Tunisias president Kais Saied avlegger eden
Foto: ZOUBEIR SOUISSI / Reuters

Tunisia

Oppsummert

Tunisias nye president Kais Saied er tatt i ed etter at han overraskende vant valget i oktober. Saied står for en konservativ verdipolitikk og går blant annet inn for dødsstraff og forbud mot offentlige kjærtegn og homofili.

 • President vil endre grunnlov

  Tunisias president Kais Saied er klar til å gjøre endringer i grunnloven. Han lover også ny regjering, men vil ikke si når den kan være på plass. Landet har vært i limbo siden presidenten avsatte statsministeren i sommer og stengte parlamentet på ubestemt tid. Kritikerne har kalt det et kupp.

  Saied sier han vil danne en ny regjering «så snart som mulig» etter å ha valgt «personene med mest integritet», men nevner ingen dato. Han sier også at grunnloven må endres.

 • Forlenger stenging i Tunisia

  Tunisias president Kais Saied forlenger suspenderingen av landets nasjonalforsamling, melder Reuters.
  Saied avsatte regjeringen og suspenderte nasjonalforsamlingen for en måned siden. Regjeringen anklaget Saied for kupp, og flere folkevalgte er arrestert for å ha kommet med beskyldninger om kupp. Rett før Saied satte de folkevalgte til side, var det store demonstrasjoner mot regjeringens håndtering av den økonomiske krisen i landet. Myndighetene har også fått kritikk for håndteringen av koronakrisen. USA har bedt Saied «opprettholde prinsippene om demokrati og rettigheter», og utenriksminister Antony Blinken har sagt at han vil holde øye med landet.

 • Migranter tørstet i hjel i Tunisia

  To kvinner og fire barn fra Niger er funnet omkommet i Sahara-ørkenen sørvest i Tunisia, der de tilsynelatende tørstet i hjel.

  Ifølge en lokal tjenestemann ble de seks funnet 2 kilometer fra grensa til Algerie, nær landsbyen Tozeur.

 • Politiker pågrepet i Tunisia

  Tunisiske sikkerhetsstyrker har pågrepet et parlamentsmedlem som fordømte presidentens maktovertakelse og kalte det et militærkupp, ifølge partiet hans.

  President Kais Saied ble anklaget for statskupp da han 25. juli sparket statsministeren og suspenderte nasjonalforsamlingen.

 • President sparket TV-sjef i Tunisia

  President Kais Saied har gitt sjefen for Tunisias statlige TV-kanal Wataniya sparken. Det skjedde etter at presidenten søndag stengte nasjonalforsamlingen og spraket statsministeren. Det har vært opptøyer etter hendelsen som politiske motstandere kaller et kupp. Mandag opplyste Al Jazeera at politiet tvang kanalens kontor i Tunis til å stenge.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no