Tidslinje

Dette er de viktigste hendelsene i Orderud-saken.

Far og sønn inngår avtale

1984: Etter fullførte studier i landbruk tar Per Orderud fatt i arbeidet på gården. I 1984 inngår Per og faren en avtale om at Per skal drive gården mens faren eier den. Per sier senere at faren tidligere hadde lovet at han skulle få overta gården så å si gratis.

Foto: NTB scanpix/Privat

Kårboligen står ferdig

1991: Kristian og Marie Orderud flytter inn i en såkalt kårbolig, et hus som blir bygget i skogbrynet et par hundre meter fra gården. Kristian henger stolt opp et treskilt hvor det står «Kristianborg» over inngangsdøren.

Foto: NTB scanpix/ Privat

Veronica flytter inn på Orderud gård

1993: 21 år gamle Veronica Kirkemo er veterinærstudent og trenger praksis. Hun får plass på Orderud gård. Det oppstår raskt søt musikk mellom Veronica og Per. Året etter gifter de seg på Oslo tinghus, uten at foreldrene vet om det.

Foto: Privat

Kristin og Lars møtes

1997: Veronica Orderuds halvsøster Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød flytter sammen i Grønnerøds leilighet i Frognerveien 38.

Foto: NTB scanpix

Krangel om gården

Sommeren 1997: Kristian Orderud ser i skattemeldingen at han ikke lenger står som eier av gården. Per sier faren har undertegnet en kjøpekontrakt som viste at han skulle overta gården. Kristian mener noe er feil, og kontakter advokat. Krangelen ender i retten. Året etter blir det under sterk tvil konkludert med at Per har rett, og at kjøpekontrakten er ekte. Kristian anker.

Foto: Politiet

Første attentatforsøk

15. juli 1998: En dynamittladning oppdages under bilen til Pers søster Anne Orderud, som bor i Oslo sammen med sin mann Per Paust. Saken etterforskes av politiet, uten at noen blir tatt.

Foto: Scanpix / Privat (Bildet av den blå bilen er tatt etter andre attentatforsøk.)

Andre attentatforsøk

12. august 1998: Én måned senere blir ekteparet Paust angrepet på nytt. Noen har plassert en gassbeholder utenfor leiligheten deres og helt bensin ned trappeoppgangen. Bensinen blir påtent, men ilden slukker før den når gassen.

Foto: Politiet

Per og Anne flyttes til hemmelig adresse

14. august 1998: Anne og Per Paust får politibeskyttelse. De flyttes først til en hemmelig adresse, før de reiser til New York i noen måneder. Når de kommer hjem, blir sikkerhetstiltakene fjernet.

Foto: Privat

Jakten på et våpen

22. desember 1998: Både Kristin og Lars har forsøkt å skaffe våpen. Kristin lykkes og kjøper to .22-kaliber pistoler i Molde. Hun sier det er Per og Veronica som har bedt om våpen, og at hun leverte pistolene på Orderud gård dagen etter. Per og Veronica sier de aldri har verken bestilt eller fått våpen.

Foto: NTB scanpix (Ruger-pistol av samme type som Kirkemo sier hun skaffet)

Juleselskap på Orderud gård

23. desember 1998: Kristin sier hun gir våpnene til Veronica og at den ene pistolen går av i stua ved et uhell. Kulen lager et hakk i bordet og skader et bilde på veggen. Kristin sier at våpnene hentes fram senere på kvelden, og at Lars viser Per og Veronica hvordan våpnene fungerer. Ifølge Kristin diskuterer de hvordan drapene skal utføres. Lars Grønnerød sier at han viste hvordan våpnene virket, men nekter for at det ble diskutert drap. Per og Veronica avviser både Kristin og Lars' forklaring.

Foto: Politiet

Våpenbytte

3. april 1999: Ifølge Lars og Kristin vil Per ha et kraftigere våpen. Han sier han gir Per sin .38 kaliber revolver, som har klengenavnet «Lillegutt». I bytte skal Lars ha fått den ene pistolen Kristin skaffet i Molde.

