Hopp til innhold

– Bare å vente på dommen

Dommen i beitestriden i Sør-Varanger kommer ventelig om fire uker. Partene har i halvannen uke diskutert beiterett i Hålogaland lagmannsrett.

Reineier Iver Per Smuk

Reineier Iver Per Smuk fra Nesseby tror at dommen kommer til å bety mye for reineierne i området.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Dommen kommer til å ha stor innvirkning på situasjonen til reineiere i Nesseby og Sør-Varanger. Uansett hvordan dommen kommer til å bli så er det klart at noen må slutte og forlate næringen fordi beiteområdene vil bli mindre, forklarer Iver Per Smuk fra Nesseby.

Kalliainen-familien har siden 1850-tallet drevet med rein i Pasvik-området nær russegrensen. Men i fjor ble de sammen med to andre familier stevnet for retten. Det er Smuk-familien i Nesseby som hevder eksklusive reinbeiterettigheter i dette området. Rettssaken mellom partene startet 12. mars i fjor .

– Helt fra 1980-tallet har vi krevd å få anerkjent beiterettighetene til dette området. Men staten har trenert saka hele tida. Derfor har vi måttet gå rettens vei, forklarte Iver Per Smuk da rettssaken startet.

Spørsmål om etnisk tilhørighet

I henhold til Lov om reindrift, er det bare personer av samisk ætt som har lov til å drive med reindrift i Norge. Smuk-familien tviler på om dette kravet er blitt oppfylt i Pasvik-området.

– Det er deres oppfatning om hvordan verden er. Men vi er uenig i påstandene fra Smuk-familien, svarer Egil Kalliainen.

– Selv har jeg drevet med reindrift hele livet, og synes at spørsmålet om etnisk tilhørighet er uvesentlig.

Han hevder å være av samisk ætt både på mors og fars side.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Reineier Egil Kalliainen, Pasvik

Reineier Egil Kalliainen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

I Indre Finnmark tingrett gikk Smuk-familien fra Nesseby på et tap. I dommen slås det fast at det er familiene bosatt i Sør-Varanger som har rett til vinterbeitene i området. Beiteområdet utgjør de indre og vestlige deler av kommunen – fra Pasvik i øst og inn mot grensen til Finland.

Smuk-familien ble også dømt til å betale omlag tre millioner kroner i saksomkostninger . Det endte med at Smuk-familien anket dommen .

Ikke lenger eksklusive rettigheter

Etter nederlaget i tingretten har Smuk-familien moderert kravet om eksklusive rettigheter til beitene i Sør-Varanger. Kravet om enerett gjelder nå kun nord for Neidenelva, mens i resten av stridsområdet krever de sambruk.

Adv. Stein Owe

Advokat Stein Owe.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Det er vanskelig å være helt upåvirket av tingrettens dom. Derfor fant vi ut at det vil være fornuftig å være litt mer forsiktig for dermed å bedre sjansene for å vinne frem med kravet, forklarer Smuk-familiens advokat Stein Owe.

Reineierne i Sør-Varanger mener imidlertid at vinterbeitene tilhører dem. Og beiteområdene har etter deres mening ikke plass til flere rein eller reineiere. Reineier Knut Magga sier at det vil slå veldig negativt ut for deres familiene i Sør-Varanger dersom de skulle tape rettssaken.

– Det er helt klart at dersom vi ikke vinner så er vi ferdige. Vi kan ikke fortsette med reindrift dersom vi ikke lenger har beiteområder, forklarer Knut Magga.

Tove-Lill Labahå Magga og Knut Magga

Tove-Lill Labahå Magga og Knut Magga.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK