Hopp til innhold

– Dette er ikke et motetilbehør

Kjent britisk kunstjournalist spør om når motebransjen vil innse at noen ting faktisk er hellige for noen.

Pharrell Williams

Pharrell Williams og flere andre kjendiser får så hatten passer for sin bruk av uramerikansk hodeplagg.

Foto: Skjermdump / Elle UK

Underbutt shorts

Uramerikansk fjærpryd er blitt like vanlig som «underbutt shorts» på festivaler.

Foto: NRK

Nylig gikk den canadiske festivalen «Bass Coast Festival» ut med at de forbyr publikum å bruke uramerikansk hodeplagg, krigsmaling og fjær. Festivalen arrangeres i byen Merritt i British Columbia i Canada fra 1. til 4. august.

Journalisten Gillian Orr er blitt kjent for sine artikler og kommentarer om kunst og kultur i den seriøse britiske avisen The Independent.

I sin nyeste kommentar spør Orr om det ikke er på tide at moteindustrien snart innser at noen ting faktisk er hellige for noen.

«Uramerikanske hodeplagg er blitt brukt av noen av de mest innflytelsesrike (og kan det virke som, de med minst peiling) folk i underholdningsindustrien, blant annet Pharrell Williams, Drew Barrymore og supermodellen Alessandra Ambrosio», skriver Gillian Orr.

Men nå er det endelig noen som sier at nok er nok, og prøver å sette en stopper for trenden med å bruke uramerikanske hodeplagg som motetilbehør.

– Endelig tatt et oppgjør

«På musikkfestivaler er dette spesielle kulturfenomenet dessverre like vanlig som blomsterpannebånd og ultrakorte shorts som viser rumpeballene til jentene (underbutt shorts), og derfor er det bra at det endelig taes et oppgjør med dette», skriver Orr.

Kulturskribenten skriver at hun er lei av de stadig flere respektløse partyløvene som anser det hensiktsmessig å dolle seg opp og drikke øl ikledd fjær og krigsmaling.

Bass Coast festival er en musikkfestival for elektronisk musikk i Canadas British Columbia.

Karlie Kloss

Supermodellen Karlie Kloss med uramerikansk hodeplagg.

Foto: Evan Agostini / Ap

Musikkanalen MTV har spurt flere sentrale uramerikanere hvorfor det ses på som et hån mot dem hvis ikke-uramerikanere bruker deres ørnefjærpryd.

– Dette hodeplagget er reservert for våre mest aktede eldre, som gjennom sin uselviskhet og ledelse har opptjent rett til å ha en. Det er en åndelig drakt, ikke bare kulturelt; det er ikke bare et tillegg til ens antrekk. Iført en, selv en etterligning av hodeplagget, nedvurderer hva våre eldste har brukt et helt liv til å tjene, forklarer Simon Moya-Smith, medlem av Oglala Lakota Nation og journalist.

Hodepryden brukes bare av 12 av USAs 562 føderalt anerkjente stammer.

Dette har stjerner som Kesha, Outkast og Harry Styles nå forhåpentligvis lært, nemlig at dette hodeplagget ikke bare en morsom lue.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK