Hopp til innhold
Svalbard
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

Svalbard

Oppsummert

Svalbardtraktaten fra 1920 sikrer at det er norske myndigheter som styrer over Svalbard. Men Norge bryter betingelsene for traktaten, hevder Russland.

 • Jordskjelv på styrke 6 nord for Svalbard

  Et jordskjelv er målt til styrke 6 nord for Svalbard, skriver Reuters.

  Skjelvets episenter er 723 kilometer nordvest for Longyearbyen, i havet nord for Grønland og Svalbard, ifølge European-Mediterranean Seismological Centre.

  Skjelvet skjedde klokken 09.01. Ifølge USGS har det vært mindre etterskjelv klokken 09.15 og 09.25.

  Jordskjelv nord for Svalbard
  Foto: Skjermdump/EMSC
 • Politiet etterforsker mulig ulovlig isbryting på Svalbard

  Sysselmesteren på Svalbard har fått tips om at et ekspedisjonsfartøy har brutt is ulovlig i Van Mijenfjorden. Etterforskning er satt i gang.

  Isbrytingen skal ha skjedd i begynnelsen av mai i Van Mijenfjorden nasjonalpark, som ligger på vestsiden av Spitsbergen på Svalbard.

  Ifølge verneforskriftens paragraf 6 er det forbudt å bryte fastis og is som er i ferd med å legge seg i nasjonalparken, skriver Sysselmesteren i en pressemelding. Isbryting ødelegger nemlig leveområdene for isbjørn og sel.

  – Vi ser alvorlig på dette og har startet etterforskning, sier assisterende sysselmester Sølvi Elvedahl. Sysselmesteren er politimyndigheten på Svalbard.

  Elvedal opplyser at de for tiden både mottar mange tips om forstyrrelser av isbjørn, samt manglende respekt for isbjørnens vernede leveområder.

  (NTB)

 • Hedret falne nordmenn på Svalbard

  I Longyearbyen ble frigjøringsdagen 8. mai markert med å hedre de 26 nordmennene som falt på Svalbard under 2. verdenskrig. Tradisjonen tro la Sysselmesteren ned krans på kaptein Trond Vigtels grav. Så fulgte ett minutts stillhet. Elever fra 8. klasse holdt tale under markeringen, skriver Sysselmesteren på sin nettside.

  La ned krans
  Foto: Sysselmesteren på Svalbard

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no