Her kan Jakob Ingebrigtsen ha rotet bort norgesrekorden: – Han blir ufokusert

LAUSANNE/OSLO (NRK): Jakob Ingebrigtsen løp inn til knallsterke 3.30,16 og andreplass under Diamond League-stevnet i Lausanne. Det kunne gått enda fortere.

Jakob

Jakob Ingebrigtsen løp inn til en sterk andreplass.

For med få meter igjen til målstreken snudde Jakob Ingebrigtsen hodet først til den ene siden, så til den andre for å se hvor langt unna konkurrentene var.

– Jeg ser jo at Jakob etter min mening gir vekk en 3.29 tid ved å roe ned før mål, for å kikke etter broren sin. Han må slutte å bruke tid på sånne greier og springe alt han kan til mål, sier trenerpappa Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Filip Ingebrigtsen har norgesrekorden på 1500 meter med 3.30,01. Den ville da blitt slått.

– Det er irriterende på en måte, men samtidig er det litt gøy å vite at det er plass til forbedring. Det er spennende, forteller 18-åringen selv med et smil.

– Blir ufokusert

Han forbedret tross alt sin tidligere rekord med over ett sekund. Og satte ny europeiske juniorrekord på distansen.

– Jakob måtte ut i bane to og bane tre da han passerte meg og noen andre, og han taper nok opp til et halvt sekund underveis. Det er litt problemet, vi kan ikke springe så mye i bane to. Han pleier jo å bli litt ufokusert på slutten så hadde han ikke blitt det, ville det nok bikka under 3.30, mener Filip Ingebrigtsen, som selv ble nummer fire med tiden 3.30,82.

– Blir du ufokusert, Jakob?

– Haha. Ja, men jeg føler jo jeg er ganske fokusert, men jeg har mer å hente på flere områder og trenger flere løp. Til slutt kommer det til å gå veldig fort.

Men norgesrekord eller ikke, både trenerfaren og de to brødrene var meget fornøyd etter løpet i sommervarmen i Lausanne.

– Det er helt sykt. Vi føler vi ikke helt har nådd toppformen enda. Det var deilig å plukke folk på slutten, sier Jakob.

Rå sisterunde

Timothy Cheruiyot fra Kenya var i en klasse for seg selv, og vant løpet på tiden 3.28,77.

Det var på den siste runden at yngstemann Ingebrigtsen virkelig skrudde opp tempoet, og dro ifra de andre konkurrentene.

– Den sisterunden er verdensklasse, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

– Vi har en 18-åring som løper 3.30.16 på 1500 meter, han har så vidt tatt lappen. Har titter rundt og skjønner ikke hva som skjer. Filip, med ett av sine råeste løp noensinne, blir parkert av lillebror, kommenterte en entusiastisk Jann Post.

Jakob Ingebrigtsen Lausanne

POPULÆR: Jakob Ingebrigtsen ble omringet av så mye fans etter løpet at faren Gjert ikke klarte å få ham med seg videre.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Dette var bare Jakob Ingebrigtsens tredje Diamond League-løp på distansen. En andreplass er dessuten den beste plasseringen en av løpebrødrene har fått i et slikt stevne.

– Å komme på andreplass bak en som har dominert i de fleste løp de siste to årene er stort, innrømmer han.

– Er det så bra at du blir overrasket selv?

– Man blir veldig overrasket. Jeg har bare to løp på dette nivået. Jeg har mer inne og jobber for å få flere sånne løp, og får man nok løp blir det slutt full klaff, og man kommer under den magiske 3.30-grensa, forsikrer Jakob.

– Det lønner seg å fly helikopter

Jakob og Filip Ingebrigtsen lausanne

PUSTET UT: Filip (t.h.) og Jakob Ingebrigtsen imponerte i Lausanne.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

I løpet av seks dager har Jakob satt personlig rekord på 1500 meter og en engelsk mil.

– Det lønner seg å fly helikopter, sier storebror Filip etter løpet med et smil om munnen.

Brødrene tok nemlig helikopter fra St. Moritz til Lausanne før fredagens stevne.

– Begge to har en del å gå på enda. Vi løper et bra løp i dag, men jeg føler vi har litt å gå på enda, sier Filip videre.

Kan ha løpt sesongens raskeste

Gjert Ingebrigtsen fulgte løpet på storskjerm utenfor stadion. Etter å ha hentet sønnene ut fra pressesonen, var gliset på plass.

– Det var et helt fantastisk. Jeg stod og skalv.

Trond Mohn Games 2019

FORNØYD: Gjert Ingebrigtsen var i strålende humør etter Jakobs rekordløp.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Allerede minutter etter fredagens superløp, begynte han å se frem til neste ukes 1500 meter i Monaco. Der deltar ikke dagens vinner.

– Det blir gøy i Monaco. Vi har mer å gå på. Vi har lagt opp en formtopp mot Monaco. Nå har vi veldig god kontroll, sier en sprudlende Gjert.

Men Jakob Ingebrigtsen tror likevel dette kan ha vært sesongens raskeste løp.

– Vi er sikre på at vi kan løpe fortere, men det kommer mye an på dem som er med. Dette kan bli sesongens raskeste løp, slår han fast.

 • Diamond League-stevnet i Monaco kan du se på NRK1 fredag 12. juli fra klokken 19:55.

Siste nytt

 • Hovland forbedret egen rekord

  Norges golfstjerne Viktor Hovland fortsetter storspillet i PGA-turneringen. Fredag gikk han sin 19. strake runde på touren under 70 slag da det ble en ny 69-runde for nordmannen. Dermed forbedret han sin egen historiske rekord fra gårsdagen med en runde. Bob Estes, som hadde den forrige rekorden på 17 runder, gratulerte Hovland på Twitter på følgende måte i dag: – Han er en stor spiller allerede og karrieren hans har bare såvidt begynt, skriver han.

  Nordmannen ligger for øvrig nå på delt 11.-plass i PGA-turneringen i Jeju Island i Sør-Korea.

  Viktor Hovland
  Foto: Bradley Collyer / AP
 • Nok et tap for Zuccarellos lag

  Den tredje bortekampen for Minnesota Wild i Canada endte med et nytt tap. Denne gangen mot Montréal Canadiens. 4-0 ble sluttresultatet.

  Wild åpnet positivt i Canada med seier mot Ottawa Senators 2-0 mandag, men det ble tap 2-4 for Toronto Leafs onsdag.

  Mats Zuccarello har ikke vært med på lagets tre bortekamper i Canada denne uken på grunn av en skade «i underkroppen».

  NHL: Minnesota Wild at Montreal Canadiens
  Foto: Eric Bolte / Reuters
 • Tre Rosseli-assist i Frölunda-seier

  Mats Rosseli Olsen sto for tre assist da Frölunda slet seg til 6-5-seier etter forlengning mot tabelljumbo Växjö i ishockeyserien SHL torsdag. Nordmannen var nest sist på pucken både ved 2-1 og 3-2, og han fikk assist også på 4-3-målet.

  Mats Rosseli Olsen
  Foto: Tt News Agency / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal