gang sist uke, og må sies å være en stor suksess.

Med kjendisstylist Erlend Elias Bragstad på laget ble workshopene før helga toppet med et catwalk-show. En visning som ble noe ganske annet enn det folk forventet seg.

Inger Elin Utsi

Motegeneral Inger Elin Utsi var strålende fornøyd etter endt show og en suksess med Sami Fashion Week i Alta.

Foto: Susanne Hætta / Pretekst og Foto

Til fengende musikk av samiske artister ble fem samiske designere presentert for et spent publikum i gangene på Parksenteret i Alta.

Når klærne som vises i tillegg er trendy og med sitt særegne samiske preg - ja, da blir det bra.

– Mange samiske designere har savnet en arena å få vist fram designet sitt på. Det fikk noen være med på her og de har jobbet hardt for denne dagen, sier Utsi.

Ville være med på reisen

Sami Fashion week i Alta, 15.02.2014. Med kjendis-stylist Erlend Elias.

Foto: Roger Manndal, NRK Sápmi

Bragstad sier han ikke nølte med å si ja til å være med, da Utsi tok kontakt og fortalte om konseptet hun ville dra i gang.

– Det var en reise jeg ikke hadde lyst å gå glipp av. jeg synes selv det er viktig at samisk design blir synliggjort og litt mer kommersiell, så alle kan ta del i det og bruke det, sier stylisten Bragstad.

Han har snakket med de tre designerne Siv Utsi, Anne Berit Anti og Anja Graven som var til stede i Alta. De vil han fortsatt ha kontakt med etter dette, for å kunne jobbe sammen.

– Dette betyr utrolig mye for dem som var med på moteuka. De har fått ekstra motivasjon bare ved å ha Erlend Elias her. I tillegg var det veldig proft gjennomført av alle som var med, i alle fall i forhold til hva vi er vant med i Finnmark. Det var så moro, stråler moteukeleder Inger Elin Utsi.

Ny moteuke neste år

Datoen for neste års moteuke i Sápmi er allerede satt, og målet er å få dette fast en gang i året. I tillegg håper Utsi at de skal få til en visning også i Oslo, noe Erlend Elias gjerne vil bidra til.

– Graveniid sine klær er veldig er veldig sportslige og lett, for folk som liker å være ute. Man kan for eksempel trekke en liten tråd mot Kari Traa. Så har vi Abanti som er rocka med en romantisk touch som har blitt veldig populært, sier Erlend Elias.

At det slår an med samisk design er ikke kjendisstylisten i tvil om, men at det likevel er noen kritiske røster til dette er også klart.

– Det tror jeg vi får blandete tilbakemeldinger på. Det er mange som gjerne vil at man skal ha det tradisjonelle og ikke skal klusse med det. Det er jo veldig viktig for meg også, sier han.

Eva Godvik Lampe

Modell Eva Godvik Lampe viser antrekk fra designer Gudrun Sjöden under Sami Fashion Week i Alta.

Foto: Susanne Hætta / Pretekst og foto

Også for ham er det viktig å ta vare på kofta og det tradisjonelle samiske.

– Man kan hente inspirasjon og lage ny design. Det er veldig viktig for at nye generasjoner skal synes det er kult. Jeg tror nok det blir blandete reaksjoner til dette, men det får så være. Det er likevel er viktig å komme ut med dette.

Mye å leke med av samisk inspirasjon

Han har derfor tro på at samisk design ikke bare når ut over hele Norge, men at de også kan komme ut i verden.

– Se bare på Moods of Norway som har blitt så stor og har åpnet egen butikk i Hollywood. De tar utgangspunkt i norsk historie. Samisk historie går over tusen år tilbake i tid, og vi har så mye å leke med og hente inspirasjon fra, at jeg tror det kan nå ut og bli kjempestort.

Stylisten tror imidlertid det er viktig at det er de samiske designerne som selv tar det ut i verden. Noe de absolutt jobber for.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen