President Abdelmadjid Tebboune avlegger presidenteden i desember 2019.
Foto: RAMZI BOUDINA / Reuters/NTB

Algerie

Oppsummert

Algerie holder 1. november folkeavstemning om grunnlovsreformer. Reformene er foreslått av president Abdelmadjid Tebboune som tiltrådte i desember 2019, etter at tidligere president Abdelaziz Bouteflika gikk av.

 • Algerie investerer milliarder i olje og gass

  Algeries statlige olje- og energiselskap Sonatrach, som samarbeider med norske Equinor, vil investere 40 milliarder dollar i olje og gass mellom 2022 og 2026.

  Investeringene skal gå til oljeleting, produksjon og raffinering, samt gassprospektering og -utvinning over en periode på fire år. (NTB)

 • Fjerner portforbud i 23 provinser

  Myndighetene i Algerie har mandag opphevet portforbudet i 23 av landets 58 provinser. Portforbudet gjelder fra kl. 23 til 05, og ble innført forrige måned. Det er fremdeles forbud mot sosiale sammenkomster i landet, skriver Reuters. Litt over 200.000 mennesker har til nå blitt smittet av koronaviruset i landet. Algerie har hatt en synkende smittetrend siden slutten av august.

 • Har stengt ute franske fly

  Algerie har stengt flyplassen for franske militærfly. Det sier den franske obersten Pascal Ianni til avisen Le Figaro og nyhetsbyrået AFP. Lørdag kalte den tidligere franske kolonien tilbake sin ambassadør til Frankrike, etter at president Macron kom med uttalelser som algeriske myndigheter omtalte som uansvarlige.

  Avisen Le Monde siterte Macron på at det hersker et «politisk-militært system» i Algerie. Macron sa videre at Algeries offisielle versjon av historien ikke er tuftet på sannhet, men på en «hatretorikk mot Frankrike».

 • Algerie henter hjem ambassadør

  Algerie henter hjem sin Frankrike-ambassadør for konsultasjoner, melder statlig TV. Emmanuel Macron kritiserte nylig styresettet i det nordafrikanske landet. Algerie har foreløpig ikke begrunnet beslutningen. Men lørdag publiserte avisa Le Monde kritiske uttalelser fra president Macron der han blant annet sa at det hersker et «politisk-militært system» i landet. Han sa videre at Algeries offisielle versjon av historien ikke er tuftet på sannhet, men på en «hatretorikk mot Frankrike».

 • Ber om tilgiving til Harki-soldatar

  Den franske presidenten Emmanuel Macron bad måndag om tilgiving på vegner av landet, for å ha svikta Harki-soldatane som kjempa saman med Frankrike i Algeries sjølvstendekrig.

  Harkiane er muslimske, algeriske soldatar. Dei fekk lovnader om amnesti i Frankrike etter krigen, men blei etterlatne til seg sjølv. I Algerie blir dei sett på som forrædarar, og mange blei torturert og drepne.

  Så mange som 150.000 Harki-soldatar deltok i krigen, som varte frå 1954 til 1962. Krigen førte til at Algerie blei avkolonisert frå Frankrike.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no