Lokale politikere vil ha fart på dobbeltsporet, fikk ingen løfter i Oslo

Rikspolitikere mener rogalendingene må velge mellom vei og bane. De lokale politikerne mener det ene henger nøye sammen med det andre.

Vil ha fart på dobbeltsporet

Representer fra politikk og Næringsliv i Stavanger-regionen møtte tirsdag på Stortinget for å overtale rikspolitikerne til å få fart på planleggingen av dobbeltsporet fra Sandnes og sørover.

– Det er for lite penger. Prosjektet ligger for langt ute. Jernbaneverket har sluttet å planlegge. Vi må nå løfte dette fram, for vi står ovenfor store utfordringer i Stavanger-regionen. Vi skal både utvikle næringslivet og øke mobiliteten.

Harald Minge

Harald Minge, leder for Stavanger næringsforening, mener planleggingen av videreføring av dobbeltsporet på Jærbanen må løftes fram og prioriteres.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Det sier Harald Minge, leder for Stavanger næringsforening.

Les også: Tar med seg ordførere for å mase om dobbeltspor

Les også: Jærbanen blir delvis sommerstengt

Jærbanen er en ubetinget suksess, men nå frykter både politikere og næringsliv at planleggingen av videreføring av dobbeltsporet fra Sandnes til Egersund nærmest har stanset opp.

Mannsterke

Representanter fra Rogaland møtte tirsdag mannsterke opp i Stortinget for å legge fram saken.

Politikerne frykter at veimyndighetene ikke prioriterer dobbeltspor i den neste nasjonale transportplanen.

Ane Mari Braut Nese

Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese mener det er vanskelig å skille planleggingen av jernbanen fra planleggingen av veiutbyggingen i Sør Rogaland.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Vi må ha en planlegging på gang nå. Vi må planlegge sporet, få vite hvor det skal gå, slik at vi kan få planlegge bygdene våre og byene våre, sier Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese.

Les også: Tror på raskere fremdrift for dobbeltsporet på Jæren

Les også: Nå tåler Jærbanen full orkan

Derfor må Jernbaneverket komme på banen og bestemme hvor toget skal gå, men for å få fremdrift å dobbeltsporet, må også rogalandspolitikerne prioritere mellom vei og bane.

– Stå samlet

– Det som er viktig er at regionen rundt Jæren klarer å være samlet om de innspillene de har, at man ikke spriker. Hvis man klarer å være samlet rundt noen prosjekter, så er det lettere å få det gjennom.

Abid Raja

Venstres stortingsrepresentant Abid Raja mener det er viktig at regionen rundt Jæren klarer å være samlet om de innspillene de har.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Det mener Venstres stortingsrepresentant Abid Raja.

Så enkelt er det likevel ikke når vei og bane skal utfylle hverandre.

Les også: 250 millionar til Sørlandsbanen og Jærbanen

Les også: Dette betyr statsbudsjettet for Rogaland

– Det henger litt sammen alt dette her. De bompakkene som vi planlegger på Nord-Jæren og Sør-Jæren bygger på at jernbanen skal være ryggraden i dette systemet. Det er litt vanskelig å plukke ut det ene, for da henger ikke alt helt sammen, mener Klepp-ordføreren.

Tom Kristian Nilsen

Statssekretær i Samferdselsdepartementet Tom Kristian Nilsen kunne ikke love delegasjonen fra Rogaland noe som helst.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Ingen løfter

Statssekretær i Samferdselsdepartementet Tom Kristian Nilsen kunne ikke love delegasjonen fra Rogaland noe som helst.

– Vi må prioritere dette sammen med alle de andre prosjektene som også skal prioriteres i en nasjonal transportplan. I den prosessen vil vi også se på dette prosjektet, sier Nilsen.