Foto: Politiet (En Colt-revolver tilsvarende «Lillegutt».)

Per Paust dør

6. mai 1999: Etter et kort sykeleie dør Per Paust av kreft. Kristian og Marie stiller i begravelsen, som holdes 14. mai. Per og Veronica kommer ikke.

Foto: NTB arkiv

180-samtalen

Mai 1999: En mann ringer nummeropplysningen 180. Ifølge operatøren skal han ha spurt om nummeret til Anne Orderud Paust, og sagt at han skal drepe henne i pinsen. Politiet bruker store ressurser på å finne ut hvem som hadde ringt, men finner aldri svaret.

Foto: Faksimile

Enighet om gården?

21. mai 1999: Ifølge Per og hans advokat blir gårdskonflikten i praksis løst denne dagen, fordi faren har tilbudt et forlik. Farens advokat sier dette ikke stemmer.

Foto: NTB scanpix

Drapsnatten

Natt til 22. mai 1999: Det er pinse, og Anne overnatter hos foreldrene. Natt til lørdag tar noen seg inn i kårboligen og dreper alle tre. Søndag blir de funnet av Kristians bror Hans Orderud. Per og Veronica sier de sover i hovedhuset på gården. Kristin sier hun kjørte aviser på natten. Lars Grønnerød sier han er hjemme i leiligheten i Oslo.

Foto: Privat/Politiet

Alle fire pågripes

Juni 1999: Kristin pågripes i en hytte i skogen utenfor Oslo. I avhør forteller Kristin at hun egentlig bor hos Lars. Når politiet ransaker leiligheten til Lars, finner de et pistolmagasin som skal bli et av Orderud-sakens viktigste bevis. Derfor blir også han pågrepet. Lars og Kristin forklarer i avhør at Per og Veronica ba dem skaffe våpen. Ekteparet pågripes og siktes for overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap. Samtidig blir siktelsen mot Kirkemo og Grønnerød utvidet til det samme.

Foto: Politiet

Første runde i retten

2001: Per og Veronica nekter å ha noe med drapene å gjøre, men blir ikke trodd. De dømmes til 21 års fengsel. Kristin får det samme. Retten mener at Lars ikke var med på planleggingen av drapene, og dømmer han til to og et halvt år i fengsel. Dommen blir anket.

Skisse: NTB scanpix (Tegningen er laget under lagmannsrettens behandling av saken.)

Andre rettssak

2002: Juryen finner til slutt alle fire skyldige i medvirkning til overlagt drap. Per og Veronica dømmes til 21 års fengsel. Per fradømmes i tillegg arveretten til gården. Lars og Kristin får strafferabatt fordi de har bidratt til å oppklare saken, og fordi retten mener de har hatt mindre aktive roller. Lars får 18 års fengsel, Kristin får 16 år.

Foto: NTB scanpix

Per kjøper gården

2004: Mens Per soner sin dom i Skien fengsel kjøper han Orderud gård for 2,9 millioner kroner. Under soningen leier han ut gården.

Foto: NTB scanpix

Vil ha flere svar

2006: Per og Veronica gir ikke opp å renvaske seg selv. Derfor hyrer de inn privatetterforsker Tore Sandberg for å etterforske saken. Målet er å få den gjenopptatt.

Foto: NTB scanpix

De fire løslates

2011–2015: Kristin Kirkemo blir i løslatt i 2011, etter å ha sonet ni år i fengsel. To år etter er Lars Grønnerød ferdig sonet. Per og Veronica løslates i begynnelsen av 2015, og flytter sammen tilbake på Orderud gård. Bare fem måneder etter kunngjør ekteparet at de skal skilles.

Foto: Tore Sandberg

Ber om gjenopptakelse

25. juni 2018: På en pressekonferanse på Orderud gård forteller Tore Sandberg at de har bedt om å få saken gjenåpnet. Han sier han har flere nye bevis.

NTB scanpix