– Smuk-familien er ikke velkommen i Sør-Varanger

Leder i Sør-Varanger Ap, Lena Bergeng, fastholder lokalpartiets erklæring – om at Smuk-familien ikke er velkommen i hennes kommune.

Nesseby-reineiere

Deler av Smuk-familien og deres advokat, utenfor Indre Finnmark Tingrett – i forbindelse med rettsaken om reinbeiteområder i Sør-Varanger.

Foto: FOTO: Nils Henrik Måsø / NRK

Leder og nestleder i Sør-Varanger Arbeiderparti, Lena Bergeng og Leif Astor Bakken, kom nylig med uttalelsene mot Smuk-familien i Sør-Varanger Avis (ekstern lenke).

Sør-Varanger Ap har engasjert seg i den pågående rettsstriden og reinbeitekonflikten i deres kommune. Lokalpartiet går nærmest til frontalangrep mot Smuk-familien.

Men Lena Bergeng (Ap) beklager hvis uttalelsene i lokalavisa, kan ha fått enkeltindivider fra Smuk-familien til å føle seg uvelkommen – som fast bosatt i kommunen.

(Artikkelen fortsetter under faksimilen)

- Smukfamilien er ikke velkommen i Sør-Varanger

Faksimile fra Sør-Varanger Avis – tirsdag 3. april 2012. F.v nestleder i Sør-Varanger Ap, Leif Astor Bakken og leder Lena Bergeng.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Ser ut som at jeg må flytte

NRK har vært i kontakt med en av de fast bosatte Smuk-medlemmene i Sør-Varanger. Vedkommende ønsker ikke å stille til intervju – eller identifiseres.

Men NRK har fått tillatelse til å gjengi vedkommendes kommentarer angående uttalelsene fra Sør-Varanger Ap.

Vedkommende skriver (med NRKs uthevelser):

«Hvis slekta æ tilhører skulle vinne saken som har pågått i Indre-Finnmark tingrett, så ser det ut som at æ må pakke lekan å flytte fra Sør-Varanger kommune.

For ifølge Sør-Varanger Arbeiderparti så e ikke "vi" velkommen i kommunen mer hvis saken går i min slekt sin favør.»

– Satser på at noen har vært feilsitert, legger vedkommende til.

Beklager «spissformulering»

Leder i Sør-Varanger Ap, Lena Bergeng, sier at uttalelsene fra henne og nestleder Leif Astor Bakken, ikke er rettet mot alle som heter «Smuk».

Bergeng hevder det ikke har vært meningen å erklære egne fastboende for uvelkomne til Sør-Varanger.

– Det må vi jo da bare beklage at det ble litt spissformulert på den måten – de er overhodet ikke uvelkommen her, sier Lena Bergeng (Ap).

Men hun bekrefter at hun og nestlederen er sitert korrekt i oppslaget i Sør-Varanger Avis.

Lena Bergeng vil understreke at uttalelsene fra Sør-Varanger Ap er rettet mot den delen av Smuk-familien – som er aktive deltagere i den pågående rettskonflikten, om reinbeiteområder i kommunen.

Hør leder i Sør-Varanger Ap, Lena Bergeng, her:

Vil ta rettsdom til etterretning

Lena Bergeng (Ap) sier videre at målet med uttalelsene var å erklære støtte til de lokale Magga- og Kalliainen-familiene, som er fast bosatte i Sør-Varanger.

– Hvor vanlig er det at et lokalparti i så sterke ordlag, går ut og kommenterer en pågående reindriftsrettsak?

Hvor vanlig det er vet jeg ikke, men vi ønsker å støtte de utøverene i vår kommune som er berørt av dette, svarer Bergeng.

– Dersom Smuk-familien skulle vinne rettsaken om reinbeiteområdene i Sør-Varanger – hvordan vil Sør-Varanger Ap forholde seg til det?

– Da må vi jo bare forholde oss til det, hvis det blir en rettskraftig dom. Det er rettsapparatet som avgjør det. Så det må vi jo da bare ta til etterretning.

– Men Smuk'ene vil ikke være velkommen i Sør-Varanger for deres del?

– Nei, det har vi vel kanskje svart på, svarer Lena Bergeng – etter en liten tenkepause

– Vi bryr oss ikke om sånt tøv

Odd Erling Smuk

Reineier Odd Erling Smuk, bosatt i Nesseby kommune.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Reineier og part i den nevnte reinbeiterettsaken, Odd Erling Smuk, er ikke bosatt i Sør-Varanger – men i Nesseby.

Men han uttaler på vegne av de rettsstridende Smuk-familiemedlemmene, at de ikke lar seg bekymre av uttalelsene fra Sør-Varanger Ap.

– Vi bryr oss ikke om slikt – om følelser og sånt. Dette dreier seg om rettigheter, sier Odd Erling Smuk i en kort kommentar.

Har ryggdekning fra egne rekker

Ap-leder i Sør-Varanger Lena Bergeng hevder at hun har lokalpartiets støtte, i forbindelse med de skarpe uttalelsene mot Smuk-familien.

– Vi har hatt saken oppe til drøfting i styret, bekrefter Bergeng.

Men Lena Bergeng informerer om at Egil Kallianen, som tilhører en av de rettstridende familiene i reinbeitekonflikten, ikke har vært med på lokalpartiets styremøtebehandling av saken – nettopp fordi han er part i rettssaken.


Korte nyheter

  • Samisk TV-serie vant pris

    NRK Sápmis TV-serie «Agnete jienáda/ Agnete bruker stemmen» vant kategorien beste TV-program i Northern Character TV og filmfestival som ble arrangert i Murmansk lørdag kveld. Regissør Biret Ravdna Eira tok imot prisen. – Det var veldig uventet å vinne denne prisen. Jeg er så takknemlig for at Agnete ville fortelle sin historie og om sine følelser i serien. Og jeg er takknemlig for at jeg fikk jobbe med denne serien, sier Eira som har skrevet manus og hatt regi i serien. Se hele serien i NRK TV her, eller les historien om Agnete her. Loga dán ođđasa sámegillii dá.

    Biret Ravdna Eira