Hopp til innhold
Store protester i Tunisia mot president Kais Saied.
Foto: Hassene Dridi / AP

Tunisia

Oppsummert

Tunisia har vært preget av dyp økonomisk krise og store protestert etter at president Kais Saied i 2021 sparket statsministeren, oppløste nasjonalforsamlingen og overførte all utøvende makt til seg selv.

  • 14 døde migranter funnet utenfor Tunisia

    Den tunisiske kystvakten har hentet opp 14 døde migranter i havet utenfor byen Djerba, ifølge Reuters.

    Tirsdag ble 22 døde funnet utenfor kysten ved byen Sfax, i tillegg til at sju døde ble funnet utenfor Gabes.

    Over 200 migranter har dermed mistet livet utenfor den tunisiske kysten siden nyttår. (NTB/NRK)

  • Tunisia, Algerie og Libya i samtaler om regional koalisjon

    Tunisia arrangerte mandag «et første rådgivende møte» med ledere fra Algerie og Libya om å opprette en regional koalisjon i Maghreb.

    Målet med koalisjonen er å fremme «sikkerhet, stabilitet og utvikling i hele regionen», sier Tunisias utenriksminister Nabil Ammar i en uttalelse.

    – Denne konsultasjonen bør ikke begrenses til politiske spørsmål, men bør inkludere alle områder innen økonomisk og sosial utvikling for innbyggerne i de tre landene, sier Ammar. Planen er å holde tilsvarende møter hver tredje måned.

    Beslutningen om å holde møtet ble tatt av de tre landenes presidenter da de møttes på et energitoppmøte i Algerie forrige måned.

    (NTB)

  • Dømt til døden for drap på politisk leder

    Fire personer er dømt til døden og to andre har fått livstid i fengsel for drapet på den politiske lederen Chokri Belaid i Tunisia, for elleve år siden.

    Belaid var en politiker på venstresiden. Han ble skutt og drept i bilen sin i hovedstaden Tunis 6. februar 2013.

    Drapet utløste en politisk krise i Tunisia, som var i ferd med å reise seg fra den økonomiske nedturen i kjølvannet av den arabiske våren, skriver NTB.

  • Opposisjonell dømt til fengsel i Tunisia

    Den framtredende tunisiske opposisjonspolitikeren Jawher Ben Mbarek er dømt til seks måneders fengsel for å ha kritisert parlamentsvalget i 2022.

    Det opplyser Mbareks advokat og søster Dalila Ben Mbarek lørdag.

    Jawher Ben Mbarek er en skarp kritiker av president Kais Saied og ble pågrepet i fjor og tiltalt for «konspirasjon mot staten».

  • Tunisias ekspresident Marzouki dømt til åtte års fengsel

    En domstol i Tunisia har dømt tidligere president Moncef Marzouki til åtte års fengsel in absentia.

    Dette er den andre fengselsdommen mot Marzouki, som bor i Paris, etter at en dommer i 2021 dømte ham til fire års fengsel in absentia.

    Talsmann Mohamed Zitouna for domstolen som nå har dømt Marzouki til åtte års fengsel, sier at dommen er basert på uttalelser som Marzouki fremsatte i en tale i Paris der han angivelig oppfordret til opprør. Marzouki er dømt for angrep mot statens sikkerhet og for å oppildne tunisierne til å kjempe mot hverandre, uttaler talsmannen, uten å oppgi flere detaljer.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no