NRK Meny
Normal

– Det er skummelt

For noen år siden ga Bernt Mikkel Haglund ut en joike-CD. Da fikk han etterpå høre at han ikke kan joike. Nå er han ute med en ny CD med samiske sanger, og han er spent på mottakelsen.

Bernt Mikkel Haglund

Hjemme i Kautokeino har han eget studio, der har han jobbet intenst med «De logai» det siste året

Foto: Roger Manndal

Musikeren og produsenten som driver Rieban studio i Kautokeino, har akkurat gitt ut sin andre CD «De logai». Plata består av ti låter, ni melodier med samiske tekster og en joik.

Haglund har selv produsert albumet og skrevet både tekster og melodier.

Personlige tekster

Sangene på den nye utgivelsen har blitt til gjennom de siste 25 årene. Noen av låtene er av nyere dato, mens andre har ligget i skuffen og støvet siden begynnelsen av 90-tallet:

– Det er en del personlige tekster her, men noe av det begynner å bli såpass gammelt at det ikke føles pinlig lenger likevel. Det er jo et halvt liv siden de ble skrevet.

– Er det stor forskjell på deg som låtskriver for 25 år siden, og deg som låtskriver i dag?

– Både og, jeg er jo innom en del forskjellige sjangre. Men egentlig så er jeg vel mye på det samme sporet, jeg skriver om tanker og ting jeg selv har opplevd og erfart. Det handler om meg.

– Fikk høre at jeg ikke kan joike

Musikken har alltid vært den røde tråden i Bernt Mikkels liv, allerede som åtteåring begynte han å spille trommer i korps. Han vokste opp utenfor Oslo, med mor fra Kautokeino og far fra vestlandet.

Selv om mor var samisktalende, lærte han ikke seg i samisk i barneårene:

– Nei, det var slik på 70-tallet. Noen hadde visst funnet ut at det ikke var bra for barn å lære flere språk, så det ble norsk på meg.

På slutten av 90-tallet flyttet Bernt Mikkel nordover til sine røtter i Kautokeino, og etterhvert har han lært seg mer og mer samisk. Men akkurat det med språket er en av de tingene han er mest spent på med denne CD-utgivelsen.

– Det er jo litt skummelt. Etter den første plata «Lapsang», fikk jeg en del tilbakemeldinger på at jeg ikke kan joike. Nå går jeg bare og venter på at noen skal si at jeg ikke har god nok uttale, og at jeg ikke kan godt nok samisk.

– Jeg har hatt god hjelp med både grammatikk og uttale underveis. Men det er jo sant nok, jeg snakker jo fortsatt ikke så godt samisk i det daglige. Men dette er jo noe jeg har hatt lyst til å gjøre, så jeg får vel bare vente i spenning.

Den bittersøte kjærligheta

Skal man først utgi ti personlige tekster fra de siste 25 årene, er det vanskelig å komme utenom et overskyggende tema i ethvert menneskes liv; kjærligheta. Denne plata har også sine låter rundt temaet:

– Ja, det er noen kjærlighetssanger der, helt klart. Men de er vel mer bittersøte, kan man vel si, sier Bernt Mikkel humrende.

Tittelsporet «De logai», (fritt over satt til norsk; «da sa hun»), er en sådan historie. Den handler om det øyeblikket når den du lenge har gått og beundret, sier de forløsende ordene.

Counting Crows er en annen låt i samme gata.

Hør reportasje her om Haglunds nye CD:

YMCA i kirka til helga?

Bernt Mikkel er glad for at plata endelig er til salgs i butikkene og ligger ute på strømmetjenesten Spotify og iTunes. De siste året har han jobbet ganske intenst med å ferdigstille CDen, og han er godt fornøyd med sluttresultatet.

Ved siden av å være plateartist og produsent med eget studio, jobber også Haglund som organist i Kautokeino kirke. Kommende søndag blir muligens en noe annerledes dag på jobben for organisten, Sápmi Pride har varslet sitt inntog:

– Det blir helt sikkert hyggelig det.

– Hva med å spille Village People sin YMCA som preludium?

– He he.. God ide, men jeg tror nok det er best jeg holder meg til salmer også på søndag.