Hopp til innhold

Ber helseministeren om svar: – Overrasket og bekymret

Miljøpartiet De Grønne er bekymret for de unge. Nå ønsker de svar fra regjeringen.

Une Bastolm og Bent Høie

BEKYMRET: Une Bastholm og Miljøpartiet ber om svar fra helseminister Bent Høie (H).

Foto: NTB

– Jeg er overrasket og bekymret over at regjeringen ikke kommer med noe som viser at de prioriterer helsa til ungdom og unge voksne nå, sier partileder i MDG, Une Bastholm.

MDG har stilt spørsmål til helseminister Bent Høie i Stortinget, hvor de ber om svar på om regjeringen vil vurdere å vaksinere ungdom og unge voksne før andre friske voksne under 65 år.

– Regjeringens koronastrategi sier at barn og unge skal prioriteres. Det må også gjenspeiles i vaksinestrategien, utdyper Bastholm.

Flere unge sliter

MDG-toppens utspill kommer etter at regjeringen tirsdag la fram en vaksinestrategi som innebærer en beskjeden skjevfordeling av doser.

Nå håper Bastholm at regjeringen også vil vurdere å prioritere de unge høyere.

– Sårbarhet handler jo ikke bare om hvor lett en blir koronasyk, men også hvor utsatt en er for psykiske lidelser – som forsterkes med isolasjon og vanskelige forhold hjemme, sier Bastholm.

Une Aina Bastholm under MDGs digitale årsmøte 2020

Bastholm er partileder i MDG.

Foto: Heiko Junge / NTB

Hun viser blant annet til en undersøkelse om at barn og unge mellom 16 og 24 år føler seg mest ensomme under koronaen, og at mange unge nå sliter mentalt.

– Så snart de aller mest koronautsatte gruppene er vaksinert, mener jeg regjeringen burde vurdert å prioritere ungdommer og unge voksne foran friske voksne i 30-, 40- og 50-årene.

NRK har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet for å få en kommentar fra Bent Høie, men han ønsker å svare Stortinget før han uttaler seg om saken i media.

Høie har seks virkedager på å svare MDG på spørsmålet.

– Det er gruppene som har økt risiko for alvorlig forløp og død, som vil ha størst nytte av å være beskyttet mot korona, har Høie tidligere skrevet i en redegjørelse for Stortinget.

FHI: Ikke aktuelt

På spørsmål om det er aktuelt å prioritere unge foran friske voksne, svarer Folkehelseinstituttet (FHI) slik:

– Foreløpig er ikke det aktuelt. Når vi kommer til gruppa 18–44 år, vil det sannsynligvis gå så raskt fra uke til uke at noen prioritering har lite for seg, sier overlege Preben Aavistland.

NRK har tidligere skrevet om en gruppe analytikere som ber FHI se på effekten av å vaksinere unge før friske voksne, da de mener at en konsekvens av dagens strategi kan bli at de unge rammes hardt.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet

Overlege Preben Aavitsland ved FHI.

Foto: Tor Erik Schrøder

– Det er ikke så lett å rangere hvem som har det verst. Pandemien er tøff for mange unge, men det er også tøft for de eldre å begrense sine sosiale kontakter. De eldre er i tillegg mer redde for alvorlig sykdom og død, sier Aavitsland.

– Er dere bekymret for hvordan pandemien kan påvirke de unge?

– Ja, selvsagt. Men å flytte de unge et par uker fram i køen vil neppe påvirke dette noe særlig, sier Aavitsland.

Det er foreløpig ikke godkjente vaksiner for barn under 16 år.

Aavitsland forteller at FHI vil legge frem et forslag til en totalt revidert vaksinestrategi mot slutten av måneden.

– Kan være logisk

Bastholm uttaler at de unge er en gruppe som har stort behov for kontakt med jevnaldrende, som derfor også møter mange.

– Det kan være logisk å prioritere denne gruppen også fra et bredere perspektiv, nemlig å vaksinere de som treffer mange først, sier hun og fortsetter:

– Jeg tror mange friske voksne ikke ønsker at unge skal gå glipp av enda en sommerferie, og at de skal få en hverdag hvor de kan møte venner og slektninger igjen.

Flere nyheter fra Rogaland