Hopp til innhold

Slik skal Tom Cruise henge i Preikestolveggen

Tom Cruise skal klatre de siste stupbratte meterne opp til kanten av Preikestolen under innspillingen av «Mission Impossible 6» om to uker.

Tom Cruise i rollen som Ethan Hunt friklatrer i Grand Canyon i Mission: Impossible 2.

Tom Cruise i rollen som Ethan Hunt friklatrer i Grand Canyon i Mission Impossible 2. Om et par uker besøker Hollywood-stjernen Preikestolen. Scenen som skal spilles inn blir trolig sentral i «Mission Impossible 6».

Foto: United International Pictures

Det går fram av søknaden fra den norske tilretteleggeren, produksjonsselskapet Truenorth Norway, som NRK nå har fått tilgang til.

Per Henry Borch i selskapet tror scenen som spilles inn på det berømte fjellplatået blir en sentral del av filmen, og at klippene vil bety mye for markedsføringen av Hollywood-filmen.

Det ble kjent i juni at Hollywood-regissør, Christopher McQuarrie, ville spille inn en actionscene på Preikestolen. Nå er innspillingen bare noen uker unna.

Slik skal klatrescenen med Tom Cruise på Preikestolen foregå.

FILMSTUNT: Slik ser filmproduksjonen for seg en sentral scene i «Mission Impossible 6», der Tom Cruise klatrer opp til kanten av Preikestolen.

Foto: Angela Weiss, AFP/ Grafikk:Truenorth Norway

Ingen fare for Cruise

For å unngå for mange borehull i fjellet skal den store sikringsriggen for klatring holdes på plass ved bruk av tusenliters vannkanner som ballast.

Klatrerne skal sikres med statiske slyngebånd rundt store steinblokker, og kiler i de naturlige sprekkene for tausikring, går det fram av søknaden.

Både lokale, nasjonale og internasjonale eksperter på klatring og redning er med i arbeidet. Blant dem er Sindre Bø fra det lokale fjellsportmiljøet.

– Bare eliteklatrere kan klare seg uten kunstige hjelpemidler her, så selv om Cruise er en spreking, så må han hjelpes og sikres. Det blir uansett ikke synlig på filmen, sier han.

Bolteplan godkjent

Kommunen har gitt dispensasjon fra reguleringsplanen for natur- og friluftsområdet.

Tillatelsen er gitt for maksimalt 12 klatrehåndtak i brattveggen på sørsiden. I tillegg kan det bores 10-mm hull til seks festebolter, minst 50 cm nede i en naturlig fjellsprekk oppe på platået.

Bjarte Dagestad

Bjarte Dagestad (H), ordfører i Forsand.

Foto: Erik Waage / NRK

Alt skal fjernes etterpå, og hullene skal fylles med sement, tilsatt steinstøv fra den lokale granitten. Planen er godkjent av Stiftelsen Preikestolen på vegne av grunneier og av Rogaland fylkeskommune.

– Dispensasjonen skyldes at inngrepene holdes på et minimumsnivå, og ikke minst den store betydningen dette har både lokalt, regionalt og nasjonalt, sier ordfører Bjarte Dagestad i Forsand.

Flere hundre mennesker i sving

– Når vi forlater Preikestolen skal det se ut som da vi kom, sier Per Henry Borch i Truenorth Norway.

Et hundretalls filmarbeidere skal jobbe på platået, og filmcrew og utstyr skal fraktes med helikopter.

Per Henry Borch

Per Henry Borch i produksjonsselskapet Truenorth Norway tror scenen på Preikestolen vil bli en sentral del av filmen.

Foto: Anett Espeland Johansen / NRK

MI6 har fått tillatelse til inntil 50 helikopterlandinger per dag og to landingsplattformer blir satt opp, i tillegg til en provisorisk gangvei mellom landingsplassen og platået.

Også to campingvogner til skuespillerne skal på plass, i tillegg til fire letthus.

Spent på været

Hollywood-produksjonen er spent på værforholdene, men Borch sover godt om natta.

– Vi må bare tilpasse oss. Det er begrensa hvor lenge de eventuelt kan sitte og vente på været.

Riggingen starter 2. november. Selve filmopptakene skal foregå 7. til 9. november, før nedriggingen skal pågå til 11. november.