Hopp til innhold
Store protester i Tunisia mot president Kais Saied.
Foto: Hassene Dridi / AP

Tunisia

Oppsummert

Tunisia har vært preget av dyp økonomisk krise og store protestert etter at president Kais Saied i 2021 sparket statsministeren, oppløste nasjonalforsamlingen og overførte all utøvende makt til seg selv.

 • Tunisias skrantende demokrati til valg på ny

  I 2011 stod Tunisia i sentrum for den arabiske våren. Kontrasten er stor til søndagens valg på en nasjonalforsamling som nærmest er strippet for makt.

  Den første valgrunden fant sted i desember, hvor valgdeltakelsen var svært lav – kun 11,2 prosent av de stemmeberettigede. Søndag var det duket for andre valgrunde.

  Store deler av den tunisiske befolkningen ser ikke poenget i å avgi stemme i parlamentsvalget, ettersom president Kais Saied har endret landets politiske system på drastisk vis.

  Tunisia ble regnet som det eneste landet der den såkalte arabiske våren i 2011 førte til demokratiske endringer over tid. Men med Saied som president har utviklingen gått motsatt vei. I 2021 suspenderte han nasjonalforsamlingen og sørget for å omringe det med militære kjøretøy. Han har også presset gjennom en ny grunnlov som gir ham nærmest uinnskrenket makt.

  (NTB.)

 • Store protester i Tunisia

  Hundrevis av tunisiere demonstrerte mot president Kais Saied på grunn av den stadig forverrede økonomiske krisen i landet.

  Lørdagens protester ble arrangert i hovedstaden Tunis av to forskjellige opposisjonsgrupper. De ble holdt langt fra hverandre og store politistyrker passet på for å unngå uro.

  Den islamistiske bevegelsen Ennahdha ledet den ene demonstrasjonen. Partiet var det største i Tunisias nasjonalforsamling inntil president Saied i juli 2021 overførte all utøvende makt til seg selv. Det gjorde han ved å oppløse nasjonalforsamlingen og sparke statsministeren.

  Flere hundre mennesker deltok i en annen demonstrasjon ledet av politikeren Abir Moussi fra den antiislamistiske opposisjonen Free Destourian Party. Demonstrasjonen fant sted sør i Kartago, der presidentpalasset ligger.

  Tunisia befinner seg i en dyp økonomisk krise med skyhøye matvarepriser og mangel på råvarer. Tunisiere som i stor grad støttet Saied, har begynt å se seg lei av den økonomiske krisen.

  Landet har stor gjeld og sliter med å importere basisvarer. Det er stor mangel på råvarer som kaffe, melk og sukker. (NTB-AFP)

  Demonstrasjon i Kartago i Tunisia 14 jan 2023
  Foto: SOFIENE HAMDAOUI / AFP
 • Ni medlemmer av en kvinnelig jihadistgruppe fengslet

  Ni kvinner i en jihadistgruppe er dømt til lange fengselsstraffer for å ha planlagt drapet på en statsråd i Tunisia, opplyser lokale medier.

  De to lederne fikk dommer på 25 års fengsel, mens de sju andre ble idømt dommer på mellom tre og 14 år. En kvinne ble frifunnet.

  Saken strekker seg tilbake til 2016, da det dukket opp meldinger i sosiale medier om et forsøk på å drepe daværende innenriksminister Hedi Majdoub under et besøk hos foreldrene hans. (NTB)

 • 13 tunisiske dommere risikerer å bli tiltalt for terror

  Tunisisk påtalemyndighet har bedt landets øverste juridiske råd om å frata 13 dommere deres immunitet mot rettsforfølgelse slik at de kan tiltales for terror.

  Det opplyser dommernes forsvarer Ayachi Hammami. Han kaller saken «helt og holdent politisk».

  For sju måneder siden sparket landets stadig mer autoritære president Kais Saied 57 dommere. Begrunnelsen var anklager om at de var korrupte og hadde hindret etterforskning av to venstreorienterte politikere i 2013.

  49 av dommerne ble gjeninnsatt i august, blant dem de 13 som nå risikerer å bli stilt for retten for «terror». (NTB)

 • Tunisias opposisjon ber presidenten gå av

  Lederen for Tunisias største opposisjonsallianse ber president Kais Saied gå av umiddelbart etter svært lav deltakelse i valget på ny nasjonalforsamling.

  Over 91 prosent av velgerne ble ifølge opposisjonen hjemme under lørdagens valg. Grunnen er etter alt å dømme at Saied har sørget for å overføre mesteparten av forsamlingens makt til seg selv.

  Dette viser at svært få tunisiere støtter Saieds kurs, mener leder for Den nasjonale redningsfronten, Ahmed Nejib Chebbi.

  – Det er stor folkelig misnøye med Saieds prosess, sier Chebbi i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

  Said overførte i juli 2021 all utøvende makt til seg selv ved å oppløse nasjonalforsamlingen og sparke statsministeren. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no