Hopp til innhold
Frølageret på Svalbard
Foto: Line Nagell Ylvisåker

Svalbard

 • Sensasjonelt multefunn på Svalbard

  For første gang er det dokumentert multebær på Svalbard. Årsaken er den rekordvarme sommeren på øygruppa.

  – Jeg ble overrasket, jeg har aldri sett multebær her før. Så da en klynge med bær kom til syne foran meg, måtte jeg nesten gni meg i øynene, forteller Stein Tore Pedersen til Norsk Polarinstitutt.

  Multefunnet skjedde i september. Pedersen var på reinsdyrjakt i Isfjorden, vel en halvtimes båttur fra Longyearbyen. Han anslår at han så mellom 20–30 bær. De var oransje og modne, og av høvelig størrelse.

  – Jeg tror multebærene er et direkte resultat av den uvanlig varme sommeren vi har hatt i år, sier Pedersen.

  Sommeren på Svalbard var både tørr og usedvanlig varm. Juli ble den varmeste måneden som noen gang er registrert på Svalbard. For første gang ble det målt over polarklima flere steder, med middeltemperatur på 10 varmegrader eller mer.

  (NTB)

  Multe - molte
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Svalbard: Rederi brøt ferdselsforbud i fuglereservat

  Et norsk rederi er ilagt et forelegg på 100.000 kroner for å ha overtrådt bestemmelsen om ferdselsforbud i et fuglereservat på Svalbard.

  All ferdsel i fuglereservater på Svalbard er forbudt i tiden 15. juni til 15. august. Forelegget er vedtatt.

  Det var 25. juni i år at et av rederiets cruisebåter sjøsatte seks gummibåter med passasjerer ved Lovénøyane i Kongsfjorden naturreservat for fugl på Svalbard, opplyser Sysselmesteren i en pressemelding.

  (NTB)

 • Rekordmye tining av permafrost på Svalbard

  Svalbard er det stedet i verden med raskest temperaturstigning.

  Det medfører blant annet at deler av permafrosten på øygruppene er i ferd med å tine, og det i rekordhøy fart, melder Meteorologisk institutt i en pressemelding i dag.

  Tiningen, som merkes også i andre arktiske strøk, medfører større endringer i landskapet.

  – Vi ser nå større og større landområder med vannansamlinger på overflaten, utglidninger og skred i fjellsider og synkehull på tundraen, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

  Permafrosten er laget med jord og is som er frossent over flere sammenhengende år, og utgjør store deler av landarealet i Arktis.

  – Det gjør meg mer og mer urolig å se at permafrosten varmes opp og tiner i stadig økende tempo, sier Ketil Isaksen.

  I 25 år har forskere fulgt nøye med på permafrostens utvikling på Svalbard. I områder med permafrost tiner det øverste laget av bakken (det aktive laget) hver sommer. På Svalbard er dette laget typisk 1-2 meter tykt.

  – Det er den jevnt høye temperaturen i bakkeoverflaten fra midten av juni som har gitt nye rekorder i år. Vi har aldri før målt så høy temperatur i de øvre delene av bakken, og så stor tykkelse av det aktive laget, sier Isaksen.

  Værstasjonen på Ny-Ålesund på Svalbard
  Foto: LISI NIESNER / Reuters
 • Omsetningen på Svalbard fortsetter å øke

  Den totale omsetningen på Svalbard økte med 20 prosent i 2022, som er omtrent like stor økning som i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Det ble omsatt for totalt 4,6 milliarder kroner på Svalbard i 2022.

  Den største omsetningen på 969 millioner kroner hadde næringene innenfor transport og lagring, mens næringene innenfor kulturell virksomhet, underholdning og fritidsaktiviteter har hatt størst prosentvis økning, med 94 prosent, fra 2021.

  Kullselskapet på Svalbard, Store Norske, økte omsetningen med rundt 4 millioner fra i fjor, til 150 millioner kroner. Samtidig solgte de 1000 brutt tonn kull mindre enn i fjor, med 110.000 tonn.

 • Isbjørnen har gått i land

  Isbjørnen, som var observert nær Longyearbyen, har nå gått på land, melder Svalbardposten.

  Sysselmesteren opplyser om at isbjørnen er ved utløpet av Hanaskogdalen, i Adventfjorden. Hanaskogdalen er om lag syv kilometer nord for Longyearbyen.

  De jobber nå med å drive isbjørnen nordvestover. Sysselmesteren ber folk i området om å være varsomme.

  Like etter klokken 9 var isbjørnen observert i sjøen i Adventfjorden, midt mellom Vestpynten og Revneset, med retning mot Revneset.

  Sysselmesteren på Svalbard hadde både båt og helikopter i området der isbjørnen var observert.

  Det opplyste sysselmesterførstebetjent Ragnar Schjølset til NRK.

  Sysselmesteren mottok tirsdag morgen en mulig observasjon av isbjørn i Bjørndalen som ligger noen kilometer fra Longyearbyen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no