Hopp til innhold
Elev Erlend Røisland ser på nettbrett på pulten i klassen på Roaldsøy skole
Foto: Arild Eskeland / NRK

Data i skolen

Oppsummert

Halvparten av elevene på videregående skole foretrekker å lese læreboka på papir fremfor på skjerm, viser fersk undersøkelse fra Sintef. Det er de eldste elevene som helst vil ha papirbøker, mens de yngre er mer begeistret for data.

 • Unge hekta på skjerm skal lære å logge av

  Tre av ti unge ønsker å logge av oftere. Et spillbasert undervisningsopplegg skal hjelpe dem å ta kontroll over egen tidsbruk og styre egen mediehverdag. Sosiale medier og gaming er to av hovedmagnetene som trekker unge til skjermene. Medietilsynets undersøkelse «Barn og medier 2022» viser at mange syns det er vanskelig å redusere tiden på skjerm og mobil, enda de faktisk ønsker det.

  Det spillbaserte undervisningsopplegget «Hekta?» er utviklet av Medietilsynet i samarbeid med Nasjonal digital læringsarena (NDLA). Spillet – på skjerm – skal øke ungdoms bevissthet rundt egen tidsbruk på nett.

  (NTB)

  mobiltelefon
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Danske universiteter forbyr ChatGPT

  Flere danske universiteter frykter at studenter kan bruke kunstig intelligens til å jukse og forbyr nå bruk av chatroboten chatGPT på eksamen.

  Den populære, men ganske omstridte chatroboten kan skrive tekster, også hele eksamensoppgaver, som er så gode at selv de mest erfarne lærere og sensorer kan bli lurt.

  Derfor har flere danske universiteter nå lagt ned forbud mot å bruke kunstig intelligens under eksamen, skriver kringkasteren DR.

  – Man skal skrive sin eksamensoppgave selv. Og det har man ikke gjort dersom man bruker kunstig intelligens. Det handler om å teste hva studentene kan, sier Anna Bak Maigaard, visedirektør ved universitetet i Aarhus.

  Også på Danmarks Tekniske Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet er det lagt ned forbud mot bruk av kunstig intelligens. Københavns Universitet opplyser at et forbud avhenger av den enkelte eksamen.

  I Norge er det foreløpig ikke innført forbud, men Utdanningsforbundet har besluttet at internett skal stenges under eksamen i videregående skole.

  (©NTB)

 • 40.000 ramma av datalekkasje

  I Trøndelag, Agder og Innlandet kan personlege data om 40.000 lærarar, elevar og tilsette vere på avvege. Dei tre fylkeskommunane er ramma av et tryggingsbrot hos dataselskapet Conexus som har levert ein skybasert programvare

 • Personopplysninger på avveie

  Personopplysninger til elever og lærere i Trøndelag fylkeskommune kan ha kommet på avveie. Dette skyldes et sikkerhetsbrudd hos en av fylkeskommunens leverandører, selskapet Conexus, i perioden 23. mars til 5. mai. IT-systemet har informasjon om elever, lærere og enkelte ansatte i fylkesadministrasjonen. Tilsammen inneholder skyløsningen persondata fra over 40.000 personer fra tre fylker, opplyser Trøndelag fylkeskommune.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no