Hopp til innhold
Longyearbyen og Huset på Svalbard skolen i front
Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Svalbard

  • NY rapport: Klimaendringene treffer Europa hardt

    Temperaturendringene i Europa øker mer enn i resten av verden. Ikke minst i Norge, der Svalbard blir varmet opp raskest i verden. Konsekvensene av klimaendringene var godt synlige i Europa gjennom året, og millioner av mennesker ble påvirket av ekstremvær.

    Det kommer fram i en rapport som er utarbeidet av EUs klimatjeneste, Copernicus og Verdens meteorologiske organisasjon (WMO).

  • Lanserer veileder for strandrydding

    Miljødirektoratet og Sysselmesteren har laget en veileder for strandrydding.

    Det melder Sysselmesteren i en pressemelding.

    – Rydding av forsøplede strender har vært en del av Sysselmesterens miljøarbeid siden 2000. Årlig plukkes det rundt 13 tonn marint avfall i regi av Sysselmesteren, bl.a. gjennom det årlige strandryddetoktet for fastboende på Svalbard, skriver Sysselmesteren.

    Dokumentet finnes på både norsk og engelsk.

  • Inngått avtale på Svalbard

    Avinor har inngått avtale med Adigo Renewables AS for leveranse av biogassanlegg på Svalbard.

    Det melder Avinor i en pressemelding.

    – Den nye energiløsningen ved lufthavnen skal drives med flytende biogass (LBG) som energibærer, og består blant annet av tre mikrogassturbiner for produksjon av elektrisk kraft, samt eksosvarmeveksler og biogasskjel for produksjon av termisk energi til oppvarming, skriver selskapet i pressemeldingen.

    Avinor ser på anlegget som «veldig viktig» for at de skal nå sine klimamål.

    Anlegget skal stå ferdig innen sommeren 2025.

    Svalbard lufthavn
    Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK
  • Yakunin: – Enorm belastning

    Frifinninga av den britisk-russiske forretningsmannen Andrey Yakunin er endeleg etter at Hålogaland lagmannsrett avviste anken frå påtalemakta.

    – Sunn fornuft og rettferd har sigra til slutt. Eg har aldri gjort nokre straffbare handlingar. Eg er berre ein seglar og utandørs sportsentusiast som tilfeldigvis liker å filme skjønnheita til naturen.

    Det seier Yakunin i ei pressemelding. Han og advokatane John Christian Elden and Bernt Heiberg møter pressa torsdag ettermiddag.

  • Den nye Supermann-filmen spilles inn på Svalbard

    De siste dagene har de første scenene av nyinnspillingen av «Supermann» blitt spilt inn i Adventdalen på Svalbard. Det bekrefter filmens regissør James Gunn til Svalbardposten.

    Logistikken for filminnspillingen er det lokale Jason Roberts og selskapet hans, PolarX, som har stått for. Roberts selv anslår at de har vært cirka 200 personer involvert i produksjonen.

    Filmen, som produseres av DC Studios, har foreløpig lanseringsdato 11. juli neste år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no