Hopp til innhold

Roger Joya kan få sin andre restaurant med Michelin-stjerne

Han kom til Norge fra Filippinene som tomhendt 17-åring. I dag er Roger Asakil Joya stjernekokk med to restauranter.

Roger Joya

Det er begrenset hvor mange som kan besøke en Michelin-restaurant med plass til ni gjester og ventetid på seks måneder. Derfor har kokk og restauranteier Roger Asakil Joya åpnet en ny restaurant i Stavanger.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Jeg begynner å bli gammel. Jeg vil at flere skal få muligheten til å se hva jeg holder på med.

40 år gamle Roger Asakil Joya sier «gammel» med et smil. Men han har lenge tenkt at Michelin-restauranten hans Sabi Omakase trenger en forlengelse.

Så i april i fjor, midt i pandemien, åpnet Joya restauranten Sabi Enso.

– Vi har hatt travle dager. Det begynner å komme en del folk, sier han.

Nå hviskes det ganske høyt om at også denne restauranten kan ende opp med en stjerne i Michelin-guiden.

Utdelingen skjer mandag kveld i Stavanger konserthus.

– Michelin er en anerkjennelse av det vi holder på med. Det vil være en ære å få en stjerne til Sabi Enso, sier Joya.

Les også: Ekspertene tror disse restaurantene får stjerner i Michelin-guiden

Matboksen til Roger Asakil Joya
Matboksen til Roger Asakil Joya

Restaurantanmelder Harald Birkevold i Stavanger Aftenblad mener Sabi Enso er en solid kandidat til stjerne.

– Roger Joya har allerede vist at han er i stand til å lage et konsept som får en stjerne. Sabi Enso er et litt annet konsept, men bygger på den samme filosofien. Så jeg utelukker ingenting, sier han.

Harald Birkevold i Stavanger Aftenblad

Harald Birkevold er restaurantanmelder i Stavanger Aftenblad.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Fant ledig lokale midt på natta

Filippinske Roger Asakil Joya vokste opp på en risplantasje utenfor Manila. Faren var sjømann og endte opp i Norge.

Som 17-åring dro Joya til Norge på familiegjenforening.

– Jeg begynte å jobbe på en sushirestaurant og forsørget meg selv som 18-åring. Jeg skjønte at sushi er fremtiden for meg, ikke studier på universitetet.

Joya ble oppdaget av kjøkkensjefen ved den anerkjente restauranten Alex Sushi. Etter flere år der, begynte han å kjenne på lysten etter å drive sitt eget sted.

Motivasjonen var å lage sushi med norske råvarer. Men hvor?

– Jeg så etter lokaler i hele Norge. Så fant jeg Pedersgata 38 i Stavanger på Finn, klokka 01 om natten.

Joya fikk leiekontrakt og flyttet. I 2011 startet han Sabi Sushi, som etter hvert ble en kjede. Gourmetrestauranten Sabi Omakase åpnet fire år senere.

Historien om Sabi Omakase: Ekstremsushi

Sabi Omakase i Stavanger
Sabi Omakase i Stavanger

– Pandemien var brutal

Joya har mistet mange dyktige ansatte under koronaen. Nå bruker han mye tid på å bygge et nytt team på den nye restauranten.

Roger Joya

– Noen er vokst opp med sølvskje i munnen og kan overta familiens selskap. Andre må bygge noe fra scratch. Det måtte jeg, sier Roger Joya.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Pandemien var brutal. Vi er ikke ferdige med denne krisen. Men jeg driver tross alt med det jeg liker. Det er både business og passion.

Joya er ikke så glad i prat.

– Jeg gjør ting og ser resultatene av det jeg holder på med.

Han har vært i Norge mer enn halve livet. Og her blir han.

– Når jeg våkner og hører barna mine snakke Sandnes-dialekt, så skjønner jeg at jeg virkelig sitter fast her i Rogaland, sier han og ler.

Les også: Her får ikke engang superstjerner snike i køen

Sabi Omakase i Stavanger
Sabi Omakase i Stavanger