Hopp til innhold

Preikestolen er arena for sluttoppgjøret i «Mission: Impossible 6»

PARIS (NRK): Både turistattraksjonen Preikestolen og Kristoffer Joner har roller å spille i «Mission: Impossible – Fallout».

Mission Impossible i Paris

NRK var på plass i Paris for å se «Mission: Impossible – Fallout» på mandag. Preikestolen spiller en sentral rolle i filmen.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

Preikestolen spiller en viktig rolle i den sjette utgaven av Mission Impossible. Det er på det velkjente fjellplatået selve sluttoppgjøret i filmen foregår.

Mandag var NRK på plass i Paris og fikk se filmen sammen med et knippe pressefolk i den franske hovedstaden, før verdenspremieren går senere denne uken.

Etter å ha sett filmen kan NRKs reporter melde at det velkjente fjellplatået er godt synlig i Hollywood-innspillingen, men at dette fremstilles som om action-scenen foregår i Kashmir i Asia.

– Preikestolen vises i om lag fire minutter, sier hun rett etter visningen.

Også skuespiller Kristoffer Joner er med i filmen. Han deltar i en sekvens tidlig i filmen, hvor han spiller en fanatisk atomforsker.

Skuespilleren var med på innspilling i studio i London, men det var ikke kjent hva slags rolle han skulle ha før mandag kveld.

Stjernespekket premiere

Selv om vi her til lands har hengt oss opp i scenene fra Preikestolen, er det i Paris store deler av filmen foregår – noe som trolig er årsaken til at den aller første premieren er lagt til Frankrikes hovedstad.

Tirsdag arrangerer produsenten det som kalles «junket» i internasjonal filmindustri. Her får et begrenset antall medier muligheten til å intervjue skuespillerne i forbindelse med promotering av filmen, og NRK er det eneste norske mediet som er med denne gangen.

På intervjurunden i Paris deltar blant andre regissør Christopher McQuarrie og skuespiller Henry Cavill. De var begge med til Preikestolen i november i fjor.

Ifølge distributøren vil filmens største stjerne Tom Cruise ikke delta i intervjuer, men stille på den røde løperen i Paris torsdag.

Andre skuespillere som deltar i Paris er Angela Bassett, Simon Pegg, Rebecca Ferguson og Vanessa Kirby – sistnevnte kjent for mange i rollen som prinsesse Margaret i den populære Netflix-serien «The Crown».

"The Crown" FYC Event

Britiske Vanessa Kirby er et kjent fjes for mange etter sin rolle som prinsesse Margaret, søster av dronning Elizabeth II, i Netflix-serien «The Crown».

Foto: Willy Sanjuan / AP

Filmet i november 2017

Produksjonen slet med vind og tåke da de var i Norge, men trailerne viser at Preikestolen kom til å være med i den ferdige filmen.

Spørsmålet var hvor mye.

Da Hollywood var på besøk i Norge i november i fjor ble det blant annet filmet scener der hovedpersonen i Mission Impossible-universet, Ethan Hunt, spilt av Cruise, hang i en stropp i den stupbratte fjellveggen.

Også Henry Cavill, for mange kjent fra sin rolle som Supermann/Clark Kent i «Man of Steel» (2013), var med på klatringen i Preikestolen. Han spiller Hunts rival i filmen.

Tom Cruise og Henry Cavill

Henry Cavill er antagonisten i «Mission: Impossible 6». Her er han avbildet sammen med hovedrolleinnehaver Tom Cruise, under innspillingen i Rogaland i fjor.

Foto: Bjørn Pedersen

Halsbrekkende stunts

Cruise er kjent for å gjøre stuntene sine selv, og denne filmen er intet unntak. Han har blant annet tatt sertifikat for å kunne kjøre helikopter selv.

Men noen ganger går det galt – selv for Tom Cruise. Hollywood-stjerna brakk ankelen under innspilling i London i fjor, da han skulle hoppe fra et tak til et annet.

Det førte til at filmingen på Preikestolen ble utsatt i et par måneder, og Cruise haltet fortsatt under innspillingen i Norge.

Scenen der han skadet seg har for øvrig kommet med i den ferdige filmen.

Skal forhindre global katastrofe

I film nummer seks hanskes Ethan Hunts Mission Impossible Force, IMF, med konsekvensene av et oppdrag som har gått galt.

Hunt forsøker å gjenoppta oppdraget, og da begynner CIA å sette spørsmålstegn ved motivene hans. Dermed må IMF-teamet forhindre en global katastrofe, mens både CIA og internasjonale terrorister prøver å stoppe dem.

«Mission: Impossible – Fallout» har kinopremiere i Norge 3. august, og Forsand kommune har annonsert at det blir en egen visning på Preikestolen.

Tom Cruise i flere spektakulære scener i norsk natur. Videor: Paramount Pictures

Det amerikanske filmselskapet Paramount Pictures slapp traileren i begynnelsen av februar.