Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde sykehus korridorpasienter helsevesen
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Arbeidsmiljøloven

Oppsummert

Regjeringen vil endre arbeidsmiljøloven og stramme inn adgangen til midlertidige ansettelser. Hovedregelen skal være fast ansettelse.

 • Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven på Huk

  I arbeidet på den nye snu- og holdeplassen på Huk, har bymiljøetaten i Oslo avdekket svært grove brudd på arbeidsmiljøloven. Det skriver Aftenposten.

  Arbeidsukene var opptil 70 timer lange for noen av arbeiderne. Enkelte opplevde arbeidsdager som varte i opptil 17 timer.

  En av de ansatte arbeidet i snitt 15,5 timer fire dager på rad.

  I tillegg var det flere brudd på kravet om hviletid – som sier at alle har krav på minst elleve sammenhengende timer mellom to arbeidsøkter.

  Bymiljøetaten hevder at Vaktmesterkompaniet har brutt kontrakten, og krevet derfor 750.000 kroner i prisavslag.

  Dette godtar ikke Vaktmesterkompaniet, sier avdelingssjefen for anlegg og asfalt Ole Konrad Haug, til Aftenposten.

  Han sier de lange arbeidsdagene for enkelte skyldes pandemien, og at de opplevde høyt sykefraværet og stor arbeidsmengde.

 • Flere brudd på arbeidsmiljøloven

  I fjor var det over 10.000 flere brudd på arbeidsmiljøloven i helsesektoren i Oslo enn året før.
  Det handler stort sett om ansatte som har jobbet for mye, ifølge et notat helsebyråd Robert Steen (Ap) har skrevet til bystyret. Koronapandemien er hovedårsaken, skriver byråden.

  Sykepleierforbundet mener imidlertid at det ikke bare handler om pandemien, og sier til Dagsavisen at det må gjøres noe med grunnbemanningen:

  – Vi trenger ikke bemanne for krise, vi må bemanne for å ivareta normal drift. Det må bemannes slik at man kan planlegge for normal ferieavvikling, normalt gjennomsnittlig sykefravær og nødvendig kurs og fagutvikling, sier Bård Eirik Ruud, leder for Norsk Sykepleierforbund i Oslo, til avisa.

 • Nye regler for hjemmekontor

  Bruken av hjemmekontor har økt de seneste årene, og arbeidsmiljøloven justeres som følge av dette, opplyser arbeids- og inkluderingsdepartementet.

  – Det betyr at arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven gjøres gjeldende også for hjemmearbeid. Vi mener behovet for vern ikke er mindre for arbeid hjemme enn arbeid fra kontoret. Forskning tyder tvert imot på det motsatte, sier Marte Mjøs Persen (Ap).

 • 10 000 flere brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo

  I fjor var det over 10.000 flere brudd på arbeidsmiljøloven i helsesektoren i Oslo enn året før.

  Det handler stort sett om ansatte som har jobbet for mye, ifølge et notat helsebyråd Robert Steen har skrevet til bystyret.

  Pandemien er hovedårsaken, skriver byråden.

  Sykepleierforbundet mener imidlertid at det ikke bare handler om pandemien. Til Dagsavisen sier fylkeslederen at det må gjøres noe med grunnbemanningen.

 • Strammer inn reglene for bilpleiebransjen

  Virksomheter innen bilpleie, dekklargring og dekkskift må fra 1. juli kunne dokumentere at de har godkjent bedriftshelsetjeneste, oppfyller kravet om vernetjeneste og har skriftlige arbeidsavtaler.

  – Bilbransjen har over lang tid vært preget av utfordringer med useriøse arbeidsforhold, brudd på arbeidsmiljøloven og svart omsetning. Nå får de noen måneder på seg, og da kan de enten legge om driften eller legge ned, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik i en pressemelding.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no