– Jeg begynner å bli gammel. Jeg vil at flere skal få muligheten til å se hva jeg holder på med.
40 år gamle Roger Asakil Joya sier «gammel» med et smil. Men han har lenge tenkt at Michelin-restauranten hans Sabi Omakase trenger en forlengelse.
Så i april i fjor, midt i pandemien, åpnet Joya restauranten Sabi Enso.
– Vi har hatt travle dager. Det begynner å komme en del folk, sier han.
Nå hviskes det ganske høyt om at også denne restauranten kan ende opp med en stjerne i Michelin-guiden.
Utdelingen skjer mandag kveld i Stavanger konserthus.
– Michelin er en anerkjennelse av det vi holder på med. Det vil være en ære å få en stjerne til Sabi Enso, sier Joya.
Restaurantanmelder Harald Birkevold i Stavanger Aftenblad mener Sabi Enso er en solid kandidat til stjerne.
– Roger Joya har allerede vist at han er i stand til å lage et konsept som får en stjerne. Sabi Enso er et litt annet konsept, men bygger på den samme filosofien. Så jeg utelukker ingenting, sier han.
Harald Birkevold er restaurantanmelder i Stavanger Aftenblad.
Foto: Anett Johansen Espeland / NRKFant ledig lokale midt på natta
Filippinske Roger Asakil Joya vokste opp på en risplantasje utenfor Manila. Faren var sjømann og endte opp i Norge.
Som 17-åring dro Joya til Norge på familiegjenforening.
– Jeg begynte å jobbe på en sushirestaurant og forsørget meg selv som 18-åring. Jeg skjønte at sushi er fremtiden for meg, ikke studier på universitetet.
Joya ble oppdaget av kjøkkensjefen ved den anerkjente restauranten Alex Sushi. Etter flere år der, begynte han å kjenne på lysten etter å drive sitt eget sted.
Motivasjonen var å lage sushi med norske råvarer. Men hvor?
– Jeg så etter lokaler i hele Norge. Så fant jeg Pedersgata 38 i Stavanger på Finn, klokka 01 om natten.
Joya fikk leiekontrakt og flyttet. I 2011 startet han Sabi Sushi, som etter hvert ble en kjede. Gourmetrestauranten Sabi Omakase åpnet fire år senere.
– Pandemien var brutal
Joya har mistet mange dyktige ansatte under koronaen. Nå bruker han mye tid på å bygge et nytt team på den nye restauranten.
– Noen er vokst opp med sølvskje i munnen og kan overta familiens selskap. Andre må bygge noe fra scratch. Det måtte jeg, sier Roger Joya.
Foto: Anett Johansen Espeland / NRK– Pandemien var brutal. Vi er ikke ferdige med denne krisen. Men jeg driver tross alt med det jeg liker. Det er både business og passion.
Joya er ikke så glad i prat.
– Jeg gjør ting og ser resultatene av det jeg holder på med.
Han har vært i Norge mer enn halve livet. Og her blir han.
– Når jeg våkner og hører barna mine snakke Sandnes-dialekt, så skjønner jeg at jeg virkelig sitter fast her i Rogaland, sier han og ler.