Hopp til innhold
Bildekk på bunnen av Oslofjorden, en dykker lyser på dem med lommelykt
Foto: Fredrik Myhre

Oslofjorden

Oppsummert

Flere oppvekst- og leveområder for fisk og andre arter holder på å dø ut i Oslofjorden, ifølge Miljødirektoratet som varsler nye tiltak. Undersøkelser gjort av NGI viser omfattende funn av miljøgifter, kvikksølv og andre tungmetaller.

  • Vil dumpe hundretusener kubikkmeter stein i sjøen

    Asker kommune ber Statsforvalteren om å få lov til å dumpe inntil 360.000 kubikkmeter stein i sjøen på Slemmestad.

    Det tilsvarer 36.000 lastebillass med stein.

    Den nye utfyllingen skal hindre at forurensning fra den kunstige Tåjeodden renner ut i Oslofjorden.

    Odden er laget av fyll- og avfallsmasser fra den nedlagte sementfabrikken på Slemmestad. Her planlegger Asker kommune for at det skal bli park og kyststi med natur- og friområder.

  • Ambulansebåten forsvinner: Frykter for svekket helsehjelp

    Hyttefolk på øyene innerst i Oslofjorden er redd de ikke får rask nok legehjelp når sykebåten forsvinner.

    NRK fortalte tidligere i juli at brannbåten ikke lenger skal være ambulansebåt fordi Oslo universitetssykehus ikke vil forlenge en samarbeidsavtale med Oslo kommune.

    Leder for fellesstyret for byøyene, Hanne Finstad, sier at de har vært veldig fornøyd med at brannbåten har utført ambulansetjenester. Hun representerer 600 hytteeiere på Lindøya, Nakkholmen og Bleikøya.

    – Vi har hatt veldig rask reaksjon hvis det har skjedd mindre skader der folk ikke klarer å komme til land ved egen hjelp, men som ikke kvalifiserer til legehelikopter, som beinbrudd og armbrudd, sier hun.

    Fellesstyret har sendt brev til helsebyråden i Oslo og til Ous der de vil vite hvordan folk på øyene skal få helsehjelp i framtida.

    – Det er mye folk her fire-fem måneder om sommeren. Mye av hyttebefolkningen er eldre mennesker også. Det er noe med å ha den tryggheten av hvis det skjer noe, så får vi hjelp raskt, sier Hanne Finstad.

    Helsebyråd i Oslo, Saliba Korkunc, Høyre, foran brannbåten Redningen på Vippetangen

    Oslo mister ambulansebåten: – Klart jeg er noe bekymret

    Byrådet frykter dårligere beredskap i Oslofjorden når brannbåten ikke lenger skal være sykebåt. Ingen grunn til bekymring, svarer OUS.

  • Algeutbruddet i Oslofjorden er over

    Oppblomstringen av alger som har farget hele Oslofjorden i sommer, er over.

    Tidligere i sommer skrev NRK om at Oslofjorden vært rammet av en kraftig oppblomstring av alger. Sikten har vært redusert til 2–3 meters dyp.

    Forskere i Niva bruker cruiseskipet Color Fantasy til å overvåke fjorden. Passasjerskipet er utstyrt med sensorer og målere i maskinrommet som blant annet måler oksygen, saltinnhold og temperaturer.

    – Vi syns det er veldig hyggelig å kunne bidra til at vi kan vite tilstand på vannkvaliteten rundt oss, sier maskinsjef Tommy Andersen på Color Fantasy.

    Color Fantasy seiler inn Oslofjorden, med en liten rød motorbåt i forgrunnen

    Skadelig algeutbrudd i Oslofjorden over – sensorer på Kiel-ferga varsler forskerne

    Color Fantasy er ikke helt som andre cruiseskip. Er det skadelige alger i Oslofjorden, blir forskere varsla umiddelbart.

  • Oslo kommune advarer mot bading i fjorden fra onsdag

    Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for regn for Oslo og Akershus i morgen onsdag.

    I hovedstaden er det ventet opp mot 40 millimeter nedbør på seks timer, og etter kraftig regn advarer kommunen mot bading i Oslofjorden.

    Grunnen er at avløpsnettet ikke klarer å ta unna alt vannet som kommer på kort tid, og da kan urenset kloakk havne i elver og fjorden.

    Frarådingen gjelder blant annet populære badesteder som Operastranda, Tjuvholmen, badeplassene på Bygdøy og Brekkedammen ved Frysja.

  • Støtte til 36 oslofjordkommuner for å fjerne nitrogen

    Miljødirektoratet tildeler 20 millioner kroner til nitrogenfjerning fra avløpsrenseanlegg i Oslofjordens nedbørsfelt.

    Avløp er en av faktorene som påvirker Oslofjorden negativt, og for å bedre situasjonen er det nødvendig med store oppgraderinger ved kommunale avløpsanlegg.

    Blant annet får Frogn kommuner tildelt 1,3 millioner og Nordre Follo 3,5 millioner til prosjekter som skal bidra til å rense avløpsvannet for nitrogen.

    Miljødirektoratet har prioritert prosjekter som kan redusere nitrogenutslippene raskt, og prosjekter som gir nytte for flere kommuner, spesielt i nedre del av Oslofjordens nedbørsfelt og i Innlandet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no