– Jeg begynner å bli gammel. Jeg vil at flere skal få muligheten til å se hva jeg holder på med.
40 år gamle Roger Asakil Joya sier «gammel» med et smil. Men han har lenge tenkt at Michelin-restauranten hans Sabi Omakase trenger en forlengelse.
Så i april i fjor, midt i pandemien, åpnet Joya restauranten Sabi Enso.
– Vi har hatt travle dager. Det begynner å komme en del folk, sier han.
Nå hviskes det ganske høyt om at også denne restauranten kan ende opp med en stjerne i Michelin-guiden.
Utdelingen skjer mandag kveld i Stavanger konserthus.
– Michelin er en anerkjennelse av det vi holder på med. Det vil være en ære å få en stjerne til Sabi Enso, sier Joya.
Restaurantanmelder Harald Birkevold i Stavanger Aftenblad mener Sabi Enso er en solid kandidat til stjerne.
– Roger Joya har allerede vist at han er i stand til å lage et konsept som får en stjerne. Sabi Enso er et litt annet konsept, men bygger på den samme filosofien. Så jeg utelukker ingenting, sier han.
Fant ledig lokale midt på natta
Filippinske Roger Asakil Joya vokste opp på en risplantasje utenfor Manila. Faren var sjømann og endte opp i Norge.
Som 17-åring dro Joya til Norge på familiegjenforening.
– Jeg begynte å jobbe på en sushirestaurant og forsørget meg selv som 18-åring. Jeg skjønte at sushi er fremtiden for meg, ikke studier på universitetet.
Joya ble oppdaget av kjøkkensjefen ved den anerkjente restauranten Alex Sushi. Etter flere år der, begynte han å kjenne på lysten etter å drive sitt eget sted.
Motivasjonen var å lage sushi med norske råvarer. Men hvor?
– Jeg så etter lokaler i hele Norge. Så fant jeg Pedersgata 38 i Stavanger på Finn, klokka 01 om natten.
Joya fikk leiekontrakt og flyttet. I 2011 startet han Sabi Sushi, som etter hvert ble en kjede. Gourmetrestauranten Sabi Omakase åpnet fire år senere.
– Pandemien var brutal
Joya har mistet mange dyktige ansatte under koronaen. Nå bruker han mye tid på å bygge et nytt team på den nye restauranten.
– Pandemien var brutal. Vi er ikke ferdige med denne krisen. Men jeg driver tross alt med det jeg liker. Det er både business og passion.
Joya er ikke så glad i prat.
– Jeg gjør ting og ser resultatene av det jeg holder på med.
Han har vært i Norge mer enn halve livet. Og her blir han.
– Når jeg våkner og hører barna mine snakke Sandnes-dialekt, så skjønner jeg at jeg virkelig sitter fast her i Rogaland, sier han og ler.