Du kan følge offentliggjøringen av årets nordiske Michelin-guide på NRK.no fra klokka 17.
Kun halvannet år gammel fikk restauranten Sabi Omakase sin første Michelin-stjerne i 2017.
– Den har betydd mye. For oss har stjernen åpnet dører, men det er også positivt for Stavanger og regionen, forteller sjefkokk Roger Asakil Joya.
Nå strømmer gjester fra hele verden til den eksklusive restauranten i Pedersgata i Stavanger.
– Før var det tre måneders ventetid for å få plass her. Nå er ventetiden på syv måneder. Du kan si at Michelin-stjerna har vært god markedsføring for oss.
- Langlesing:
Mandag ettermiddag presenteres årets Michelin-guide for de nordiske landene. Da blir det klart hvilke restauranter som får beholde sine stjerner.
Ringte samme dag, fikk avslag
Stjernekomiker Chris Rock fikk smertelig erfare restaurantens popularitet, da han skulle spise middag etter et stand up-show i Stavanger i høst. Hendelsen ble først omtalt hos Byas.no.
– Han ringte samme dag. Jeg hadde fullt av gjester her og kunne ikke ta han imot. De hadde jo reservert plass flere måneder i forveien ... Nei, jeg behandler mine kunder likt. Men kommer Kong Harald, skal jeg sette frem en stol til, forteller sushikokken.
- Les også:
I den lille restauranten er det plass til ti gjester. Siden Michelin-stjernen kom på veggen, har ikke et sete stått ledig. Mandag får sushikokken svaret: Beholder de stjernen eller ikke?
– Det blir spennende. Michelin-stjernen er et pluss og en anerkjennelse på den jobben vi gjør. Men for meg vil alltid tilbakemeldingene fra kunder være viktigst. Det er jungeltelegrafen som har bygget opp oss, sier Joya.
To stjerner til Renaa?
I København skal Michelin-guiden for 2018 lanseres for de nordiske landene.
– Jeg går ut fra at vi beholder stjernen.
Det sier Sven Erik Renaa. Han driver den andre restauranten i Stavanger med Michelin-stjerne, Renaa. De har hatt sin stjerne i to år. I det siste har blant annet matskribent Anders Husa spekulert i om Renaa får to stjerner i den nye Michelin-guiden.
– Det hadde vært helt sinnssykt om vi får to stjerner, men jeg tviler på at det skjer, sier Renaa.
- LANGLESING:
Den anerkjente kokken drar selv ned til København i morgen.
– Michelin-stjernene har betydd veldig mye for Stavanger. Vi har blitt en matdestinasjon. En by folk reiser til for å spise på stjernerestauranter, mener han.
– De beholder sine stjerner
De tre siste restaurantene i Norge med Michelin-stjerne ligger i Oslo. Maaemo har tre stjerner, mens Statholdergaarden og Kontrast har hver sin stjerne.
– Jeg tror alle de norske beholder sine stjerner, sier matskribent Anders Husa.
– Får vi noen nye Michelin-restauranter i Norge?
– Hadde du spurt meg for to dager siden, så hadde jeg trodd at Restaurant À L’aise i Oslo var en sikker kandidat. Men ryktene sier at de ikke skal til København mandag. Det er et dårlig tegn, svarer Husa.
Han tror ikke noen andre byer i Norge kan vente seg Michelin-stjerne i år.
– Basert på hva jeg hører, så ser det ikke slik ut. Lysverket, Bare og Colonialen i Bergen får gode anmeldelser, men mange mener de ikke levere på et høyt nok nivå til å få Michelin-stjerne.
I Trondheim nevner Husa den nyoppstartede restauranten Fagn som en mulig kandidat i fremtiden.
– De åpnet restauranten i august, så de kommer ikke med i år. Men kanskje neste år!