– De yngste slipper drosjefrakt

Elever som ønsket samiskundervisning nærmere sin hjemmeskole i Oslo har fått det.

Illustrasjonsfoto av Oslo Taxi-drosje i bevegelse
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Marie Therese Nordsletta Aslaksen.

Marie Therese Nordsletta Aslaksen

Foto: Marita Valkeinen / Privat

Tidligere har en del samiske foreldre valgt bort samisk undervisning for sine barn, fordi de ikke har villet sende barna med drosje til Kampen skole, som har ansvar for samisk undervisningen i Oslo.

– Ved å tilby samiskundervisning til samiske førsteklassinger i drabantbyene i Oslo håper vi at alle har fått et tilbud som de er fornøyd med, sier samisklærer ved Kampen skole, Marie Therese Nordsletta Aslaksen.

Like før skolestart i år uttrykte samiske foreldre frustrasjon over at de ennå ikke visste hva slags undervisnings tilbud i samisk deres førsteklassinger kom til å få.

Les også: Holdes på pinebenken

– De minste prioriteres

Dette skoleåret tilbyr Oslo kommune samisk undervisning ved Lambertseter skole og Vålerenga skole, i tillegg til samiskundervisningen ved Kampen skole. Totalt er det 35 barn som får samiskundervisning fra 1 klasse til og med Videregående skole i Oslo.

De fleste av disse vil på ett eller annet tidspunkt i løpet av uken komme til Kampen skole for å få undervisning i faget samisk. Med kun to lærere er det en utfordring å få laget en timeplan som også passer med reise til de to nevnte andre skolene.

– Vi har prioritert de minste skolebarna når vi har vurdert hvilke andre skoler i Oslo som kan tilby samisukndervisning i år, og derfor falt valget på Lambertseter og Vålerenga, sier Nordlsetta Aslaksen.

Hun forstår godt at samiske foreldre kvier seg for å sende små barn med taksi eller T-bane for at de skal få samiskundervisning ved Kampen skole.

– En lettelse

Lilly Varsi med sønnen Isak.

Lilly Varsi med sønnen Isak.

Foto: Privat

Forelder Lilly Varsi er mor til en av fire førsteklassinger som denne sommeren hadde sin siste dag ved den samiske barnehagen ved Tøyen. Hun var ikke rent lite oppgitt over å måtte vente i usikkerhet hele sommeren på om sønnen kunne få samiskundervisning:

Det er jo selvfølgelig en lettelse å vite at Isak får samiskundervisning der vi bor, og da slipper han å fraktes ganske langt i bytrafikken av fremmede drosjesjåfører til Oslo sentrum, sier Varsi.

– Samtidig tenker jeg allerede nå på hvordan situasjonen kommer til å bli for neste skoleår, for dette er jo neppe en permanent løsning, sier hun.

Varsi er fornøyd med at det nå er startet en prosess i Oslo kommune for å få et bedre system på dette, slik at samiske foreldre som har førsteklassinger allerede på nyåret kan komme i dialog med kommunen om samiskundervisning.

Ønsker dialog

Etter det Nordsletta Aslaksen kjenner til er det ikke flere samiske foreldre som har bedt om samiskundervisning ved andre skoler i Oslo. Dersom det skulle være noen der ute som fortsatt vurderer å få samisk undervisning til sine barn, så oppfordrer hun de til å ta kontakt.

– Det er jo i utgangspunktet hjemmeskolen til den enkelte eleven som skal henvende seg til Kampen skole og be om samiskundervisning, men samiske foreldre må gjerne kontakte oss som er samisklærere ved Kampen skole, sier Nordsletta Aslaksen.

Det er to samisklærere ved Kampen skole, og skulle det melde seg flere samiske elever, må flere samisklærere skaffes, men det er en utfordring som kommunen må ta dersom den situasjonen oppstår, påpeker Nordsletta Aslaksen.

LES OGSÅ: Samisk oppleves som straff

LES OGSÅ: Samiske verdier i byen