Hopp til innhold
Kongsgård videregående skole, Stavanger
Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Videregående opplæring

Oppsummert

Videregående opplæring er all opplæring som bygger på fullført 10-årig grunnskole. Begrepet omfatter de videregående skolene, opplæring i lærebedrift og ved voksenopplæringssentre.

 • Fylket beklagar at kritikk kom ut i media

  I Vestland fylkeskommune blir det beklaga at kritikk mot tryggleiken ombord på opplæringsbåten MS «Skulebas» kom ut i media.

  Den ansvarlege læraren på båten sa i vinter opp stillinga og uttalte i media at opplæringsfartøyet er for farleg for elevane.

  Båten er del av fiske- og fanglinja ved Måløy vidaregåande skule.

  På møtet i hovudutval for opplæring i dag vart ytringsfridom eit tema då dei tekniske problema på båten vart diskutert.

  – Læraren har ikkje fått kritikk direkte, men det vart på møtet beklaga at dette vart ei sak i media. Så det var meir ein indirekte kritikk, seier utvalsleiar Åsmund Berthelsen (SV).

  Han meiner likevel at tilsette i fylkeskommunen skal kunna komma med kritikk utad.

  – Ei slik openheit er viktig, også i denne konkrete saka. Det er viktig at ting kjem fram. Folk har ytringsfridom, og slik må det vera, seier han.

  No jobbar fylkeskommunen med både reklamasjonar og andre rettingar på båten.

  – Men det er trygt ombord også no. Ellers hadde Sjøfartsdirektoratet stoppa det, seier Berthelsen.

 • Akershus fylkeskommune tar grep mot mobbing

  Ingen andre steder i landet hadde like høye mobbetall, som Akershus i fjor.

  Tall fra elevundersøkelsen, viser at 7,5 prosent av elevene som går i første klasse på videregående skole i Akershus, opplevde å bli mobbet.

  – Vi har et veldig høyt antall elever som blir mobbet, og det kunne jeg ikke sitte stille og se på, sier fylkesråd for opplæring og kompetanse Lise Hagen Rebbestad.

  Fylkeskommunen har derfor lansert en verktøykasse mot mobbing. De videregående skolene i Akershus kan selv velge hvilke tiltak de vil ta i bruk.

  – Skolene, rektor, kan bruke de verktøyene som de mener er viktigst for den skolen, med de utfordringene som den de har, sier Rebbestad.

  Lærere som spiser sammen med elevene, mer elev- og foreldremedvirkning, og skolebytte for den som mobber, er noen av tiltakene som de håper kan bidra til å få mobbetallene ned.

  Lise Hagen Rebbestad
  Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK
 • Stenger deler av skolebygg i Fredrikstad

  Nye funn av asbest og potensielt livsfarlige betongplater gjør at deler av Frederik II videregående skole i Fredrikstad stenges på ubestemt tid.

  500 elever rammes av stengingen, melder Østfold fylkeskommune i en pressemelding.

  Bygget stenges på ubestemt tid, men fylkeskommunen har et mål om å åpne skolebygget igjen innen fire uker.

 • Oslo-byråd vraker nytt elevopptak til videregående

  Det nye Oslo-byrådet vraker de rødgrønnes forslag til ny opptaksordning i videregående skole.

  Det tidligere byrådet til Ap, SV og MDG har brukt flere år på en ny opptaksordning, der halvparten av elevene skulle tas inn med ulikt karakternivå. Den andre halvparten skulle bestå av elevene med høyest karakterer.

  Denne modellen rakk aldri å bli satt ut i livet siden det nye Høyre/Venstre-byrådet har valgt å vrake ordningen, skriver VG.

  Dermed beholder det nye byrådet rent karakterbasert opptak, også kalt fritt skolevalg.

 • Jentene på full fart inn i elektrobransjen

  Jentene er på full fart inn i elektrobransjen i Sogn og Fjordane. I årets lærlinginntak er 13% av kontraktene underteikna av jenter. Dette er over ei dobling samanlikna med i fjor, melder Opplæringskontoret for elektrofag. Opplæringskontoret har dei siste åra jobba bevisst med å auke kvinneandelen i bransjen.

  Elektriker
  Foto: NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no