Storebror Henrik tror brødrene bryter den magiske 3.30-grensa

I dag kan to brødre fra Sandnes løpe seg inn i den eksklusive klubben som har klart å løpe under 3.30 på 1500 meter. – De er ikke langt unna europarekorden, mener kommentator.

Prefontaine Classic Athletics

Under Diamond League-stevnet i Monaco løper brødrene Filip og Jakob Ingebrigtsen for å forbedre den norske rekorden på 1500-meter, som er på 3.30,01.

Foto: Jeff Chiu / AP

– Sånn som de har sett ut på trening den siste tiden, er det en stor sannsynlighet for at vi ser 3.29-tallet i kveld, sier storebror Henrik Ingebrigtsen til NRK.

Fredag kveld løper Filip og Jakob Ingebrigtsen for å forbedre den norske rekorden på 1500-meter, som er på 3.30,01 og tilhører Filip. Rekorden ble satt i Monaco i fjor.

– Noe av det som gjør meg sikker på at det kan skje i kveld, er at de har vært så vanvittig jevne. Se på Jakob: Han leverte et kanonløp i Stockholm, løp offensivt i Oslo, leverte godt i USA og dødsbra i Lausanne.

  • Se Diamond League-stevnet i Monaco på NRK1 fra kl. 19.55 fredag.

– Løper du så godt over tid og samtidig trener for å toppe formen ytterligere, så er det bare et tidsspørsmål før alt klaffer. Da gjør du det perfekte løp, legger han til.

– Cheruiyot er nøkkelen

3.30 på 1500 meter er regnet som en magisk grense i friidrett. Kun fem europeere har noensinne brutt grensen.

– Klarer de det, er de del av en svært eksklusiv klubb, mener Henrik.

Brødrene Ingebrigtsen

Storebror Henrik Ingebrigtsen har stor tro på brødrene før 1500-meteren i kveld.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Rekorden innehar britiske Mo Farah, på 3.28,81, satt i Monaco.

Den rekorden er brødrene ikke langt unna, skal vi tro sportskommentator i Stavanger Aftenblad, Egil Ø. Nærland.

– De har kapasitet til å springe 3.29, og er heller ikke langt unna europarekorden. Jeg er helt sikker på at de bryter 3.30-grensa, om de får et optimalt løp, sier Nærland, som har fulgt «Team Ingebrigtsen» tett siden 2010.

Kommentatoren er selv på plass i Monaco, og hadde en lengre prat med verdens beste 1500-meterløper, Timothy Cheruiyot, i går.

– Cheruiyot sier han skal springe fort hele veien. Han kunne løpt raskere i Lausanne forrige helg, men da var åpningen for tøff. Med en 1.51-åpning i kveld, blir tempoet perfekt for Cheruiyot og brødrene Ingebrigtsen.

Egil Ø. Nærland

Sportskommentator i Stavanger Aftenblad, Egil Ø. Nærland, har også tro på at 3.30-grensa brytes fredag kveld.

Foto: Stavanger Aftenblad

Innbyr til fartsfest

Han er klar på at dette er sesongens store mulighet til å forbedre den norske rekorden på distansen.

Dekket på Stade Louis II, varmen i Monaco og vindstille forhold, gjør at dagens oppgjør innbyr til høy fart.

– Og nå vil Cheruiyot ha en konkurransepause. Det er han som gjør løpene nå. Han legger seg bak harene og fortsetter tempoet, mens i mange andre løp blir det bråstopp i feltet når harene forsvinner ut, sier Nærland.

Konkurransepause for storebror

Før lillebrødrene skal konkurrere mot verdenseliten i Monaco, skal storebror Henrik gjennomføre en treningsøkt. Han er fortiden på treningsopphold i St. Moritz i Sveits og har konkurransepause.

Prefontaine Classic Athletics

Verdens beste 1500-meterløper, Timothy Cheruiyot, blir nøkkelen for at brødrene Ingebrigtsen skal bryte 3.30-grensen, mener sportskommentator Egil Ø. Nærland.

Foto: Jeff Chiu / AP

– Etter økten blir det bunngass hjem for å sitte og heie, sier han.

– Er det surt ikke å være med?

– Jeg skulle gjerne vært til stede selv. Men jeg vet at hvis de løper 3.29 i dag, og jeg er i nærheten av dem på trening, så er det mulig for meg og, svarer han.

Tror på VM-medalje

Etter planen skal Henrik løpe 5000 meter i Heusden i Belgia neste lørdag. Da skal han forsøke seg på VM-kravet på 13.22.

– Hvis Bislett er en indikator på formen min, så skal jeg klare kravet. Men det er ikke bare å snøre på seg skoene og løpe så fort.

– Hva kan familien klare i VM?

– Filip og Jakob har vært så langt fremme hele sesongen på 1500 meter at de er gode nok til å ta medalje i Doha. På 5000 meter er det nok litt vanskeligere, men der kan alle tre kjempe om finaleplass, avslutter storebror Ingebrigtsen.