Jakob gamblet på drømmemila: – Kaster bort krefter på tull og tøys

BISLETT STADION (NRK): En uvanlig offensiv Jakob Ingebrigtsen (18) lå godt an da det gjenstod 100 meter av drømmemila på Bislett, men så tok kreftene slutt.

FORSØKTE: Jakob Ingebrigtsen forsøkte seg tidlig på drømmemila, men fikk det tungt på slutten.

– Det ble veldig mye. Spesielt Jakob ble altfor ivrig. Han gikk på for mye, og kastet bort krefter på tull og tøys, sier far og trener Gjert Ingebrigtsen etter løpet.

Jakob Ingebrigtsen var med på å prege løpet tidlig, og nærmet seg fronten cirka halvveis på den engelske mila. Men han fikk det tøft, og sprang inn til en sjetteplass med tiden 3.53,04. Filip Ingebrigtsen ble nummer ni på tiden 3.54,41 – et godt stykke bak storebrors rekord på 3.50,72

– Jeg har lyst til å springe fortere enn det det blir løpt. Jeg er litt uheldig, og må springe mye i andrebane, forteller 18-åringen, som ikke angrer på taktikkvalget.

Jakob Ingebrigtsen

LØP LENGRE: Jakob Ingebrigtsen løp store deler av drømmemila i bane to, fremfor å holde seg langs kanten.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Noen ganger bestemmer man seg for ikke å være pysete. Man kan få en andre, tredje eller fjerdeplass hvis man har en pysete taktikk og sparer det til sisterunden, men skal man komme til topps må man prege mer og være mer offensiv underveis.

– Surrer rundt

På oppløpet ble han fraløpt, mens polske Marcin Lewandowski vant løpet (3.52,34) foran Vincent Kibet og Ayanleh Souleiman etter en kanonspurt.

– Jeg skjønner at jeg har gått på en liten smell når jeg kommer i mål, erkjenner Jakob Ingebrigtsen.

Trenerfaren utdyper hva han mener med «tull og tøys».

– Han tror han har uendelig med krefter å spa av, og det tar slutt før eller senere. Han bruker veldig mye unødvendige krefter i dag på å surre rundt i feltet, sier Gjert Ingebrigtsen og påpeker at også yngstesønnen «må få lov til å kødde det til nå og da».

Hva sier du til ham etter løpet?

– Jeg spør hva han synes om løpet, så får han egentlig fortelle meg det selv.

Jakob og Filip

TOK EN SJANSE: Men hverken Jakob eller Filip Ingebrigtsen fikk det helt til på drømmemila.

Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

– Det står respekt av det Jakob gjør

Filip Ingebrigtsen mener lillebroren fortjener respekt for å forsøke foran et fullsatt Bislett Stadion

– Jakob tar litt risiko i dag, det kunne gått veldig bra, men det kan bli tungt på slutten. Det er kult at han prøver, han må gjøre det for å kunne kjempe om seieren, sier han.

Jeg tror han har lyst til å prøve det igjen. Jakob er i veldig bra form, så det kan holde inn. For å vinne løp så må du være der fremme. Det kommer, forsikrer Filip Ingebrigtsen.

Om egen innsats sier 26-åringen at han fremdeles ikke er i toppform.

– Jeg prøver hvert år, men Bislett kommer litt tidlig for meg. Det er synd når det er så fine rammer. For min del hadde det vært veldig fint om Bislett var én måned senere.

– Hva sier Gjert?

Jeg har ikke snakket med ham, men jeg tror ikke han var så veldig happy. Hvis han var det så må han gå litt i seg selv tror jeg. Han løper vel småstressa rundt og gestikulerer.

Men også faren innrømmer at han var imponert over at den yngste løpesønnen forsøkte.

– Han er en ung gutt, for ham er dette læring, læring, læring. Og jeg synes det er fantastisk kjekt å se at han tør. Han er modig, han er ikke feig, han dunker på, så får det bære eller briste. Og i dag holdt det ikke helt inn. Neste gang … hvem vet, da holder det helt.

Mener storebroren var ekstrem

Som nevnt beholder Henrik Ingebrigtsen familierekorden på én engelsk mil. Han fikk ikke delta på drømmemila, men løp heller 3000 meter tidligere på kvelden. Der knuste han den norske rekorden.

Filip Ingebrigtsen mener prestasjonen er større enn Karsten Warholms personlige rekord.

– Det er definitivt Henrik som er dagens prestasjon, men jeg er jo subjektiv. Karsten, det er et ekstremt resultat det han får til, men jeg ser hva Henrik har slitt med de siste årene og hvor tøft han har hatt det og på å få gjennomført trening. Jeg vet hvor tøft 7,36 er på kroppen.

Brødrene tror derimot ikke at Henrik blir vanskelig å ha med å gjøre fremover.

– Det er mer tvert imot, sier de i kor og ler.

– Det er vi som må fortelle han hvor god han egentlig er, mens han driver og lurer seg selv og snakker seg selv ned hver eneste dag. Men det er vi som har rett, utdyper Jakob Ingebrigtsen.

Nå reiser Team Ingebrigtsen på høydesamling til St. Moritz, før de skal delta i Diamond League-stevnet i Stanford, USA om to uker.

Siste nytt

 • Fire nye lag EM-klare

  Torsdag kveld blei fire nye lag klare for fotball-EM – England, Tsjekkia, Tyrkia og Frankrike.

  Dermed er 10 av 24 lag klare for neste års EM, som blir spela i 12 ulike land. Frå før er Belgia, Italia, Russland, Polen, Ukraina og Spania klare.

  Olivier Giroud
  Foto: Francois Mori / AP
 • Minnesota vann, ingen Zucca-poeng

  Minnesota slo Arizona 3-2 i NHL i natt, men utan at Mats Zuccarello kom på poenglista. Nordmannen fekk 16.39 minutt på isen.

  Minnesota noterte seg for 20 skot i første periode. Det er rekord for skot i ein periode i NHL denne sesongen.

  Klubben ligg trass sigeren nest sist i Western Conference.

  Minnesota Wild
  Foto: Harry How / AFP
 • Portugal videre i EM

  Christiano Ronaldo scoret tre mål da Portugal slo Litauen 6-0 og sikret videre avansement til EM neste sommer. De tre målene gjør at Ronaldo nå er oppe i hele 97 landslagsmål for Portugal.

  Christiano Ronaldo
  Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal