Hopp til innhold

Her klatrer Tom Cruise opp stupbratte Preikestolen

Onsdag kunne endelig filmingen av de spektakulære scenene til «Mission Impossible 6» starte.

Hektisk aktivitet under dagens filminnspilling på Preikestolen.

Tom Cruise og filmteamet fra Hollywood har skapt overskrifter i dagevis. I går måtte filmingen av det som er blitt kalt avgjørende scener til den sjette «Mission Impossible»-filmen, avlyses på grunn av dårlig vær.

Men onsdag formiddag kunne endelig filmingen starte for alvor. I flere timer klatret actionhelten Tom Cruise opp og ned den stupbratte fjellveggen. Også en annen person klatret av og til sammen med Cruise. Det er 600 meter fra toppen av Preikestolen og ned til Lysefjorden.

Filming på Preikestolen

Været onsdag kunne vært bedre, men det er meldt om enda dårligere vær de neste par dagene.

Foto: Erik Waage / NRK

Godt sikret i fjellveggen

Begge brukte håndtak som er boltet fast i veggen, og både Cruise og kollegaen hang i en vaier som er festet til en stor sikkerhetsrigg oppe på selve platået.

Store kameraer har filmet seansen, både fra selve fjellplatået og fra et helikopter i lufta. Det er et stort oppbud av filmfolk oppe på det berømte fjellet.

Bilder fra TV2 viser dessuten at Tom Cruise haltet bortover platået da han kom til toppen. Dette kan ha sammenheng med at Cruise brakk ankelen under filming i London i september. Uhellet gjorde at filmingen på Preikestolen ble utsatt fra september til november.

Tom Cruise på Preikestolen

Tom Cruise og regissør Christopher McQuarrie på Preikestolen mandag.

Foto: Ragnar Egeland

Blir trolig ferdig på torsdag

Allerede på mandag sikret både NRK og andre medier seg bilder av Cruise og filmregissør Christopher McQuarrie på toppen av Preikestolen. Den dagen var været til dels strålende, og det er grunn til å tro at filmteamet sikret seg noen gode opptak også da.

Det er meldt dårligere vær på torsdag og fredag. Det er derfor naturlig å tro at filmteamet vil sikre seg så mange opptak som mulig på onsdag. I utgangspunktet er siste opptaksdag på torsdag.

Ifølge ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad i Forsand har kommunen ikke mottatt noen forespørsel om å utvide antall opptaksdager.

Fikk oppleve innspillingen

Dagestad og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal fikk onsdag oppleve filminnspillingen på Preikestolen på nært hold. De hilste blant annet på flere skuespillere og filmens produsent.

Dagestad Rake Ege Tengesdal

Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad, daglig leder i Stiftelsen Preikestolen Audun Rake og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal.

Foto: PRIVAT

– Det var veldig interessant å oppleve hvordan filminnspillingen foregår, sier Forsand-ordføreren.

Mens de to politikerne var på Preikestolen ble flere scener spilt inn, og hovedpersonen selv, Tom Cruise, hang i fjellveggen nedenfor platået på Preikestolen.

– Det er helt spektakulært å se hvordan de får dette til. Det hele var veldig omfattende og svært profesjonelt, sier fylkesordfører i Rogaland, Solveig Ege Tengesdal.