Hopp til innhold
 President Abdelmadjid Tebboune avlegger presidenteden i desember 2019.
Foto: RAMZI BOUDINA / Reuters/NTB

Algerie

Oppsummert

Algerie holder 1. november folkeavstemning om grunnlovsreformer. Reformene er foreslått av president Abdelmadjid Tebboune som tiltrådte i desember 2019, etter at tidligere president Abdelaziz Bouteflika gikk av.

  • Tunisia, Algerie og Libya i samtaler om regional koalisjon

    Tunisia arrangerte mandag «et første rådgivende møte» med ledere fra Algerie og Libya om å opprette en regional koalisjon i Maghreb.

    Målet med koalisjonen er å fremme «sikkerhet, stabilitet og utvikling i hele regionen», sier Tunisias utenriksminister Nabil Ammar i en uttalelse.

    – Denne konsultasjonen bør ikke begrenses til politiske spørsmål, men bør inkludere alle områder innen økonomisk og sosial utvikling for innbyggerne i de tre landene, sier Ammar. Planen er å holde tilsvarende møter hver tredje måned.

    Beslutningen om å holde møtet ble tatt av de tre landenes presidenter da de møttes på et energitoppmøte i Algerie forrige måned.

    (NTB)

  • Tre døde i militær helikopterkrasj i Algerie

    Tre personer tilknyttet det algeriske militæret døde i en helikopterkrasj under et oppdrag natt til torsdag. Det opplyser lokal, statlig TV, ifølge Reuters.

  • Algerie: Turister drept av Algeries kystvakt

    To fransk-marokkanere som kjørte vannskuter i Marokko, ble skutt og drept av Algeries kystvakt. De skal ha vært på feil side av grensen, ifølge lokale medier.

    De to mennene ble skutt etter å ha snudd feil vei fra strandbyen Saidia nordøst i Marokko, melder nyhetsnettstedet Le360, og oppgir et vitne som kilde. En tredje mann ble pågrepet, mens en fjerde fikk snudd og slapp unna, ifølge Le360.

    En av de fire involverte sier til det marokkanske nettstedet at kystvakta uprovosert åpnet ild mot dem. Hendelsen skjer mens spenningen er høy mellom de to landene, særlig på grunn av det omstridte territoriet Vest-Sahara.

    Grensa mellom de to nordafrikanske landene har vært stengt siden 1994, og Algerie brøt de diplomatiske båndene med Marokko i 2021.

    En talsmann for den marokkanske regjeringen avslo å kommentere meldingene om skytingen torsdag, og sa at det er «en sak for rettsvesenet». Det har ikke kommet noen umiddelbar kommentarer fra algerisk hold.

    (NTB)

  • Algerie sier nei til å la franske fly bruke landets luftrom

    Algerie har sagt nei til en forespørsel fra Frankrike om å la franske fly på vei til en eventuell militæroperasjon i Niger, få passere algerisk luftrom.

    Algerie er imot ethvert militært inngrep i nabolandet Niger og støtter diplomati for å gjenopprette konstitusjonell orden, meldte Algeries statlige radio sent mandag kveld.

    Kuppet i Niger har fått vestafrikanske land i samarbeidsorganisasjonen Ecowas til å true med bruk av militærmakt. Kravet er at den folkevalgte presidenten Mohamed Bazoum blir gjeninnsatt.

    Frankrike, Nigers tidligere kolonimakt, har sagt at landet fullt ut støtter Ecowas' forsøk på å få gjeninnsatt Bazoum.

    (NTB)

  • Minst 34 døde i skogbranner i Algerie

    34 personer har mistet livet i flere skogbranner som herjer i Algerie, opplyser landets innenriksdepartement. Det er 10 soldater blant de døde, opplyser myndighetene. Brannene har brutt ut i regionene Boumerdes, Bouira, Tizi Ouzou, Jijel, Bejaia og Skikda. Rundt 8000 brannfolk er satt inn for å slukke brannene. Ifølge myndighetene er rundt 1500 mennesker evakuert fra områdene. Det er satt i gang en juridisk gransking av årsaken til brannene.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no