Hopp til innhold

– 110-sentralen må forbli i Finnmark

15 av 19 finnmarkskommuner har undertenget en fellesuttalelse der de sier nei til flytting av 110-sentralen til Tromsø, men at den forblir i Finnmark.

Gerd Isaksen ved 110 i Hammerfest

Leder for 110-sentralen i Finnmark, Gerd Isaksen, ber Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ta til etterretning kravet fra finnmarkskommunene.

Foto: Montasje / NRK/110-sentralen

Fellesuttalelsen har de sendt til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Det er DSB som vurderer å flytte og samlokalisere 110-sentralen for Finnmark med politiets operasjonssentraler i Kirkene eller i Tromsø.

Fellesuttalelsen er fattet på et fellesmøte som politimesteren i Finnmark hadde tatt initiativ til.

Her var det enighet om at brann-, rednings- og beredskapsfaglige argumenter taler sterkt for at 110-sentralen forblir i Finnmark.

Alta står for Tromsø

Men underskrifta fra Alta mangler. Kommunens brannsjef Knut Suhr har i en egen e-post til DSB gjort oppmerksom på at de ikke stiller seg bak fellesuttalelsen.

– Kommunestyret har gått inn for sammenslåing av 110-sentralene i Troms og Finnmark, og der sentralen plasseres i Tromsø, skriver brannsjefen.

Men heller ikke Vardø, Loppa og Gamvik kommune har undertegnet fellesuttalelsen.

Vil ha likeverdig beredskap

Brannsjefer som har undertegnet fellesuttalelsen mener at Finnmark skal ha en likeverdig beredskap som i resten av landet.

– Samtidig må nødetatene være dimensjonert og ha kompetanse til å håndtere de spesielle forholdene i Finnmark. Store avstander og et utfordrende klima gjør behovet for lokalkunnskap, samhandling og samvirke enda større i Finnmark, heter det i fellesuttalelsen.

Brannsjefene mener at fagsentralen vil miste nærhet til eget brannvesen, dersom dette blir flyttet ut av fylket. Det kan etter deres mening også virke hemmende med hensyn til samhandling på tvers av nødetatene.

– Det beste for beredskapen, for de som jobber i brann, helse og politi i førstelinje og Finnmarks befolkning, vil være en samlokalisering av alle de tre nødmeldingssentralene i Kirkenes, i tråd med Stortingets målsetting, heter det i uttalelsen.

DSB lover ingenting

Underskriverne mener at en felles 110-region for Troms og Finnmark med sentralen plassert i Tromsø slik Alta går inn for, vil bryte med de grunnleggende beredskapsprinsippene om nærhet, likhet, og ansvar.

– Beredskapskompetansen i Finnmark må styrkes gjennom langsiktig satsing, og ikke svekkes ved å flagge den ut ved flytting av 110-sentralen til Tromsø, mener underskriverne.

DSB lover ingenting, men sier at innspillene vil bli tatt med i det videre arbeidet med fremtidig 110-struktur i nord.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK