Hopp til innhold
Kongsgård videregående skole, Stavanger
Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Videregående opplæring

Oppsummert

Videregående opplæring er all opplæring som bygger på fullført 10-årig grunnskole. Begrepet omfatter de videregående skolene, opplæring i lærebedrift og ved voksenopplæringssentre.

 • Sier ja til nytt skoleopptak for videregående

  Et stort flertall i representantskapet i Oslo Ap stemte lørdag for å innføre en ny inntaksmodell for videregående skole i hovedstaden, melder Aftenposten. I den nye «blandingsmodellen» får halvparten av elevene plass fordi de har best karakter, og resten av plassene fordeles mellom de med ulikt karakternivå. Målet er mindre karakterdelte skoler. Men om det blir flertall i bystyret er ennå ikke klart.

 • Kritiske til inntaksordning

  Både Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Folkets Parti kritiserte det nye forslaget til inntaksordning til Oslos videregående skoler i bystyrets spørretime i ettermiddag.

  Byrådet har lansert en ordning der halvparten av plassene går til elevene med best karakterer, halvparten til elever med ulikt karakternivå.

  Flere borgerlige politikere påpekte at dette ikke gir alle elever like muligheter og at det vil gi enda større karakterpress.

  Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) sa at dagens rent karakterbaserte ordning skaper segregering. Hun understreket likevel at byrådet ikke har konkludert når det gjelder hvilken opptaksmodell de vil gå inn for.

 • Foreslår ny modell for VGS-inntak

  Byrådet i Oslo går inn for en såkalt modifisert karakterbasert inntaksmodell for videregående og mener det vil motvirke segregering.

  Ifølge Utdanningsnytt er byrådets mål også at flere elever skal fullføre videregående opplæring. Forslaget skal etter planen behandles av bystyret til våren.

 • Ny opptaksmodell for Oslos videregående skoler

  Byrådets nye modell for opptak til videregående skoler i Oslo er klar, skriver Aftenposten.

  I modellen vil halvparten av plassene på hver skole gå til elevene med best karakterer, mens den andre halvparten fordeles mellom elever på fem ulike karakternivåer.

  Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) mener modellen vil gi alle elever mulighet til å komme inn på den skolen de vil, og bidra til å utjevne forskjeller i byen.

  Byrådspartiene Ap, SV og MDG skal nå diskutere modellen med opposisjonspartiene. Hvis den får støtte av et flertall i bystyret kan modellen innføres til skoleåret 2023/24.

 • Ja til forprosjektet i Hustadvika

  Eit nytt undervisningsbygg for marine fag ved Hustadvika vidaregåande skole er eitt steg nærmare ei realisering.

  Måndag vedtok nemleg utbyggingsutval for bygg og vegsaker i fylket forprosjektet, som har ei brutto kostnadsramme på 58 millionar kroner.

  Det nye bygget skal huse naturbruk, fiske og akvakultur og får eit areal på nesten 900 kvadratmeter.

  0eb7cb855157-fraena_vgs_drone_07-1-
  Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no