Hopp til innhold
Havnespy som vokser på tare og kveler organismene som vanligvis vokser på tarestilken. Her fra havna i Haugesund.
Foto: Havforskningsinstituttet

Havnespy

Oppsummert

Havnespy er en uønsket art som trolig er kommet til norske farvann fra Stillehavet med skip. Arten er funnet på 41 steder langs kysten der den fortrenger naturlige arter. Miljødirektoratet frykter at arten skal true oppdrett og fiske.

  • Frykter havnespy i Oslofjorden

    Oslofjordens Friluftsråd frykter at havnespy skal etablere seg i Oslofjorden.

    Havnespy er en fremmed art som legger seg som store tepper på havbunnen, og fortrenger alle andre arter.

    Dette kan få store konsekvenser for økologien og naturmangfoldet i norske havområder.

    – Frykten for å få havnespy inn i Oslofjorden er reell. Oslofjorden er sammen med Vestlandet det området i Norge med størst skipstrafikk fra utenlandske havner, i tillegg til mange fritidsbåter, sier fungerende direktør i Miljødirektoratet, Torfinn Sørensen.

    Foreløpig er det ikke funnet havnespy i fjorden, men det gjøres jevnlige dykk for å følge med.

    Oslofjordens friluftsråd driver prosjektet «Se opp for havnespy i Oslofjorden». Ved hjelp av lokale dykkeklubber har prosjektet gjort søk etter havnespy i Ytre Hvaler og Fredrikstad, som er de nærmeste områdene til Koster.

    – Vi kan ikke slå fast at havnespy ikke er kommet til Oslofjorden, men undersøkelsene gir god grunn til å tro det, sier Torfinn Sørensen.

    Havnespy
    Foto: Erling Svensen
  • – Få båtane på land, no!

    Kinn kommune ber dei som har båt i Kanalen eller Havikbotn i Florø om å ta båtane sine på land så snart som råd. Årsaka er funn av hamnespy på ein båt som har ligge nokre år i Kanalen, skriv Firdaposten. Oppmodinga gjeld også dei som har hatt båtar i Florøvika over ein lengre periode. – Vår oppgåve er å bremse dette mest mogeleg, seier plansjef Jon Anders Stavang i Kinn kommune. Denne veka kjem Havforskingsinstituttet til kystbyen.

  • Nekter skip å vaske skrog i Bergen og Oslo

    Den invaderende arten havnespy er funnet 41 steder langs norskekysten. Nå forbyr havnemyndighetene i Bergen og Oslo skip å vaske skroget.

    – Ingen skip får lov til å vaske skroget sitt i Bergen havn. Før var det vanlig at skipene ble skrubbet, og da falt alt til bunnen. Dét er en garantert oppskrift for spredning av havnespy, sier miljøleder i Bergen havn Even Husby.

    Det samme gjelder Oslo. Skrogvask kan kun gjennomføres i havnene dersom vaskesystemet sørger for full oppsamling av avfallet.

  • Flere tiltak satt i gang mot havnespy

    I 2020 ble det oppdaget havnespy i Stavanger.

    Havnespy er en invaderende, fremmed art som stammer fra det vestlige Stillehavet, skriver miljødirektoratet.

    Ny risikovurdering viser at havnespy fortsatt må bekjempes med tiltak i småbåthavner, overvåking av spredning og rengjøring av større skip, skriver Miljødirektoratet.

    De siste årene er havnespy oppdaget i fem havner på Vestlandet.

    I pressemeldingen skriver Miljødirektoratet at de derfor satt i gang flere strakstiltak for å forhindre spredning.

    Blant annet har småbåteiere blitt oppfordret til å jevnlig sjekke båtene sine for havnespy, og rengjøre både båt og redskaper.

  • Havnespy kan spre seg helt til Svalbard

    Det kommer frem i en ny risikovurdering, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.

    Ny risikovurdering viser at havnespy fortsatt må bekjempes med tiltak i småbåthavner, overvåking av spredning og rengjøring av større skip, skriver de.

    – Den største risikoen for at havnespy skal spre seg videre er som påvekst på skip, borerigger og andre fartøy. Havnespy kan også overleve ved lavere temperaturer, noe som medfører at arten har potensiale til å kunne kolonisere hele norskekysten, helt til Svalbard, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro, i pressemeldingen.

    Havnespy er en invaderende, fremmed art som stammer fra det vestlige Stillehavet. Den har et stort potensial til å utkonkurrere andre arter ved å gro over disse, og dermed redusere deres leveområder og vekstmuligheter. I tillegg kan den fremmede arten true næringsinteresser langs kysten, slik som oppdrettsnæringen. Det viser en ny rapport, som Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har laget på oppdrag fra Miljødirektoratet, står det videre.