– Det er ikke rart barn mobber. Vi ser hvor de får det fra

STAVANGER (NRK): «Blir flau», «dårlige forbilder». Ungdommene på Jåttå videregående skole reagerer kraftig på de voksnes oppførsel i bompenge-debatten på nett.

Ungdommer Jåttå Vgs

Elevene Sindre Ueland-Staubo (16) Daniel Oskar Olsen (17) og Tobias Gjerde Skjæveland (16) er sjokkerte over oppførselen til voksne på nett.

Foto: Emily Louise Stø / NRK

– Er det voksne mennesker som har skrevet dette? Jeg blir flau på deres vegne. Dette er dårlige forbilder, sier Kaja Håvarstein, etter at NRK har vist henne et knippe kommentarer i bompenge-debatten.

Denne uken fortalte ordfører Ane Mari Braut Nese (H) i Klepp i Rogaland fra talerstolen i kommunestyret at både hun og familien har blitt utsatt for hærverk, vold og hets på grunn av hennes standpunkt i bompenge-saken. Det har gått så langt at ordføreren har fryktet for livet.

Dette er noen av kommentarene hun har fått på sosiale medier:

«Håper nogen tar dritten skikkeligt. Er ikkje snakk om at dei fortjener annet. Jævla pakk. Million lønn for ka? ... Fotfølg dritten».

Netthets av Ane Mari Braut Nese

Dette er noen av kommentarene mot Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H), som har kommet grunnet den hissige bompenge-debatten.

Foto: Skjermdump

«Hva viss alle tar med sin lykke stein i lommen på 2–300 gram 🙃🙃🙃🙃, og ønsker bomringen over og ut, kanskje også dette er ulovlig😂😂😂😱😱😱».

– De voksne forteller oss at vi ikke skal skrive stygge ting på internett, men de er jo ti ganger verre selv, sier Andrea Larsen (18).

NRK har snakket med noen av dem som har kommet med kommentarer i bompenge-debatten. To angrer, én står for det han har skrevet og én sier han er «totalt misforstått».

– Ikke greit

Ungdommene fra Jåttå videregående skole er selv imot bomringen. De mener det er viktig at man bruker ytringsfriheten og har ulike meninger. Men er tydelige på at de aldri ville uttrykket seg på denne måten.

– Det er viktig å gjøre det på den riktige måten. Vold, trusler og personangrep er aldri greit, sier Sindre Ueland-Staubo (16).

Ungdommer om bompenger-hets

Marte Hetle, Kristiane Østebø, Pia Vika og Kaja Håvarstein leser noen av kommentarene Klepp-ordfører har fått den siste tiden.

Foto: Emily Louise Stø / NRK

Videregående-elevene mener de voksnes oppførsel sender feil signaler til de unge.

– Vi ser opp til de voksne. Hvis de vil at vi ungdommer ikke skal skrive slik til hverandre, må de være gode forbilder og vise oss hvordan vi skal oppføre oss. Det er ikke rart barn mobber. Vi ser hvor de får det fra, sier Kristiane Østebø.

Dårlig innflytelse

Ane Mari Braut Nese fortalte også at sønnen hennes har blitt utsatt for vold og stygge kommentarer på skolen.

Ungdommer om bompenger-hets

Kristine Tveit og Andrea Larsen kjører selv bil, men mener enkelte går for langt i bompenge-demonstrasjonene.

Foto: Emily Louise Stø / NRK

– Foreldrene til de som mobber burde tenke seg om – de har selvfølgelig hatt innflytelse på hva barna deres tenker, legger Gjerde Skjæveland til.

De mener at ungdommer har mer nettvett enn de eldre.

– Jeg tror ikke de tenker over konsekvensene. Det man legger ut på nettet ligger der for alltid, sier Tobias Gjerde Skjæveland (16).

Flere nyheter fra Rogaland