Orderud-saken: Politiet undersøker grå bil

På et bilde fra barndomshjemmet til Kristin Kirkemo og Veronica Orderud dukker det opp en bil svært lik den et vitne observerte nær åstedet på drapsnatta. Det har fått politiet til å sette i gang nye undersøkelser.

Huset på Ekeberg i Oslo

TATT SENERE: Flere lesere har lurt på om denne bilen kan være den et vitne så i Sørum på drapsnatten. Nå skal politiet gjøre undersøkelser for å finne ut når bildet ble tatt.

Foto: Politiet

Forrige uke fortalte NRK og VG om mannen som like etter trippeldrapet på Orderud gård i 1999 fortalte politiet om en bil utenfor huset hans på drapsnatta. Stedet der bilen sto parkert, viser seg nå å være svært relevant som en mulig fluktrute for gjerningspersonene på vei bort fra åstedet.

Orderud: Kart over mulig fluktrute

Dette kan ha vært en mulig fluktrute for gjerningspersoner på drapsnatten. Det var i enden av denne ruta en grå bil ble sett drapsnatten.

Foto: Monster

Vitnet observerte også en lyshåret kvinne som satte seg inn i bilen i tidsrommet politiet antar drapene skjedde 22. mai 1999.

Mannen, som nå er død, beskrev den grå bilen som liten og med butt bakdel, muligens av typen Honda. Politiet knyttet aldri observasjonen opp mot den mulige fluktruta, og etterlyste derfor aldri verken kvinnen eller bilen. Derfor er det uavklart om vitneobservasjonen faktisk hadde noe med trippeldrapet å gjøre.

– Ikke tatt samtidig

Flere lesere har påpekt at beskrivelsen mannen ga likner på en bil som er avbildet i andre deler av etterforskningsmaterialet. På det aktuelle bildet står en liten, grå bil parkert utenfor barndomshjemmet til Kristin Kirkemo og Veronica Orderud.

Bildet var del av en politirapport som ble levert i mai 2000, altså et år etter drapene. Rapporten inneholder blant annet bilder fra ransakingen av huset, og gir inntrykk av å være tatt kort tid etter at Veronica Orderud og Kristin Kirkemo ble pågrepet juni 1999.

Etter en foreløpig gjennomgang av bildene, mener politiet nå bildet av den grå bilen kan være tatt på et annet tidspunkt.

– Vi vet at bildet ikke er tatt samtidig som en del andre bilder i saken. Vi må undersøke nærmere omstendighetene rundt dette bildet, sier påtaleansvarlig i Øst politidistrikt, Andreas Lund.

Vil undersøke mer

Verken Kristin Kirkemo eller Veronica Orderud bodde på Ekeberg på tidspunktet for drapene, men huset er likevel relevant i saksdokumentene.

Blant annet mener politiet det var fra dette huset den mystiske 180-samtalen mest sannsynlig ble ringt.

Politiet ønsker å gjøre flere undersøkelser før de trekker den endelige konklusjonen om når bildet er tatt.

– For å kunne si noe sikkert om datering av bildet, må vi gjøre nærmere undersøkelser. Det kan ta litt tid, sier Lund.

ALT OM ORDERUD-SAKEN:

Spørsmål og svar

Hei test!

Alt man vet om 180-mannen er basert på vitnemålet til operatøren, og hun var sikker på at det var en mannsstemme. Konklusjonen er verken mer eller mindre sikker enn som så. 

Per Øyvind Fange
Journalist i NRK

Hei Thim!

Vi har prøvd å oppsummere en del rundt dette i denne saken. Jeg har i grunnen ikke noe bedre svar enn som så;)

Per Øyvind Fange
Journalist i NRK

Hei Oda!

Det var andre familiemedlemmer i juleselskapet, men ifølge Kristin Kirkemo hadde de verken fremme våpen eller diskuterte drap mens det var andre der enn de fire som senere ble dømt. 

Per Øyvind Fange
Journalist i NRK

Hei Thomas!

Det var broren til Kristian Orderud, Hans Orderud, som fant de døde og meldte fra til politiet. 

Per Øyvind Fange
Journalist i NRK

Hei Jørgen!

Det er helt klart en mulighet. Det er ingen som har sett noen forlate bilen, og det er bare dette vitnemålet fra en avdød mann. 

Per Øyvind Fange
Journalist i NRK

Hei Bjørn Johnny!

Så bra du liker det vi har fått til! Vi har ikke planlagt noe tilsvarende. For meg som jobbet med dette, så har det vært morsomt å samarbeide med flinke folk i VG. Jeg kommer til å stemme for mer samarbeid hvis noen spør;)

Per Øyvind Fange
Journalist i NRK

Hei!Dette merket vi oss også. Det kan se ut som om huset er bygget på et litt annet sted enn tegningen viser - dermed skulle kummen ha ligget under terrassen. Det ble det ikke funnet noen kum. Det er vrient å ha noen bestemt oppfatning om hva dette betyr. En mulighet er at informasjonen vi har fått ikke stemmer, en annen er at det har skjedd forandringer på tomta i løpet av alle disse årene.

Øystein Milli
Journalist i VG

Hei!Deres privatetterforsker Tore Sandberg mener Kristin Kirkemo har hatt en sentral rolle. Dette avviser hennes forsvarer, som mener Per og Veronica Orderud forsøker å legge skylden på Kristin Kirkemo for å slippe unna selv.

Øystein Milli
Journalist i VG

Hei!Ja, vi har fått interessante tips som vi dessverre ikke har rukket å undersøke grundig nok før TV-serien måtte ferdigstilles. Jeg ser ikke bort fra at det kan bli bevegelse i Orderud-saken en gang i fremtiden, det ligger flere interessante spor og tips på bordet.

Øystein Milli
Journalist i VG