Hopp til innhold
Kongsgård videregående skole, Stavanger
Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Videregående opplæring

Oppsummert

Videregående opplæring er all opplæring som bygger på fullført 10-årig grunnskole. Begrepet omfatter de videregående skolene, opplæring i lærebedrift og ved voksenopplæringssentre.

  • Akershus fylkeskommune tar grep mot mobbing

    Ingen andre steder i landet hadde like høye mobbetall, som Akershus i fjor.

    Tall fra elevundersøkelsen, viser at 7,5 prosent av elevene som går i første klasse på videregående skole i Akershus, opplevde å bli mobbet.

    – Vi har et veldig høyt antall elever som blir mobbet, og det kunne jeg ikke sitte stille og se på, sier fylkesråd for opplæring og kompetanse Lise Hagen Rebbestad.

    Fylkeskommunen har derfor lansert en verktøykasse mot mobbing. De videregående skolene i Akershus kan selv velge hvilke tiltak de vil ta i bruk.

    – Skolene, rektor, kan bruke de verktøyene som de mener er viktigst for den skolen, med de utfordringene som den de har, sier Rebbestad.

    Lærere som spiser sammen med elevene, mer elev- og foreldremedvirkning, og skolebytte for den som mobber, er noen av tiltakene som de håper kan bidra til å få mobbetallene ned.

    Lise Hagen Rebbestad
    Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK
  • Stenger deler av skolebygg i Fredrikstad

    Nye funn av asbest og potensielt livsfarlige betongplater gjør at deler av Frederik II videregående skole i Fredrikstad stenges på ubestemt tid.

    500 elever rammes av stengingen, melder Østfold fylkeskommune i en pressemelding.

    Bygget stenges på ubestemt tid, men fylkeskommunen har et mål om å åpne skolebygget igjen innen fire uker.

  • Oslo-byråd vraker nytt elevopptak til videregående

    Det nye Oslo-byrådet vraker de rødgrønnes forslag til ny opptaksordning i videregående skole.

    Det tidligere byrådet til Ap, SV og MDG har brukt flere år på en ny opptaksordning, der halvparten av elevene skulle tas inn med ulikt karakternivå. Den andre halvparten skulle bestå av elevene med høyest karakterer.

    Denne modellen rakk aldri å bli satt ut i livet siden det nye Høyre/Venstre-byrådet har valgt å vrake ordningen, skriver VG.

    Dermed beholder det nye byrådet rent karakterbasert opptak, også kalt fritt skolevalg.

  • Jentene på full fart inn i elektrobransjen

    Jentene er på full fart inn i elektrobransjen i Sogn og Fjordane. I årets lærlinginntak er 13% av kontraktene underteikna av jenter. Dette er over ei dobling samanlikna med i fjor, melder Opplæringskontoret for elektrofag. Opplæringskontoret har dei siste åra jobba bevisst med å auke kvinneandelen i bransjen.

    Elektriker
    Foto: NRK
  • Langtidsoppgaver kan erstatte eksamen på videregående

    Våren 2024 vil Utdanningsdirektoratet prøve ut langtidsoppgaver istedenfor eksamen på videregående skole.

    Utdanningsdirektoratet vil vite om langtidsoppgaver gir elevene bedre mulighet til å vise hva de kan enn en vanlig eksamen.

    Skolene som er med i forsøket, skal både gjennomføre langtidsoppgave og ha eksamen. Dette gjøres får å gi direktoratet mer kunnskap om hvordan langtidsoppgave fungerer som sluttvurdering, skriver Utdanningsnytt.

    Forsøket gjelder de tre fagene biologi 2 på VG3, matematikk 1P-Y på VG1 og politikk og menneskerettigheter på VG3.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no